Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Zaměstnavatel mi dělal problémy, již jsem se ani nevyspala a ani s prací jsem nebyla spokojená, ale naopak pořád ve stresu. S přítelem jsme si plánovali dítě, ale to se nám dlouho nedařilo a tady to začalo být tak neúnosné, že jsem byla donucena k podání výpovědi (tady bych se ze strany zaměstanavatele nedočkala, protože odsud se odchází pouze na dohodu, aby nemuseli platit odstupné). Nyní, když mám poslední dva týdny v práci do neděle 31.5.2015, tak jsem zjistila, že jsem těhotná (únava, bolest zad, nevolnost, pocit horka a nakonec včerejší těhotenský test), tak vůbec nevím, co mám dělat a jaký je pro mě nejlepší postup. Když se nahlásím na úřad práce, tak dostanu nějakou podporu, ale jako těhotnou mne nikde nezaměstnají a to nemluvím o těch zbývajících měsících úplně bez peněz.. Máte někdo nějakou zkušenost nebo víte přesně, jak to funguje? Mělo by význam získat neschopenku hned od začátku nebo dokonce ještě v posledním týdnu výpovědní lhůty, jsou nějaké dávky, příspěvky nebo něco, co by mi dokázalo pomoci?!? Moc děkuji za tipy, rady nebo odkazy (i když co jsem hledala na netu, tak je mi to stejně dost nejasné a ochoty lidí na úřadu se dost bojím...).
Žádné "příspěvky pro těhotné nezaměstnané ženy"neexistují. Skončí-li zaměstnání před třetím měsícem těhotenství, nebudete mít nárok ani na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Až od porodu byste měla nárok na rodičovský příspěvek (RP) ve variantě do 4 let věku dítěte. (Pokud lze u otce dítěte stanovit vyměřovací základ, mohla byste měnit výši a délku výplaty RP).
Jedinou šanci vidím v pracovní neschopnosti – hned, abyste měla nárok i na náhradu mzdy od zaměstnavatele do 14. dne nemoci. Při nemoci v ochranné lhůtě je nárok až na nemocenské od 15. dne nemoci (náhrada mzdy náleží jenom za naplánované pracovní směny, ale po skončení zaměstnání už nebudete mít naplánovány žádné směny).
Jako neprovdaná nastávající matka budete mít nárok na příspěvek na výživu a na náklady spojené s těhotenstvím a slehnutím od otce svého dítěte.
————
Odkazy:
ceskatelevize.cz/... takže to co je zde uvedeno není pravda - myslím tím ochrannou lhůtu i v době výpovědi..?
Moje odpověď vychází z aktuálně platných zákonů.
Prošla jste si odkazy vedoucí na web ČSSZ (PPM) a na portál MPSV (RP)?
Öba weby (ma rozdíl od článku na webu ČT) obsahují aktuální informace...
Abyste na PPM "dosáhla"v ochranné lhůtě (, jež činí maximálně 180 kalendářních dnů po zániku nemocenského pojištění), musela byste v době zániku nemocenského pojištění (ukončení zaměstnání) být přibližně v 12. TT. Předpokládám, že byste v takovém případě o těhotenství věděla dříve. (= Nejsem si jista, jestli se do zmíněných 180 kalendářních dnů "vejdete".)
———
Ve výpovědní době žádná ochranná lhůta neběží, OL se vztahuje až na dobu po zániku nemocenského pojištění (na dobu po skončení zaměstnání).
Ochranná lhůta pro účel nemocenského (pro případ nemoci) činí 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání. Pokud byste v této době onemocněla, neměla byste prvních 14 dnů nárok na nic, teprve od 15. dne nemoci by Vám OSSZ začala vyplácet nemocenské. Podklady pro výplatu nemocenského byste předávala bývalému zaměstnavateli.
Ochranná lhůta pro účel PPM činí 180 kalendářních dnů, maximálně však tolik dnů, kolik dnů trvalo poslední nemocenské pojištění (zaměstnání).
Obě ochranné lhůty Vám začnou běžet 1. června.
Máte už stanoven termín porodu? OL pro nárok na PPM (jestli správně počítám) končí 26. listopadu t.r. Nástup na PPM je možný v době od 8. do 6. týdne před očekávaným datem porodu. Pokud byste se do OL "nevešla", nárok na PPM nevznikne. Pak by byl od porodu nárok na RP.
–——–
Článek, na který odkazujete, je ze září 2008 (vznikl před více než 6 lety)
a obsahuje několik nepřesností (opravuji jen ty, jež se Vás týkají):
Ochranná lhůta pro účel nemocenského ani PPM nečiní šest měsíců. Pro nárok na nemocenské (od 15. dne nemoci) jde o 7 kalendářních dnů, pro PPM (nástup od 8. do 6. týdne před porodem) o 180 kalendářních dnů.
Nezaměstnané ženy nemají nárok na mateřskou dovolenou (MD). MD (i rodičovská dovolená – RD) je volno, které zaměstnaným ženám (v případě RD i otcům) poskytuje zaměstnavatel. Nezaměstnaným rodičům nemá toto volno kdo poskytnout.
Výše uvedené platilo už v době vzniku článku...
—
S rodičovským příspěvkem se to má už pár let trochu jinak:
Nemožnost změnit variantu RP platí už jen v případě, že není možné stanovit vyměřovací základ (míněno pro výpočet PPM) ani u jednoho z rodičů dítěte.
Ve čtyřleté variantě náleží RP do konce 9. měsíce věku dítěte ve výši 7.600 Kč, pak až do čtyř let věku ve výši 3.800 Kč měsíčně (RP je omezen celkovou částkou 220.000 Kč).
Variantu do tří let věku dítěte lze zvolit i v případě, že lze vyměřovací základ stanovit jen u otce dítěte. Před touto úpravou matky převáděly péči o dítě na otce, který zvolil variantu RP a po pár dnech převedl péči o dítě zpět na matku. Variantu už nešlo měnit, takže varianta, kterou otec zvolil, zůstala i matce(, která sama variantu zvolit nemohla).
—————
V pracovně právní i v sociálně právní oblasti se toho od roku 2010 dost změnilo a situace se dále mění.
Je možné, že jsem si Vaši formulaci mylně vysvětlila, a že se do OL pro účel PPM "vejdete".
V tom případě se můžete se přihlásit na ÚP a spolehnout se na OL.
Výpověď jste dala Vy. Pokud jste v písemné výpovědi uvedla vážný důvod podle/..., budete mít nárok na podporu ve standardní výši. Pokud jste dala výpověď bez vážného důvodu nebo bez uvedení důvodu, bude se podpora po celou podpůrčí dobu krátit na 45 % průměrného čistého výdělku (bude se počítat z výdělků za leden až březen t.r.)
Podpůrčí doba pro výplatu podpory v nezaměstnanosti u Vás činí 5 měsíců.
Podpůrčí doba pro výplatu nemocenského činí 380 kalendářních dnů (nárok byste měla až do nástupu na PPM) ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.