Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální dávky při práci na černo

Od: h4ever® odpovědí: 6 změna:

Četl jsem dotaz od jednoho člověka co psal o tom jak se dostal s rodinou do fin. problémů a na to byla reakce, že :
že prý má zkusit dobrovolnictví, např. práci na farmě za ubytování a stravu (www.wwoof.cz). Na většině místech berou i rodiče s dětmi. A protože mě to zaujalo a chtěl bych k tomu vědět více ale od autora odpovědi jsem se nedočkal, tak se zeptám tady.

Tak k tomuto tématu mě zajímá:
1) vyskytne-li se takový zemědělec, z čeho by ten zemědělec získal peníze na zaplacení stravy a nákladů na provoz? To musí být podnikatel nebo jako nepodnikatel dokáže prodat to co vyrobí skrze nějakého obchodníka? A pokud to prodá jak z toho platí daň? Přece každý když vyrábí a prodává tak je to podnikání ne?
2) když by ten dotyčný byl na ÚP a pobíral dávky, tak se pak na tuto práci ÚP bude logicky dívat jako na nelegální práci. On sice pracuje na oko jakože dobrovolně, ve skutečnosti ale dostává mzdu v naturáliích, ubytování + sociální služby a možná i nějaká finanční odměna na ruku. Zákoník práce totiž uvádí více forem mzdy, nejen peníze, a myslím že tam je něco o zdanění i k těm naturáliím takže se na to pohlíží jako na práci na černo a neplacení daní. Jestli se pletu tak mi to někdo vysvětlete jak to je.
3) pokud by to nebyl podnikatel a nebyl by na tom ziskový tak nevím kde by vzali ještě na to aby platili stravu dítěti a matce pečující o dítě (a její partner tam bude makat). V úvahu připadá nezisková společnost ale ta by taky potřebovala mít zisky z toho co prodá aby mohli zaplatit naftu do traktoru, osivo, vodu, jídlo, elektriku a kdoví co všechno.
4) k těm sociálním dávkám - jak se to tedy vlastně počítá? Přece když někdo nepracuje a trvalé bydliště má u rodiny, tak se posuzují příjmy všech. Když by tedy neměl trvalé bydliště nebo ho měl na Magistrátu a na té farmě by měl dočasné bydliště (jestli je to vůbec možné? to je jako dát si dočasné bydliště na hotel/motel/auto/bus) tak se budou posuzovat příjmy těch co s nimi bydlí na té farmě? Tj. příjmy podnikatele, příjmy neziskové společnosti, příjmy dělníků nebo jak?
5) navíc - má takový člověk vůbec nárok na nějaké sociální dávky, když bydlení a stravu má zajištěnou? To by pak možná měl dostat jen úplné minimum aby mu to vystačilo na hygienické pomůcky... úplné minimum

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Přečtěti si na webu Woof, jak to funguje,

potom dotaz upravte a vložte znovu

(je dost obtížné vyvracet nepodložené spekulace).

hodnocení

Až tak moc nejsem zainteresovaný abych to četl.

doplněno 26.05.15 14:56:

A hlavně je to v angličtině což se mi čte velmi těžko

sos*
hodnocení

0x

Popisujete šedou eknomiku. Tak to bohužel funguje a tohle chce odstranit evidence tržeb. Popisujete sice zemědělství, ale já mám osobní zkušenosti z hospody či penzionu. Výplata 15 tisíc na ruku a ještě podpora z pracáku - dotyčný nebyl oficienlně zaměstnán. A není sám. Vedle je hospoda, kde nemají žádného zaměstnaného. Vše je na nějakou dohodu mimo. A proto je takový řev kolem nějaké snahy něco napravit.A jak k tomu přijde normální dělník?

hodnocení

Souhlasím s Vámi. Pro některé podnikatele by bylo značně obdížné realizovat registrační pokladny, ale třeba na tom hotelu nebo hospodě by to neměl být problém. Mě by však navíc zajímalo jak by se na dobrovolnictví díval ÚP. Kdysi jsem chtěl dobrovolnictví dělat u jisté firmy abych získal praxi v oboru a moc se jim to nelíbilo, jako že to nemá oporu v zákoně protože nejde dokázat to že i když jsem tam údajně pracoval zadarmo (skutečně) tak jsem za to nic nepobíral, ale pracovat u firmy by měli jen zaměstnanci nebo externě najatí pracovníci. Přece kvůli tomu hrozí zaměstnavatelům i vysoké pokuty když by kontrola z ÚP u nich odhalila pracovníky co na pracovišti nemají co dělat (nemají smlouvu). Co toho wwoof.cz týče tak tam by jistě smlouva byla, ale nevím co říká zákonik práce na "dobrovolnictví"... Kdyby třeba šlo o zaučování v rámci studia zemědělství tak neřeknu, ale i v případě získávání praxe by měla být nějaká odměna a smlouva typu DPP nebo DPČ.

iz*

Já anglicky neumím, tak jsem si k tomu našla informace v němčině.

V podstatě by to mělo fungovat tak, že ten, kdo má o dobrovolnictví na farmách zájem,

by se měl zaevidovat na tom webu a zaplatit členský poplatek (výši jsem nehledala).

Poplatek slouží k provozu webu – jediné, co za něj dobrovolníci obdrží, jsou adresy farem.

Vše si musí vyjednat a zařídit sami, sami si musí uhradit i případné náklady spojené s dopravou či pobytem.

Nevím, jak by to bylo se zdravotním pojištěním, myslím, že i to by si "farmářští dobrovolníci" měli hradit sami. Mám pocit (nešla jsem moc do hloubky), že je to míněno spíše jako krátkodobé nebo střednědobé pobyty – dovolená, prázdniny...

Podle mne v případě pobytu na farmách nelze čerpat žádné sociální dávky. "Dobrovolníci" nebudou mít platnou nájemní smlouvu ani trvalý pobyt, nebudou moci doložit výdaje spojené s bydlením ani své příjmy, takže nebudou moci žádat o příspěvek na bydlení apod.

Z hlediska státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi není v hmotné nouzi ten, kdo nepracuje ani se nesnaží opatřit si prostředky k živobytí vlastním přičiněním (např. ten, kdo je "dobrovolně nezaměstnaný" – není registrován na ÚP, není považován za osobu v hmotné nouzi).

Je otázka, jestli by ÚP osobu pracující dobrovolně na farmě zaevidoval jako uchazeče o zaměstnání. Taková osoba by pravděpodobně nebyla schopna poskytnout ÚP potřebnou součinnost, těžko by asi mohla ze dne na den nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání,...

———

Dobrovolnická činnost se při splnění určitých podmínek započte do odpracovaných let (do vyloučených dob), nevím, jestli i z hlediska nároku na podporu v nezaměstnanosti. Ale ne každá dobrovolnická činnost – mělo by jít o činnost, kterou stát uznává a podporuje – např. dobrovolná pomoc při odstraňování následků přírodních katastrof apod. (farmy sem podle mne nespadají).

hodnocení

Díky za přečtení a odpověď. Pracuješ ve státní sféře nebo jako právník? Tvoje forma psaní to trochu připomíná. ÚP neumožňuje dovolenou a toto by bylo možné jako dovolenou vykládat, pokud se nejedná o získávání praxe v rámci studia na škole. Na tom projektu mě zaráží kdo může být ochoten pracovat zadarmo na farmě :) Možná někdo kdo má rád zvířata a jen kvůli nim je ochoten to udělat ale stejně mi to příjde zvláštní pracovat zadarmo a nazývat to dovolenou :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]