Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
předevčírem se mi ozval známý, že se se mnou potřebuje setkat. Když jsem se ho zeptal proč, řekl mi, že o tom nechce mluvit do telefonu. Dohodli jsme si včerejšek, ale ve smluvenou domu ke mne domů nepřišel. Nechal jsem to být a dneska se mi znovu ozval s tím, že prý přišel domů až v jednu ráno (neodůvodnil). Dnes se chce znovu sejít odpoledne. Protože má velké dluhy (zjistil jsem to na insolvenčním rejstříku), cca 1000 000 Kč, předpokládám, že si bude chtít půjčit peníze. V minulosti jsem mu už peníze půjčoval, ale šlo převážně o menší sumy (do tisíce Kč) a vždy mi je vrátil, i když to občas trvalo déle, než jsme byli dohodnuti. Toť vše k popisu situace. Vzhledem k tomu, že se mi ozve takřka výhradně jen když něco potřebuje, rozhodl jsem se mu nepůjčit už ani korunu. Trvá na tom, že mne navštíví u mne doma (jsem single) a jinou možnost nepřipouští (kavárnu odmítl). Trochu se bojím toho, pokud jej rázně odmítnu, že by mi mohl chtít něco udělat (už má za sebou kriminální činnost a je fyzicky zdatnější)... Co mám dělat? Mám si pod triko schovat revolver? Nebo jak by ste se zachovali vy? Díky za rady.
Proč tu vidím jenom výmluvy a vykrucování? To se nedá říct asertivně, rovně a na férovku?
Nazdar Pepo, a co budeš potřebovat? Jestli peníze, tak já ti už půjčovat nebudu. Proč? Protože už nechci. Měj se fajn, jo a na tu grilovačku v sobotu klidně přijď, dáme pivko.
protože jasně píše: že je to násilník a z jeho psaní je cítit že se ho bojí. Dnes není dobře že někdo ví že máš prachy
Ale od násilníků zde máme na vyřešení policii. možná to až moc všichni hrotíte. Co když nebude chtít peníze půjčit? No a pokud ano, a bude vyhrožovat fyzickým násilím, pak ho pozdržet, domluvit si jinou schůzku a na tu už pozvat i policisty.
Asi to udělám podobně,
myslím, že nejlepší bude, když ho normálka pozvu domu a pokud bude vážně potřebovat půjčit, tak mu řeknu, že si to potřebuju rozmyslet. Za dva dny mu zavolám, že mu půjčit nehodlám.
Sice né úplně na férovku (už vím, že mu nepůjčím), ale zase ze sebe nebudu dělat chudýho... Nakonec to možná ještě ocení, že s nim taky někdo občas jedná na férovku, né?
Ahoj,předběhla bych ho. Do telefonu bych mu řekla že si musím něco zařídit v bance-spořitelně ap. Že ti hrozí exekuce protože máš velké dluhy. Pokud nebudeš doma v určenou dobu tak aby ti šel naproti a cestou to proberete.Určitě si ho nezvi do bytu pokud je to násilník. Hraj jeho hru,zavolej že se asi schůzka posune,že se doma moc nezdržuješ protože sis půjčil od "lichvářů" a stále tě doma nahánějí tak přespáváš kde se dá ap.
1) Zavolat, že nechceš aby chodil
2) Neustále přesouvat schůzku tak, aby ho to přestalo bavit
3) Neotevírat mu
Prostě a jednoduše: vůbec bych se s ním nesetkala.
blbost,může si na něj počkat venku. A co takhle omluvit se že jede např. k rodičům,sestře ap. a posunout schůzku. A při řeči v telefonu nadhodit do placu že jdou vyřizovat půjčku,že dali do placu všechny prachy a že budou kupovat barák,chatu ap. Zeptat se ho jestli neví kdy by sehnal s dobrým ůrokem cca. 200 000,že by mu pak až by ty prachyměl tak dal za radu cca. 1000 kč. jen aby ho přesvědčil že nemá a že také shání. Ale v tu dobu nebýt doma,nechat zhasnuto aby nepoznal že kecáš. někam se schovat-nejlépe spát doma potmě.
Vaše pravidla! Schůzku si sjednáte v restauraci a prostě řeknete, půjčil bych ti rád ale právě se mi to nehodí. Nebo, manžela obtěžoval známý, telefonoval obden vždy s novou pohádkou a tak mu jednou řekl, ¨Járo můžu ti půjčit 1000,- víc volných nemám, Jára opilec a karetní hráč je vzal a víckrát už se neozval, ten klid za tu 1000 stál. Pokud se vám tlačí do bytu a vy jste slaboch co nedovede odřeknout, zařiďte abyste sám nebyl¨. Máte snad potřebu se chlubit kolik máte našetřeno? Co je mu do toho, prostě nemám a šlus.
100% souhlas s Lidus. Pokud někdo něco chce tak se musí podřídit mým pravidlům. smrdí to tím že chce jen do bytu a ne do kavárny.
Ne nezaplatim, já jsem lakomej!
Dělám si legraci.
