Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danění brigády

Od: trlic odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, je mi 22 let a jdu na brigádu, chtěl jsem se zeptat jak je to s daní, když jsem student? Slyšel jsem něco, že když je to do 10 000 Kč/měsíc tak nemusím danit. Mohl by mi prosím někdo říct, jak přesně to je? Určitě si vydělám víc jak 10k, takže to budu muset danit? Díky moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je to tak, že každý zaměstnanec, který při nástupu do práce podepíše daňové prohlášení (růžový dvojlist), podepisuje tím, že si uplatňuje slevu na dani na poplatníka (tj. na sebe). Sleva na dani činí 2.070 Kč za měsíc, tzn. že pokud je daň menší nebo rovna 2.070, sleva ji pohltí a tím pádem se neplatí žádná daň.

Navíc jste student, takže si k zaměstnavateli doložte potvrzení o studiu a v daňovém prohlášení si uplatněte navíc ještě slevu na studenta, ta je měsíčně 335 Kč. To už by Vaše daň mohla činit 2.405 Kč a stejně byste nic neplatil.

Má to ještě jeden aspekt: sleva na poplatníka je ročně 12x2070= 24.840. Po skončení kalendářního roku se dělá roční zúčtování daně. Kdyby Vám uvedené slevy nestačily a měl byste tak vysoké příjmy, že byste nějakou daň platil, v ročním zúčtování si můžete uplatnit i zbytek nevyužité slevy na poplatníka do roční výše. Tato sleva je totiž roční bez ohledu na to, jestli pracujete 12 měsíců nebo jeden, ale tohle jde až po skončení roku.

Daň z hrubé mzdy ve výši zhruba 10.000 je přibližně 2070 Kč, proto jste slyšel, že do 10.000 se daň neplatí. Pokryje ji sleva na poplatníka.

Přečtěte si něco o slevách na dani.

iz*
hodnocení

0x

Správně odpovídá Inžinýrka.

Další možnost je, že si někdo plete daˇm se sociálním a zdravotním pojištěním,

jež se neodvádí z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]