Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyrovnání partnerů společné nemovitosti

Od: 777lidka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jak postupovat při finančním vyrovnání u nemovitosti, kterou jsme jako partneři stavěli společně.Nyní partner odešel za jinou, a samozřejmě požaduje finance, které do stavby vložil a nejen vložené, ale více, z odhadu nemovitosti dle stavebních plánů, které kdysi připravoval jeho známý architekt. Stavba není dokončena, je sposta chyb na opravu, nejsou dokončené přípojky, dokončené sádrokartonové stropy, ani komín. Kolaudace v nedohlednu, pokud vůbec kolaudaci povolí. Ex přítel je stavby vedoucí, ale na vlastní stavbě chyby nějak přehlížel..Střecha má špatné vyřezané úžlabí, vše se bude muset hodně opravovat pokud bych si dům nechala a vyplácela jsem přítele, tak je tam více práce než radosti. Pozemek je výhradně můj, nemovitost je společná. Zajímalo by mne, zda soud muže nařídit pokud bych ho vyplatit nechtěla a chtěla bych raději aby uvedl pozemek do původního stavu nebo si to rozebral, že to nejde.A nařídil by v tom případě prodej nemovitosti? A jak prodat nemovitost bez pozemku, který je ale můj a já ho prodat nechci? Prosím poraďte. Děkuji předem za odpověď. Lída

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

jestli jsem to správně pochopila, byla byste radši, kdyby se stavba "zlikvidovala". Pokud je její stav skutečně tak strašný, jak píšete, dalo by se toho snad dosáhnout prostřednictvím stavebního úřadu. Pokud však dojde ke kolaudaci, nemáte šanci u soudu s podobným návrhem uspět. Pokud by mezi vámi nebyla možná dohoda a řešili byste to soudně a ani jeden nechtěli toho druhého vyplatit, soud nejspíš nařídí prodej nemovitosti (budovy) - §142 odst. 1 obč. zák. To, že pozemek pod budouvou je váš, nebrání prodeji budovy, ale podstatně to sníží její možnou prodejní cenu - podíl na níž by vám pak byl vyplacen.

Jenom jako poznámku: pozemek patří také mezi nemovitosti.

777lidka*
hodnocení

Dobrý den,

velice Vám děkuji za odpověď, samozřejmě bych byla nejraději, kdyby šlo vrátit situaci do původního stavu, přítel by si rozebral domek, který je nedokončený a mohl si jej realizovat jinde, kde se mnou již nebude mít nic společného. Bohužel vím, že tohle je jen pohádka, a nic takového nepůjde. Problém je, že stavba není dokončená, nejsou dodělány přípojky a budu si muset vzít soudního znalce z oboru aby ohodnotil cenu budovy a také dalšího znalce který zase ohodnotí chyby, které na stavbě jsou. Přítel totiž přesto, že je z oboru, vůbec nedodržel v plánu navrhnuté prvky (střešní okna, přesahy, atd..) a bude vůbec potíž celou budovu dostat ke kolaudaci:) což nyní si myslí, že už zbyde na mě, a on přijde k penězům, které do stavby nikdy nevložil. Dnes mi přišel totiž dopis od jeho právníka, že se chce mimosoudně vypořádat na 2mil. Kč, ale vložil do toho pouze necelých 800tis. tak to je sprostota..on bere v potaz nějaký rozpočet od firmy,která kydsi dělala plány na dům, a ohodnotila jej na 2.800000,. kč ale řádně zkolaudovaný, s přípojkami, atd. K budouvě chybí příjezdová cesta, jelikož pozemek jsem dostala pouze já jako vnučka darem od babičky a dědy a nebylo zapotřebí řešit příjezdovou komunikaci, a nikdy mne nenapadlo, že přítel má zaječí úmysly kydž celou dobu se to tak nejevilo. Takže budova je vlastně přístavba k již hotové usedlosti mých rodičů. A přípojky na pozemek měli být také podružné, s tím, že bychom se mezi sebou vždy vyrovnali dle vodoměru. Elektřina má být vlastní, a kaplička na plyn také podružná.Tak v této situaci je to docela zakopaný pes...Spíše mne zajímalo, zda mi může soud přikázat prodat i pozemek, který samozřejmě prodat nechci ale bez pozemku je budova samostatně neprodejná...A poku dmi to mohou přikázat, tak jakým právem a paragrafem a pro? to nechápu?

