Nejste přihlášen/a.
Pracuji přes pracovní agentůru a chtějí po mne přesčasy takové, že bych neměla vůbec žádné volno. Já souhlasila jen občas nějaký víkend navíc firmě vypomoci, ale oni chtějí, abych byla jako otrok pořád v práci. Pokuď se mi to nehodí a nejdu z důvodů, že se starám i o rodinu a musím vyzvednout dítě ze školky, tak mi vyhrožují snížením hodinové mzdy.Kolegyně ukrajinky, co tu jsou na práci a nemají tady žádnou rodinu, tak pracují nad 250h.měs. a na mne žalují šéfovi, že jsem líná a nechci s nimi déle zůstat v práci jako parta ženských pohromadě.Navádí ho, aby mi strhnul peníze a říkají, že češi ho.no vydrží pracovat a každý po směně hned vypne mozek od práce a utíká domů.Stalo se, že šéfa dostaly na svoji stranu a on mi snížil o 15Kč.na hod. základní mzdu, prý za dobrovolně - nedobrovolné přesčasy, na který prý nechodím jako ukrajinky. Problém je v tom, že platím na auto půjčku teď nevýjdu s finančním rozpočtem. Jak mám splátku zaplatit, když mi šéf snížil výplatu a nemám na to?Kdybych auto prodala, tak do práce se na periférií města nedostanu, je to spíše vesnice, jen louky a tam postavená fabrika. Autobus tam jezdí 2x za den, ale ráno v 5h.nic nejede. Mám to do práce 12km.od domova.Bojím se exekuce, že jsem neschopná splácet půjčku.Tohle jsem nečekala od zaměstnavatele a jsem z toho teď úplně zoufalá a uplakaná. Prosím, poraďte, jak se z toho vymotat.
Dobrý den, zkuste si najít jinou práci. Zde není ani dobrý kolektiv, stresujete se a ještě přicházíte o peníze. Staráte se o rodinu, tak snad toto není jen jedna výplata a druhou přinese manžel, ne? Najděte si práci tam, kde je méně žen a více mužů - ti nemají tak velkou potřebu bonzovat, závidět a mstít se. Zdravím!
Darební zaměstnavatelé jsou schopní naprosto všeho. Vykořisťují nás, vyhrožují, platí málo, vyhazují za co chtějí, šikanují, dělají z nás otroky. Je to šílené co si to ty hovada dovolí Já se nebudu divit, až přijde doba, kdy lidi řeknou dost a začnou podnikatele na ulicích lynčovat a umučí je k smrti. To bych se milerád připojil a hned by se většině lidí ulevilo a stoupla by životní úroveň a otrokáři by skončili v pekle. DOufám, že se to někdy stane, rád utáhnu smyčku na krku nějakému vykořisťovateli!
Docela chápu vaše rozhořčení. Jenže na druhou stranu Vám nic nebrání, abyste se stal taky takovým krutým zaměstnavatelem. Věřím, že při Vaší povaze byste takovému pracovníkovi zatopil ještě více. Prostě jsou lidé slušní, méně slušní a i kurvy a nezáleží na tom v jakém se zrovna nacházejí postavení. Snažte se vyhledávat ty sobě rovné. Přeji hodně štěstí.
Smlouvu máte podepsanou s agenturou co vás platí,takže tam je hodinová sazba.Pokud Vám snížili plat,musela jste to podepsat.Pokud s vámi agentura jedná ,že bez vašeho vědomí snižuje plat atd.tak jí nahlaste na asociaci pracovních agentur a třeba se i zkontaktujte jak to řešit.
Jinak firma má právo - "přesčasy ,které může nařídit svému zaměstnanci a pracovník je musí vykonat, je omezený na nejvýše 8 hodin za týden a 150 hodin v kalendářním roce," Jinak je to o dohodě.
doplněno 21.05.15 12:18:Paní píše,že jí snížili základní mzdu.Pokud by to bylo,že jí vzali nějaký"bonus"tak to můžou i bez jejího vědomí.(samozřejmě,že to nemůže být za směnost,pokud pracuje na směny...)To se stává i kmenovým zaměstnancům(u nás to byly třeba "zastupitelnost")čím víc pozic člověk zvládal,tím víc kč měl,i když i bylo třeba jen o 3.50kč na hod víc.Poté to v kolektivní smlouvě upravili,tak že spousta lidí o to né svou vinou přišli.Tohle můžou.
Píše, že jí snížili základní mzdu a ta je pevně daná ve smlouvě. Něco jiného jsou prémie nebo pohyblivá složka mzdy. Navíc za stejnou práci musí mít obvyklou mzdu jako ostatní. S vyhazovem to taky není tak jednoduché, záleží co má ve smlouvě - místo pracoviště, pracovní doba atd atd, jenže mnoho lidí neustojí nátlak, podepíšou dohodu a pak nadávají, že je někdo vyhodil bez odstupného. Nutit lidi do přesčasů nad rámec zákona, za to může IP udělit pokutu, takže stížnosti na IP nemá žádný zaměstnavatel rád a většinou se s tím zaměstnancem raději domluví. Ovšem přesčasy se mnohdy nikam nepíšou a člověk je dostává ve formě prémií. Už záleží jen na lidech, kolik si nechají líbit. Takže pokud dostala nižší základ, musela dostat nový platový výměr a na ten přistupovat nemusí.
Je hezké co tu píší, ale trochu dokážu pochopit i to výsledné snížení mzdy. Samozřejmě záleží co máte napsáno. Dělal jsem ve firmě kde část mzdy byla fixní a část nastavená jako bonusy za docházku, směnnost, hodnocení a to mi dělalo skoro druhou půlku mzdy takže zde je možná ono snížení. Ale to samozřejmě jen hádám.
Pokud neplatí kolik je ve smlouvě obrátit se samozřejmě můžete na inspektorát a rovnou bych si začal hledat jinou práci, protože hádejte co bude následovat. Vyhazov. Jako agenturní máte houby možnosti. Firma řekne, že Vás nechtějí a agentura aby vás nemusela vyhodit nabídne například práci na druhé straně republiky a nezbyde nic jiného než ukončit pracovní poměr dohodou. Opět vlastní praxe.
Sežeňte si ještě nějakou spolupracovnici nebo radši více, kteří jsou také nespokojeni s tím, že zaměstnavatel porušuje Zákoník práce. Připravte si listinné důkazy(výplatní pásky, výkazy odpracovaných hodin a pod.) a pak dejte podnět Státnímu úřadu inspekce práce (SÚIP) ke kontrole zaměstnavatele. V každém kraji je Inspektorát práce, který musí váš podnět prošetřit. Mezitím si hledejte jinou práci:o))
V televizi uváděli,že veškeré stížnosti na vyděračšské pracovní agentury máte napsat mailem nebo písemně na www.apps.cz.Uveďte tam vše co po Vás agentura vyžaduje.Stačí napsat jen telefon na sebe.Proč to neuděláte?Když každý bude mlčet,tak zločin v pracovních agenturách pokvete stále.Nebo tam jít osobně.Adresa je: Agentura poskytovatelů personálních služeb,Karlovo náměstí 10,120 00 Praha 2.Telefon 725741136
Proč jste si brala auto na půjču, když tak tak vycházíte. Zřejmě nedokážete domyslet své činy a pak se divíte. Sama jste se dostala do těchto problémů a jediná cesta je si najít jinou práci. Jestliže váš šéf nezná zákony, vy sama jste na inspekrtorát práce neposlal popis událostí a porušování zákona, jak chcete pomoci?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.