Samozřejmně, že bych mu ho zaplatil, ale na to v tom telefonátu, vzhledem k nevyslovenému důvodu schůzky nedošlo. No a teď už jsem mu to stejně celý potvrdil, tak mi držte place. :D
doplněno 19.05.15 14:26:Večer sem napíšu, jestli jsem to přežil. Tedy pouze v případě, že to přežiju. Ve duhém případě se na mne můžete podívat zítra ve zprávách. :D
Deniel připomíná mi to : Bojím se jít do lesa, ale stejně tam půjdu.
To není žádný kamarád. To je člověk, na kterého se můžete spolehnout, ale tady na toho člověka ne. Dejte prosím na rady a schůzku buďto zrušte, posuňte na jindy a na veřejné místo. Kolik máte na účtě, který jste tam nechal k nahlédnutí? To si odpovězte jenom pro sebe.
Jestli máte internetové bankovnictví, mohl by Vás přinutit násilím k převedení nějaké částky hned u Vás v bytě, může chtít kartu a pin, snižte si limit, nachystejte si tel. číslo na zablokování karet. Nevíte, kdo jemu drží nůž pod krkem.
Můj bratr byl zadlužený, hrál karty a jiné hazardní hry. Půjčoval si od kamarádů v uvozovkách. A ti mu vyhrožovali. Jak to dopadlo, peníze někde sehnal, ale tak to na něm zanechalo stopy, že za pár let přišel ke mě pro peníze z dědictví, že jsem dostala víc než on a když mu je nedám, tak mě vyrazí sekyrou dveře a na chirurgii budou mít se mnou práci. Přemýšlela jsem potom o všem a domyslela jsem si, že takto se k němu chovali oni věřitelé, kde by na to on přišel.
Takže jak již tady někdo napsal, zoufalí lidé dělají zoufalé věci.
Dávejte pozor na sebe, okolo sebe, v dopravních prostředcích, na parkovišti, všímejte si všech možných maličkostí, které nejsou normální. Peníze vybírejte někde v bezpečí, a vůbec, když spolu budete mluvit, tak mu řekněte rovnou, že pokud se jedná o peníze, tak již nikomu nepůjčujete. Jeho dluh totiž již zřejmě není splatitelný.
Když budete otevírat dveře z bytu, buďte v pozoru a ostražitý, dívejte i dozadu a nahoru do patra, mějte v ruce kasr a v případě potřeby neváhejte použít. A ozvěte se, jak to vše dopadlo!
Dobrý večer,
tak to nakonec bylo úpně jinak. Chtěl mi něco úplně jiného. Vlastě naprosto neškodného. Tak alespoň dostal ceres, a upozornění, aby mi příště řekl vsechno do telefonu a nedělal falešný tajnosti. Díky všem za podporu.
V zádném případě si ho nepouštějte do bytu. Návštěvu odmítněte, že vám do toho něco přišlo, že se nemůžete setkat, kdyby přesto přišel neotevírejte mu, zbavte se ho, hrajte to ztracena. Přesně vím o čem píšete, přijely mi na návštěvu sestřenice co si věčně půjčují a smrdí korunou, byly tady sami přes noc, prohlédly mi výpisy z banky to jsem nečekala, že mi polezou do papírů. Od té doby taky nemůžu najít zlatý masivní náramek, ale za ruku jsem je nechytila tak mám smůlu. Za týden přijela jejich matka, moje teta, že jestli bych jim nepůjčila, že si koupily byt a nemají na splátky. Řekla jsem rázně ne, že mám své závazky, od té doby mám od nich na dosmrti pokoj.
Zoufalí lidé, dělají zoufalé činy. Domů bych si ho za daných okolností určitě nevzala. Souhlasila bych možná výhradně se schůzkou na veřejném místě. Vymlouvat se a ani vysvětlovat není třeba. Stačí říct, že prostě nepůjčím.
Pokud by se bál o útratu, můžete říct, že ho zvete na pivo.
Nedokážu si představit, že bych si doma chtěla dojít jen na záchod a ten člověk by se tam snažil najít cokoliv zpeněžitelného... Taky už by s tím mohl být dávno pryč, než byste se vrátil..
Někdy se lhát prostě vyplatí - promiň, ale teď mám naplánované investice a sám si musím jít půjčit... nemám..
doplněno 19.05.15 14:39:Nerozumím reakci - když někomu řeknu, že nemám - proč by mne čekal za rohem s kudlou v kapse? To jako když nemám a musím si půjčit znamená, že mu násilí pomůže a já mu z toho "nic" dám všechno?... Kde nic není ani smrt nebere...
No a pokud mám a je to evidentní, musím se zaměřit na "plánované investice", mám inkaso na účtu a nepovolený kontokorent - prostě nemám navíc ani v hotovosti ani na účtu - nechápu, co by takovému násilníkovi pomohlo napadení...
Navíc napadení nějakým zlodějem může zažít kdokoliv a kdykoliv - tady při nejhorším bude tazatel znát útočníka a může s PČR dodatečně řešit.