dusatka*

Pokud je pozemek skutečně jen a pouze vaším vlastnictím, nemusíte se toho obávat (že by vám soud přikázal jej prodat). Ale budovu stojící na vašem pozemku nařídit prodat může. Vy máte tyto možnosti:

- dohodnout se mimosoudně, ale dohoda znamená to, co akceptují obě strany

- dát návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví na soud (§142 obč. zák.), pak byste mohla získat budovu do svého výlučného vlastnictví, ovšem za PŘIMĚŘENOU NÁHRADU (tedy ale přiměřenou i všem problémům se stavbou) a nebo by ji mohl získat váš bývalý přítel, opět za přiměřenou náhradu, což by se podle mě stalo jen pokud byste ji nechtěla vy. Pokud by ji nechtěl ani on, může pak soud nařídit prodej a rozdělit vám výtěžek, jak jsem psala výše. Budova bez pozemku nebude neprodejná, bude jen špatně prodejná, a tedy za ni dostanete jen směšnou cenu. Budete mít pak na svém pozemku cizí budovu s cizími lidmi a jen pakatel doma - opravdu nevhodné řešení. Znovu ovšem říkám - o pozemku soud rozhodovat nebude!

-nemusíte dělat nic, budova bude dál v podílovém spoluvlastnictví, s návrhem na soud může přijít bývalý přítel.

777lidka*
hodnocení

Ještě jednou děkuji moc za odpověď. Mám ještě další otázky, pokud budete vědět budu Vám velice vděčná.

Pozemek je skutečně pouze výlučně moje vlsatnictví (jsem majitelkou dle LV na katastrálním úřadě). Zajímalo by mne, pokud tedy soudní znalec ohodnotí stavbu, a expert ze soudu ohodnotí chyby a sníží cenu, pak mne zajímá, zda když nemám finanční prostředky k tomu, abych eventuelně přítele vyplatila a mé osobě by hypotéku zřejmě nedali, jelikož nemám takový plat, abych mohla sama splácet takové úroky atd..jak v té záležitosti pak dál postupovat. Zda soud určí nějakou formu splátek, splátkový kalendář nebo jak se postupuje? každopádně v případě vyplácení přítele by bylo samozřejmě nejlepší, pokud cena ohodnocení bude co nejnižší, i vzhledem k potížím, které s přístavbou jsou spojené to vidím jako dosti závažný problém a asi to bude i pro soudy dost zapeklité řešení. Budova je přístavbou k již stávajícímu stavení, není dokončena, není jisté, zda dostne samostatné číslo po kolaudaci..takže pak by mě zajímalo, že nastane případ, že soud určí prodej budovy, jak chtějí potom udělat právnicky, že stojí na mém pozemku, to ti nový majitelé by mi platili za pronájem pozemku nebo jak? a přístupové cesty k pozemku? jak by se po mém pozemku dostávali do budovy, kterou by koupili? Tohle teda netuším, ale poraďte, pokud byste veděla, a děkuji moc.přeji hezký den

dusatka*

Ten problém se mi jeví natolik komplikovaný a náročný na zjištění podrobností, že by jistě bylo namístě navštívit advokáta. Z toho, co píšete, není ani jasné, jestli by spíše o než o spoluvlastnictví nešlo o zhodnocení již stávajícího stavení, kde by pak nešlo o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, ale o nároky z bezdůvodného obohacení.

Vyplacení býv. přítele při vypořádání - buď byste dala peníze dohromady, nebo hypotéka, úvěr, atd. Splátky přímo jemu by připadaly v úvahu jen v případě vaší dohody.

Noví majitelé by vám pochopitelně museli za používání pozemku platit. Přístup k pozemku: §151o odst. 3 obč. zák. : (3) Není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno ve prospěch vlastníka stavby spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek.

