Hodnocení majetku po úmrtí notářem

Od: Datum: 20.05.15 07:40 odpovědí: 12 změna: 21.05.15 08:39

Zdravím,,,jen dotaz--do jak dlouhé doby jak člověk zemře přijde odhadce a udělá odhad majetku ,Je možné,aby zapřeli sourozence i když se nestýkali a je to bez závěti? Co se počítá do dědictví,,,a může se během té doby něco prodat?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 20.05.15 08:34
avatar

Dobrý den, odhadce je třeba většinou jen na ohodnocení nemovitostí a toho si dědic zajistí sám. Tedy, termín je dohodou mezi odhadcem a dědicem. Pokud se jedná o věci movité, tak se jejich hodnota odhaduje přímo u notáře, resp. on se na hodnotu zeptá. Pokud nejde o nějaké starožitnosti nebo sbírky, tak na běžné vybavení domácnosti není odhadce potřeba. On také dědic uvede pouze to, co uzná za vhodné nebo to, co bude vyžadovat nějaký přepis či doklad, že se změnil vlastník. Do dědictví se uvádí např. i bankovní účty nebo akcie.

Ten, kdo je notářem vyzván k předběžnému projednání dědictví, by měl uvést všechny možné dědice, o kterých v tom okamžiku ví. Když to neudělá, tak bude zřejmě časem problém a dědictví bude soudně napadeno, resp. ostatní dědicové se budou soudit. Prodat před dokončením dědického řízení můžete jen to, co neuvedete do dědictví nebo na to není papír (nebo o tom nevědí ti ostatní dědicové). Účet v bance zablokují a prodej nemovitostí by nemohl být realizován, když je vlastník po smrti a není např.

plná moc k prodeji. A také by to bylo následně zpochybněno. Zdravím!

P.S. Pokud je nutný odhad, tak notář určí termín, do kterého má být odhad předložen. Potom je dobré si odhadce zajistit včas a honit ho k výsledku. Ale, mnohdy není již ani odhad nemovitostí vyžadován.

doplněno 20.05.15 09:11:

zavinac - to je nějak příbuzensky komplikované. Ale, zvláště ve velkých městech může vyřízení dědictví trvat měsíce. Notář nechodí - notář vyzve k návštěvě. Pokud máte kontakt na notáře, který má dědictví vyřizovat, tak ho kontaktujte - ten nemá důvod něco zapírat a řekne Vám vše přesně. Odhadce soud nepřiděluje, ale můžete potom dědictví (jeho množství, hodnotu i odhad) napadnout soudně. Ale, ono to je asi předčasné - kontaktujte toho notáře.

doplněno 20.05.15 10:04:

zavinac - jméno může být stejné, ale rodné číslo už ne (a zřejmě i datum narození nebude stejný). Tak, ať se dopátráte výsledku.

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 20.05.15 09:03

Jak mi umřela matka,tak má netěř měla známého odhadce,ale já jsem chtěla ať mi soud mi ho přidělí.pro klid-----.Byla jsem vdaná za muže,a měla jsem s ním syna,,pak jsme se rozvedli a on se oženil.Stalo se to,že mu dal stejné křestní jméno,jaké má můj syn. Ale ten jeho syn mu zemřel jako cca třicátník a mě lještě bratra Pavla. Tam žije. Múj bývalý muž zemřel loni v říjnu bez závěti .čili zůstal jeho syn a můj syn .Jeho syn mi napsal,že seještě nic nekonalo...Volalajsem tady v Ostravěna soud a bylo mi řečeno ,že notář má přijít do měsíce po smrti zemřelého. Ale o tom mi jeho syn nic neřekl,pouze co po něm zbylo.Udajně prý se nic neděje. .ještě.

Já mám pocit,že nechci nikomu ubližovat ,ale napadla mne myšlenka,jestli oni nezapřeli mého syna stejného jména s zemřelým,,Je ti již 7 měsíců od smrti bývalého muže a nic se neděje. Zjistila jsem si,jméno notáře -bydlela jsem v čechách...snad mi řekne, jak to vůbec je,jestli udali jeho prvorozeného syna,,,Udajně zbyl po otci družstevní byt ,auto ale o něm již mi nenapsal a nějaký malý dluh.Jak jsem mu dnes psala ,doufám,žejste mi rozuměli je to zamotané díky

Od: mp
Datum: 20.05.15 22:42

Bene, nedavno jsem to taky řešil, a není co dodat - naprosto přesně jste popsal, jak to je.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.05.15 08:44
avatar

zavináč,

odhadce dojde, až si ho pozvete. Není možné zapřít sourozence, páč dědictví vyřizuje notář, ten bude zjištovat možné dědice i majetek pak soud vše rozhodne.