řekla bych: doma se to nehodí, mám tam přítelkyni, co takhle v hospodě? zvu tě... a tam se uvidí, třeba peníze vůbec nechce? jestli jo, zdvořile ale pevně odmítnete... domů si ho radši nepouštějte, je divná doba...
coklit, neopisovala jsem, ale píšeme skoro totéž - zřejmě je v tom kus pravdy...
Situaci vam nezavidim, ale za sebe bych si ho domu nevodila v zadnem pripade.Nejvice se mi zamlouval nazor rict mu primo a bez okolku, ze nepujcite.. Mozna je to nasilnik jak pisete, ale v tom pripade by tu mela hrat roli policie.Ja bych mu rekla primo a bez vykrucovani, ze nepujcim..Nicmene ani ta vymluva se na jine fin.investice neni nejhorsi a pokud, tak tuhle variantu mu rici driv nez on bude penize chtit po vas..Nejspise vase tzv.kamaradstvi skonci, ale dle popisu o nic neprijdete..
I já žasnu. Jsou to Vaše peníze a Vy s nimi nakládejte, jak uznáte za vhodné. Chci půjčit - půjčím. Nechci půjčit - nepůjčím. Ale domnívám se, že Vy jste příliš měkký, takže až s dotyčným budete v tváři tvář, tak mu nedokážete odmítnout. Jo a v té restauraci se odmítá daleko lépe. Můžete říct Ne. Zaplatit a odejít. Když ho budete mít doma, je on pánem situace. Tím nemyslím, že Vás hned seřeže. Prostě se takový člověk má těžko k odchodu
Ale o to nejde, já umim bejt tvrdej a nekomromisní. Akorát ho to může rozzlobit. O to jde. Já se rozhodně zastrašovat nenechám...
Pokud již máte schůzku v bytě domluvenou, pozvěte nějakého kamaráda/ ev. s dívkou/ ať k Vám příjdou na návštěvu třeba o 15 min. později. Posedíte, uděláte překvapený obličej z návštěvy a s nimi odejdete z bytu.
Máte sice tzv. nějaké peníze, ale plánujete nějaké nákupy, investici atd. atd. Co mu je po tom. Prostě nemůžete půjčit a finito. Je trochu podivné, že chce k Vám do bytu, tohle může vyřídit i v hospůdce, kavárně. Dát mu to najevo, kamarádi třeba pak nebudete, ale musíte posoudit sám.
Tak přemýšlím, co bych dělala být ve vaši situaci. Známého znáte, viděl váš výpis z banky, je zdatnější, nechce na veřejnost, hmmm?
Protože mám více účtů, převedla bych peníze na jiný účet, na stávajícím účtu bych nechala pár drobných. Známému bych uvařila kafe a při požadavku o peníze bych udělala smutnej kukuč, že mi je to líto, že měl přijít dříve, že jsem složila peníze do notářské zástavy na koupi chaty, prostě nemám, bla bla bla a ukázala bych mu výpis z účtu. Tím se nemůže na mne naštvat( pokud se bojíte fyzického napadení). Po této zkušenoti bych sním přerušila do budoucna všechny styky.
Výmluva proto, ne, že by tazatel nebyl schopen říci slovo NE, ale proto, že se na to tazatel přímo ptal - známý je zdatnější, co dělat ať se nenaštve, co když hrozí napadení atd !
to, ze se chce sejit za kazdou cenu v byte a ne treba v hospode, je znacne podezrele... kazdopadne jste mel rict hned aktivne, kdyz nechtel do telefonu rict, o co se jedna, ze jestli chce pucit prachy, tak ze nejste zrovna v nejvic libove situaci a sam jste rad, ze to zvladate. Kdyz uz nic, celou navstevu si nahrajte na diktafon v telefonu, pripadne rovnou na kameru, treba i webovou...
doplněno 20.05.15 00:05:take si domluvte navstevu, aby k vam nekdo prisel hned po pulhodine, nebo zavolal (vicekrat), ze je na ceste k vam a jestli se muze stavit, nebo ze potrebuje vasi pomoc (nekam nutne odvezt atd). Kdyz to nebudete zvedat, je jasne, ze se neco deje. Nerikam, ze mate byt paranoidni, ale stesti preje pripravenym.
doplněno 20.05.15 07:18:toz docela oslik, takove veci se rikaji do telefonu maximalne, kdyz si chce prijit pro nake brka... a i na to jsou lepsi vtipne kamuflovane hlasky, ktere miluju, kdo si nekdo rekne blbe a bez invence, tomu nic nedam :D
Dobrý den,
Tak nakonec vše dobře dopadlo. Nakonec půjčit nechtěl. Chtěl jenom tak pokecat... Vynadal jsem mu, ať si příště tajnosti do telefonu odpustí, že m i to není příjemné.
Měl byste odnést svoje oblíbené detektivky do antikvariátu a pustit se do četby Káji Maříka. Má spoustu dílů, dlouho Vám to vydrží a je to natolik neškodná četba, že vás to nebude naprosto evokovat k žádným úvahám o trestném činu a násilí k Vaší osobě.
Případně bych ještě poradila Shakespaera: MNOHO POVYKU PRO NIC! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.