Ale, jak říkám, problém je složitý, proto byste měla navštívit advokáta a seznámit ho s problémem skutečně velmi obšírně. Budu Vám držet palce, a´t to zdárně vyřešíte.

777lidka*
hodnocení

Děkuji velice "Dušatko" :)

vím, že tento problém je komplikovaný, navíc bývalý přítel již si právníka p. Judr. Kříženeckého našel, a bude ho zastupovat. Já svého právníka téměř mám (je totiž policejní) ale zastupovat mne nesmí, tak pověří někoho s kým bude celou záležitost projednávat a radit se jak dál. Vím že soudní jednání bude obšírné, a chtěla jsem tomu předejít, ale přítel si za nedokončenou stavbu žádá 2 mil. které do toho nikdy sám nedal, takže mě nezbyde nic víc než se domáhat svých práv, nebo to opravdu nechat prodat a zisk si rozdělit. Muselo by se určit jak dál - přístup na pozemek, energie..atd.. Také mám domluvenou schůzku na stavebním úřadě, kde paní, která má nás na starosti obvodem se s expřítelem zná (ve špatném), jelikož je známý, že si vše vykřičí ohledně staveb...již měl potíže s černými stavbami bez satvebních povolení, atd.. myslím že mi poradí co dál.

každopádně znám naše soudnictví, a moc mu nevěřím, ale co horšího se může stát, než že to zůstane ex, a on vyplatí tedy mě?

Pak mezi pozemky udělám 5 metrovou zeď abych se na něj nemusela čumět s tou jeho novou, a bude po nervech snad... No nějak se mi nezdá to vyrovnání - pokud na to přeci nemám, a banky mi nepůjčí, tak nezbyde nic než splátkový kalendář? teda alespoň tak bych to viděla, ´jak se říká, kde nic není ani k-a nebere...

Děkuji moc za odpovědi, právník je nevyhnutelný. Navíc jsem ex několikrát upozorňovala na to, že své věci má odvézt, když už žije jinde. trvalé bydliště mu nyní moji rodiče odhlašují, bude to ale trvat 2 měsíc. A on si věci odvézt nechce, prý až bude soud, tak pak. A přitom v dopisu mě právník napadá, že mu nechci umožnit přístup k jeho věcem, což je lež, už jsem mu i výzvu poslala písemně, abych měla důkaz. Mohu ho tedy žalovat pro křivé nařčení?

lidka*

Zdravím Lidko! Dusatka Vám velice dobře zodpovězela Vaše otázky. Ale stejně se domnívám, že Vám nezbyde nic jiného, než se obrátit na právníka, který Vám vypořádání této zapeklité stavby pomůže vyřešit. Jinak můžete na stavbě hodně prodělat a jak píše dusatka - nejen Vy , ale i Váš bývalý přítel. Máte nevýhodu v tom, že on má znalosti ze stavebnictví a to mu může být velice prospěšné v tomto sporu. A jestli skutečně nedojde k oboustranné dohodě, bude se to i na soudě táhnou roky a stavba bude jenom chátrat a ztrácet hodnotu. Ale snad horší je to nervování. Věřte mi (vlastní zkušenost), že soudy nemají moc znalostí z oboru stavebnictví a proto se tyto kauzy tak dlouho řeší. A když se Vašemu expříteli nebude průběh soudního řízení líbit, tak se bude na základě svých znalostí neustále odvolávat a žádat přešetření a další znalecké posudky. No nechci být pesimistka, ale já se soudila v porovnání s Vaší kauzou asi 5 let a i když jsem vyhrála a nemusela platit soudní výlohy, bylo to zbytečné nervování, věřte mi. Dejte si do kupy všechny písemnosti, které máte. Eventuelně se vypravte na příslušný stavební úřad, pokud by nějaké potřebné doklady měl v držení Váš bývalý přítel a vyžádejte si kopie. Tam se případně poraďte, zda při významných odchylkách od stavebních plánu by byla možná i demolice přístavby. Ale také tomu nedávám moc šancí na to, že by bylo možné stavbu rozebrat. To by asi přicházelo v úvahu, pokud by stavba přesahovala do pozemku rodičů (a to by se třeba prokázat mohlo?). Ale nesázela bych na kvalitu stavby. Určitě by byly problémy s přístupovou cestou i vedením sítí, pokud by šly přes cizí pozemek. Ovšem jestli Vaši rodiče nedali předběžný souhlas. To je třeba všechno vidět černé na bílém a nebo v reále a proto doporučuji toho právníka. Vůbec Vám nezavidím tuto situaci, ale člověk se někdy mýlí v odhadu partnera. Prostě se to stává a ty následky u společně financovaného majetku potom vyvstanou, když to není skutečně řádně po právní stránce ošetřeno. *cteni*

