Nejste přihlášen/a.
Dobrý den . Ze zdravotních důvodů jsem byl nucen opustit stavající práci . Prozatím jsem nastoupil k bezpečností agentuře.Podepsala jse dohoda o provedení práce . Směrnice pro danou práci a místo hovoří , že obhůzková činost bude 3x1h.V práci jsme pouze 2 a pracujem pondělí až pátek pouze noční od 15.30 do 7.00 a o víkendech a svátcích 12 hodin ranní a noční . Takhle se střídáme .Takže za měsíc duben odpracováno 265h.Firma vyplácí k 25 dni v měsící. Jde tedy o to že výplata je cca za týden a ted mi volali z firmy , že firma pro,kterou hlídáme nezaplatí bezpečnostní agentuře více jak 200h.Protože se prý nedodržuje obchůzková činost . Znamená to tedy , že místo 265 odpracovaných hodin mi hrozí uhrazení pouze 100h a to bez jakéhokoliv upomenutí(písemného , ustního) ,že se dělá něco špatně . Já sám za sebe mohu tvrdit ,že obchůzky 3x1h jsou z me strany hotové , ale majitel firmy pro , kterou hlídáme má jiný názor . Proč tedy firma nepožádala bezpečnostní agenturu , že je něco v nepořádku a nás nevyzvala k nápravě?.
Pokud Vám zaměstnavatel nezaplatí za všechny odpracované hodiny, zašlete mu
písemnou výzvu (nežádat! neprosit!) k doplacení dlužné mzdy,
přiložte kopii výkazu odpracovaných hodin a zašlete doporučeným dopisem s dodejkou.
Další postup až podle toho, jak zaměstnavatel zareaguje.
———
Poznámka:
Zaměstnavatel porušuje zákoník práce.
265 hodin za měsíc představuje o více než polovinu více, než kolik stanoví zákoník práce
(max. 40 hodin týdně, ve směnném provozu je to méně).
Předešlá odpověď je absolutní. Vaše obrana je možná na ÚP, ČOI, sociálce. také u Vašeho poslance.
Sice to není konkrétně k té výplatě, ale souvisí to: Bezpečnostní agentura se domnívala, že pracovníci sedí v noci na vrátnici a nedělají předepsané obchůzky. Proto umístila po trase obchůzky takové čipy. /na 3 místa/ Pracovník musel obcházet s malým přístrojem - takovou jakoby "baterkou", když došel na místo čipu, přiložil ji k němu a zapípalo to. Pak se uložilo, zda tam opravdu někdo byl a v kolik hodin. /zda 3 x za noc či jenom jednou/. A všechno se následně nechalo zkontrolovat.
Pokud vám firma nevěří, nebude asi finančně příliš náročné si pořídit podobné čipy. Tím se předejde dohadům, zda ten a ten v noci obcházel a kolikrát, či se na to vykašlal a nechodil vůbec. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.