Do dědictví se počítá věškerý movitý i nemovitý majetek. Nemůžete prodávat majetek, pokud není Váš.

doplněno 20.05.15 09:14:

Jak píše správně kolega Ben, dojděte za notářem. Pokud nevíte který to je, musíte pátrat na soudě...

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 20.05.15 10:00

Již jsem ho našla ,tak jsem zvědavá co mi řekne..Jestli vůbec mého śyna uvedli,když měl dva syny stejného jména .Alew byla to fuška ho najít je to v Čechách,,tak uvidíme- děkuji všem

doplněno 20.05.15 13:05:

No ta paní mi řekla,že budou dědit i děti po zemřelém bratrovi,,,přece je mrtvý a je to druhá skupina.Ne?

Od: ruze®
Datum: 20.05.15 15:25
avatar

Ano,dědí i děti zemřelého bratra. Byla jsem ve stejné situaci,dědili naši 2 strejdové a my sourozenci po jejich zemřelém bratrovi-našemu otci.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.05.15 16:42
avatar

co k tomu dodat... že je to blábol.

po zemřelém otci dědí ze zákona jeho děti a jeho manželka..

http://business.center.cz/bus…vo/zakony/obcanzak/cast7.aspx

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.05.15 18:59

Hm,,tak čemu tedy věřit,ale řekla mi to ta paní.která to vyřizuje konkrétně ten případ,tak se ještě zeptám jinde...jak to vlastně jde. Za chvíli budou dědit i snad pravnuci po pradědovi

Od: ben®
Datum: 20.05.15 19:14
avatar

Dobrý den, věřil bych té notářce, protože takové případy dělá každý den a "je v obraze".

Ale, Vy si napište seznam možných dědiců na papír a vedle toho možné dědictví. Byt je družstevní, tak nebožtík nebyl jeho vlastníkem, auto patrně starší a dluh. Jaká bude hodnota dědictví podělená počtem dědiců, kteří se asi nebudou schopni domluvit? Co uvažovat nad vzdáním se dědictví a zbavit se hádek a starostí? Zdravím!

doplněno 20.05.15 21:12:

Já jsem Vám chtěl naznačit, že majetku je možná málo a dědiců je poměrně dost. Dohodnout se na dědictví bude asi obtížné a pokud by výsledkem měla být v podstatě 0 (a za cenu vztahů v rodině, které také skončí na bodu mrazu), tak to snad ani nemá význam.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.05.15 20:12

Já vlastně nevím jestli byl v osobním vlastnictví..jen co mi říkal,že ho mají společný a paní tam chce dožít.Tak asi je v osobním,jinak by na něm netrvala pokud by neměl větší hodnotu..No já jsem zvědavá jak to dopadne..Mi šlo jen o to,jestli tam jeho druhá žena uvedla mého syna stejného křestního jména.Díky moc..

doplněno 20.05.15 21:29:

Otec s mým synem se nestýkali ani nepsali. Neměl zájem.Více něž 20 let,,,hádky nebudou myslím,že se to málo rozdělí v klidu.Oni bydlí v Čechách a my na Moravě,

Od: mp
Datum: 20.05.15 22:51

To bych měl taky takovou zajímavou úvahu. V určité době máme každý to, co máme. Když zemřeme, tak to samozřejmě nemůže přijít v niveč. musí to někomu připadnout. Ty dědické skupiny řeší současný zákon naprosto spravedlivě. Myslím, že tuto právní myšlenku si nedovolil porušit snad žádný režim. Děti, manželka, rodiče, sourozenci, pak jejich děti a tak dál. Tady by si nikdo žádnou nespravedlnost nedovolil. Přečtěte si zákon!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.05.15 08:39

mp,,no a co tím chcete říct,v zákoníku je to psané i tak,že člověk tomu nerozumí..pokud se do té situace nedostal..Ptala jsem se hodně lidí a nikdo neví. A nebudu si přece kupovat zákoník kvůli toho..když mi tady sečtělí rádcové poradí.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.