Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Babička mi darovala nemovitost, přičemž zesnula ještě před podáním zápisu do katastru. Mám tedy pouze darovací smlouvu prokazující vůli babičky. Někteří dědicové ale můj nárok na darovanou nemovitost odmítají. Jak se dá postupovat?
Předem děkuji za odpovědi.
David
Pokud má darovací smluva všechny náležitosti, je platná. Pouze není účinná.
Na předepsaném formuláři podej návrh na vklad na katastr. Přilož darovací smlouvu s ověřenými (!) podpisy. Počkej, až katastr provede vklad.
Další dědicové mohou Tvůj nárok zpochybnit, ale musí mít důvod. Bohužel nepíšeš, jestli dědické řízení je ukončeno nebo ještě probíhá.
Dědické řízení je již ukončeno. Já nejsem dědicem vůbec.
Návrh na vklad mohu podat již bez zesnulé dárkyně?
Byl jste účasníkem dědického řízení a uplatnil jste svůj nárok? Pokud ne, věděli ostatní účastníci řízení o této smlouvě?
No, já jsem něco podobného řešila nedávno a notář mi řekl, že jestliže se nepodal Návrh na vklad za života dárce, tak je darovací smlouva neplatná
Dnem úmrtí není babička již majitelka nemovitosti. Takže podávat návrh na vklad nemovitosti je po smrti zbytečné, protože katastr vklad neprovede.
Chtělo se to přihlásit do dědického řízení. Dnes máš možnost podat žalobu na dědice a vymáhat plnění darovací smlouvy. Pokud má všechny atributy platné smlouvy, tak je šance na výhru velká.
doplněno 25.05.15 08:59:Co přesně?
doplněno 25.05.15 10:19:Dědicové dědí všechny aktiva a zároveň pasiva. Tak jako např. uzavřenou smlouvu o úvěru musí dědicové doplatit, tak stejně musí dodržet již uzavřenou a platnou darovací smlouvu.
Darovací smlouva nezaniká dnem úmrtí, stejně jako např. kupní atd...
Mohl bych se vás zeptat kde je toto podloženo v zákoníku? Nemohu najít právníka, který by měl podobnou znalost. Velmi mne to zajímá a předem děkuji za odpověď. Do dědického řízení jsem přihlášený byl.
doplněno 25.05.15 09:54:... kde je v zakoniku podlozeno ze na dedicich nyni mohu prevod nemovitosti vymahat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.