Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání zubů u malých děti

Od: ooooo odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,prosím co nejvíce odpovědí,abych to nějak rozlousknul *uf*

Jak je to s ošetřením zubů u téměř 3 letých dětí,když mají zubní kazy.Jdeme k zubaři a malý má určitě v puse zubní kaz a nedokážu si představit,že bych ho držel u zubaře,který by mu vrtal a plomboval zuby.Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, honě záleží na přístupu doktora... ale narovinu, je to potřeba? Je. Kdyby si malý zlomil nohu, taky asi nebudete řešit "jak ho udržet v sádrovně"... prostě ho lapnete, bez řvaní, nadávání apod., a držíte. Tichým hlasem uklidňujete, pychicky zapůsobí třeba i malá odměna za statečnost (ovšem pozor, aby se z toho nestal zvyk).

pb®
hodnocení

1x
Kdyby bylo potřeba vrtání, měl by lékař použít znecitlivění. Nejdřív gel, pak injekci. No a malým dětem je někdy třeba hodně zkažené zuby vytrhat v celkové anestezii. S malým dítětem se chodí k zubaři od jednoho roku věku, dokud má zuby zdravé, aby nemělo hned od začátku špatné zkušenosti. Hlavně je třeba se zamyslet nad tím, jak jsou na tom s hygienou ústní dutiny rodiče. Kdo nezvládne vyčistit zuby sobě, nezvládne ani dítěti. A korunu tomu nasadí, když olizuje miminu dudlík a lžičku ten, co má sám hubu zaplombovanou. Tím dítě jen nakazí streptokokem mutans, který způsobuje zvýšenou kazivost zubů. Pokud se dítě neinfikuje do tří let věku, má velkou šanci na minimální kazivost v dospělosti. Já bych se tedy velmi zamyslela nad tím, co dělám blbě, že má dítě zkažené zuby, ještě než mu stihnul vyrůst kompletní mléčný chrup. Zlepšit hygienu a stravování, někdy se u velké kazivosti i přelečí na s.mutans a může se stát, že sklovina je vrozeně špatná, pak se může používat Elmex gel i u malých dětí a častěji než 1x týdně. Zeptejte se doktora.

hodnocení

0x
Jednou jsem u zubaře seděl v čekárně a v ordinaci měl malé dítě na zákroku..
Po tom co jsem slyšel, bych zubaře prohlásil za svatého..
Já bych na to (z pohledu lékaře) tedy nervy opravdu neměl (byť ty nervy také občas už na uzdě neudržel).

buss
hodnocení

0x

Pamatuji si jako děcko, že jsem pro trhání utekl, chytili mne a tři drželi. A pak mám mít rád zubaře. Ale tehdejší a dnešní vrtačky...

sebod*

Chodím s vnoučaty (3 a 4 roky) tak dvakrát do roka k zubaři. Ten větší statečně sedí s otevřenou pusou. Má také jeden kaz, ale zubař s tím nic nedělá. Prý to není nutné. Ten menší se hrozně bojí a řve (takže má taky pusu dokořán a je možné mu tam kouknout *smich*). Doktorka mi říkala, že až tak není nutné těmhle malým dětem vrtat zoubky, že se spíš hlídá to, aby rostly tak jak mají, aby se předešlo deformacím čelistí apod. Takže se ničeho nebojte. V ordinaci jsou na děti zvyklé a Vy se obrňte trpělivostí...

radkapod*
hodnocení

0x

Moje malá (5let) je zatím bez kazu ale informovala jsem se na to u dr. a kdyby náhodou měla, tak by s tím nic nedělala. Jsou to prý jen mléčné zuby. Kdybych prý trvala na tom že se musí vrtat, tak by nás poslala do Prahy kde mají vybavení na uspávání malých dětí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]