Nejste přihlášen/a.
Chtela bych se zeptat,nebo jestli mi múže někdo poradit! Mám přítale,se kterým se budeme brát a máme spolu roční dítě. Přítel má z předcházejícího vztahu (nebyl nikdy ženat) jednoho syna,kterému letos v květnu bylo 18 let. Jeho syn navštěvoval soukromou střední školu,kterou mu přítel měsíčně platil ve výši 1500,-czk.Platil to jenom 1rok,protože jeho syn propadl hned z několika předmětú. Tam už nechtěli,aby pokračoval,tak přestoupil na jinou střední školu,ne však už soukromou,ale státní,tu přítel už nemusel platit! V téhle státní studoval minulý skolní rok a opět propadl...Přeradili ho však na 3a1/2 tetý učební obor.Letos na podzim začína tedy studovat na učebním oboru.S přítelem máme již novou rodinu a finance nám chybí! Mysleli jsme,že výživné musí přítel platit,pokud syn studuje a ve studiu pokračuje za účelem vzdělávaní,což znamená,že pokud by vystudoval střední,nebo učňák a rozhodl by se dál vzdělávat,tak to platit dále přítel bude! Ale vznikla situace,že třeba syn se múže dál flákat a propadat až donekonečna, a přestupovat na jiné školy třeba i do 30-ti a přítel pořád musí platit? Kdy bude konec? Vždyť už je zletilý! To by v tomhle státě nikdo nemusel dělat se studujícimi dětmi-propadlíkama a pořád by jen tatínkové platili! Poradíte mi jak to tedy je doopravdy? za každou radu moc děkuji! caty
Situace je pro vás opravdu nepříjemná. A takových "vyčůránků"je bohužel víc. Bohužel, zákon o rodině říká: Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit, což opravdu v praxi znamená, dokud dítě "nedostuduje"- tedy dokud nezíská nějakou kvalifikaci, resp. dokud neskončí její rozšiřování a prohlubování "soustavným"studiem.
Přesto svítá naděje, podívejte se zde: www.epravo.cz/top/...
Přeji vám, ať přijde syn vašeho přítele k rozumu!
Já bych řekla,že studovat skutečně může až do důchodu :Dbude-li ho někdo živit,ale otec by měl platit do jeho 26 let -to má statut studenta,pak už ne.I tak je to hodně dlouho,synáček by z morálního hlediska zasloužil spíše 25 kamsi.
no, bohužel je to tak. Platit bude dokud bude "studovat", nějaké vzdělání by přeci mít měl. Máte ještě jednu možnost - syna si přestěhovat k sobě (tudíž nebudete platit alimenty) a donutit ho k učení aby školu dodělal. (že vás to bude stát 100x víc, o tom není pochyby). Rodiče jsou opravdu na své dítě dva - matka a otec.
Vězte, že vím co říkám, sama mám doma nevl. syna v podobné situaci.
Zdravím caty! Většinou se přikláním pro práva rodiče, který po rozvodu či rozchodu se stará o děcka z tohoto vztahu. Ovšem v tomto případě se domnívám, že je třeba pomoci nové rodině. Nepíšete, jaké vztahy má Váš přítel se synem a zda nemůže jeho výchovu, resp. chování nějakým vhodným způsobem usměrnit. Asi by to bylo potřeba. Jinak asi kluk bude opravdu přestupovat z jedné školy na druhou a tahat z obou rodičů peníze. Možná je ještě jedno řešení - pokud jste toho již nevyužili. Požádat o snížení výživného vzhledem k založení nové rodiny a ročního děcka. Potom by bylo třeba při soudním projednání seznámit soud s tím, jak se "úspěšně" syn snaží získat vzdělání pro budoucí povolání. Měl by to asi i soud vzít v úvahu při stanovení výživného. Tak ať se Vám povede alespoň toto snížení na minimální hranici výživného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.