777lidka*
hodnocení

Ahoj taky Lidko:)

děkuji moc za odpověď a rady.

Vím, že se budu muset obrátit na právníka, což bude nákladné, ale nezbytné. Přítel mi dnes totiž poslal prostřednictvím právní kanceláře Judr. Kříženeckého vyýzvu, ať se vyjádřím k mimosoudnímu vyrovnání. Ex požaduje 2 mil. které ale do stavby nikdy nevložil, a navíc jsem si vedla podrobný sešit o výdajích a příjmech od doby, co jsme spolu žili a stavěli. Teď nevím, zda ten sešit mlže být důkazem u soudu, data souhlasí s nakoupenými paragony, atd. Jsem ekonomka takže je to pečlivě psané, každý výdaj...Přítel si potrpěl na značkové věci, dost utrácel a plno peněz teklo jinak než do stavby, takže netuším jak přišel na částku 2 mil. Kč...Každopádně jsem zjistila, že si nárokuje ode mne něco, co nedal a neměl, a má za cíl mě okrást... Sám dobrovolně prodal svůj byt, chvátal na to, tak dostal 1.100.000,- Kč a z toho daň byla 33tis., provize realitce 70,- tis. Vše mám zadokumentováno. A ze zbytku měl ještě nějaké poplatky, takže všeho všudy pokud dal do stavby 800tis. tak jse to moc. Ale je opravdu spousta oprav nutných, počínaje střechou, krbovou vložkou a čím vším konče..není dokončená stavba, bez přípojek, takže myslím, že to ani nemůže znalec ocenit na nějakou závratnou částku.. a nezadlužím se přece do konce života jen prot, že jsem potkala podvodníka, který uměl přesvědčit...to tedy ne. tak prosím poraďte

lidka*

Ahoj Lidko, taky ekonomko! *placni* V každém případě je dobře, že máte vše pečlivě zdokumentováno. Ale určitě bude nejvíce záležet na tom, který advokát lépe prosadí požadavky svého klienta. JUDr. Kříženecký je asi ten dosti známý advokát, že? Jestli to je on, tak doufám, že už nemá tolik zpřízněných duší na soudech. *nevi*Ale jinak Lído, každou takovouto kauzou člověk ztratí. Jednak víru v člověka, kterého měl kdysi rád a hodně zklamal - také mám za sebou rozvod a hádání o barák. Ale nakonec to několika letech dopadlo dobře. A to už jsem fakt myslela, že příjdu o všechno. Potom to byly pro mne děsné nervy - prvně u soudu. A víte, že po mém odvolání, (měla jsem odejít s pár korunami) mu nakonec soudkyně na Krajském soudě promluvila trochu do duše a domluvili jsme se na polovině s tím, že ho vyplatím a zůstanu v domě s dcerkou. Takže to třeba dotřetice (jméno, profese a rozchod) výjde i Vám. :)To jen malé odbočení, že řešení se vždycky najde, když každá strana trochu ustoupí (a navíc zemřela tchýně, která nás do všeho tak trochu dostala). A věřte, že jak to z těch pár informací dokážu posoudit, určitě by to bylo to nejlepší řešení i pro Vás. Ty 2 mil. - to je jeho předpokládám první nástřel. Nejedná se ani tak o vložené investice, ale o hodnotu stavby. Kdo vlastně figuruje jako stavebník? Asi jsem to přehlédla. V minulé odpovědi jsem to už naznačila, jestliže je to přístavba, nezasahuje skutečně do pozemku rodičů? Určitě v době, když se to stavělo, tak se třeba na nějaký metr nehledělo. To potom by byl možná skutečně důvod k odstranění stavby. Ještě si to na plánech, resp. na katastrální mapě a v reálu ověřte. No budou to asi nervy, to je bez debaty. Ale pracujte i na té dohodě, třeba se to povede. Jak píše dusatka, pokud by to někdo i koupil, může to způsobit problémy i třeba rodičům. Protože, když se tak blízký soused nepovede . . . . . .*zed*

