Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
čekám na balík z mimoevropské země a DHL mě vyzvala k celnímu řízení, které jde udělat přes internet. Máte s tím někdo zkušenosti? Mám to celně vyřídit takto přes net, nebo to nechat na nich? Je tu totiž menší problém, a to, že chtějí poslat buď doklad o zaplacení nebo objednávku. Číňan na balík napsal menší hodnotu (právě kvůli menšímu clu a DPH), takže já nemůžu poslat doklad o zaplacení, kde uvidí, že jsem zaplatil víc, než co uvádí Číňan. Nebo jim doklad o zaplacení vůbec neposílat? Prosím odpovídat jenom ti, kteří mají nějakou radu. Díky.
Pokud nepošleš doklad, tak ti balík neproclí a nevydají. Můžeš si to nechat proclít i sám, ale i celníci budou chtít vidět doklad. Že číňan uvedl nižší cenu je bezpředmětné, celníci už na to neskáčou. Když to necháš proclít DHL, máš to bez starostí. Jen pošleš potřebné doklady a částku zaplatít kurýrovy při předávce.
Ok, clo se počítá ale jenom z hodnoty zboží, ne? Protože pokud pošlu např. výpis z účtu, tak tam je v jedné částce započítané jak zboží, tak platba za přepravu DHL. Druhá možnost je poslat jim objednávku, kde by to bylo všechno rozepsané, jenomže z aliexpressu mě nikdy (ani teď) žádná typická objednávka, jako máme třeba u nás, nepřišla.
nižší hodnota na balíku funguje do chvíle než celník řekne, že se mu to nezdá a chce doložit skutečnost. Pak byste měl poslat výpis z účtu a objednávku. Pak to proclí podle skutečnosti. Aneb nižší hodnota párkrát projde, pokud není do nebe volající, ale ne vždy.
On hlavně čičmunda napsal na balík 29,5 USD, to je furt hodně. Kdyby to bylo do 25,tak by to mělo projít, ale neva, zaplatím si clo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.