777lidka*
hodnocení

Ahoj Lidko, děkuji za dobrou radu i odpověď. Opravdu p. Judr. Kříženecký je známý dosti, právník z čb, kterého si beroz hlavně Romští občané, aby je vytáhl z jejich dosti obtížných malérů, a docela se mu to povádí.. Mám kamarádku na soudu, takže vím, že zznámostí má stále dost. Proto i můj výběr právníka bude taktický, aby i on měl na soudě známosti, přátelé z oboru mi již radí. To, jak jste se musela soudit Vy, je otřesné, určitě to bralo nervvy a navíc v tom bylo i dítě, což je to nejhorší co člověka potká, že dělá starosti svým blízkým..I já to tak beru, nejradši bych mu to nechala bez nervů, zdraví je mi cennější...jenže zase se koukat, jak se tam promenáduje jako Bůh s novou partnerkou a měla bych ho dosmrti vedle na očích se mi nechce*nevi*...

Ty 2 mil. jsou opravdu první návrh, dopos od právníka byl, jako by ho psal školák, a dokládá rozpočet z roku 2007, kdy jsme si nechali vypracovat stavební plány, a rozpočet byl součástí plánů. V dopise píší, že si za účelem nedostatečného zájmu se vyrovnat po dobré partner nechal za tím účelem vypracovat tento dokument, ale nezarazilo je, že razítko na něm je z roku 2007...Takže podivná stylizace, když si vezmu že jsou právníci z oboru, a toto přehlednou..Jistě já bych ten dopis formulovala jinak..Stavebník myslím byl jako on, já nemám žádné zkušenosti, takže on tehdá řekl, že stavební dozor si bude dozorovat sám. Přesahy do cizího pozemku jsou střechou, jelikož to nechal dělat kamarády Slováky kteří se na střeše podepsali, blbě to jednak vyměřili, navíc museli udělat "zub", jelikož na straně sousedky jim to nevycházelo, a pak zjistili, že je to blbě, takže střechu máme skutečně atypickou..ostuda pro stavbyvedoucího..Prosím, přijl bagrák a on mě tam s ním nechal samotnou hledat elektriku, aby jí nepřesekl bagrem a sám si odjel údajně na squash..takový to byl expert..a já ho omlouvala kde se dalo*nevi*... Takže teď v pondělí očekáváme soudní odhadce, který to odhadne,a pak nám doporučí vzít si odhadce na chyby ve stavebnictví - experta - který poukáže na vše, co je blbě, a tím to srazí hodnotu stavby hodně dolu.. Každopádně myslím, že nic horšího než že bychom o stavbu přišli se stát nemůže, pozemků máme dost, máme velkou zahradu a pro tento domek se rozhodl na tak blbým místě, kde je to řešeno přístavbou expřítel, protože jsem plánovali, že pak se to prodlouží pokračováním k té stodole, která k tomu je přilepená.. Myslíte, že by byl dobrý nápad, navrhnout jeho právníkovi, zda by se chtěl na celou budovu podívat, aby měl také reálnou představu o co se vlastně jedná? Myslím, že by to zjednodušilo jeho náhled na záležitost aby si udělal svůj obrázek i o hodnotě. Zjistil by, že cenu co chce, je přemrštěná.. A co se týká koupě, chápu, že nemusejí být dobří sousedi, ale myslím, že tohle jen tak někdo nekoupí, pozemek je jen můj, a kdo by dnes chtěl platit za domek bez pozemku? Mějte se nádherně a velice Vám děkuji za pomoc, jsem ráda, že ještě existují lidi se srdcem na pravém místě a né v prd... ;) děkuji Lidka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]