Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předmanželská smlouva - majetek vs dluhy

Od: sykorka* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
mám 2 DOTAZY ohledně předmanželské smlouvy.
Můj přítel má nějaké dluhy, tak mě zajímá, jestli se dá předmanželskou smlouvou nějak zajistit, aby jeho dluhy, třeba i ty, které by mu vznikly pak během manželství byly výhradně jeho záležitostí.
A druhý dotaz - Co má člověk před manželstvím, to zůstává pouze jeho majetkem a vše co člověk nabyde již v manželství jde do společného jmění manželů, že?
Zajímá mne totiž, kdybych byla již vdaná a rodiče mi darovali dům, tak ten jde v případě rozvodu také do SJM, viďte?
Přítel má totiž byt, který nabyl za svobodna, kdybychom se nyní vzali a rodiče by mi třeba až za pár let dům darovali a my se pak rozvedli, tak bych dům musela následně prodat, abych přítele mohla vyplatit, ale jemu by byt zůstal. Přijde mi to trochu nefér.
Jak tedy udělat, abych výhradním vlastníkem domu byla pouze já a partner na něj neměl žádné nároky.
Jde to nějak zanést do předmanželské smlouvy, když vlastníkem nemovitosti zatím nejsem a pravděpodobně jím budu až v době, kdy již budu vdaná? Slyšela jsem o nějakém zúžení SJM.
Prosím, poraďte, díky. Nechci do manželství vstupovat s tím, že počítám s rozvodem, to ne, ale v dnešní době člověk nikdy neví a jistota je jistota.
Takže díky za Vaši odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

společné jmění manželů upravuje občanský zákoník v §143 a násl., podrobně se můžete podívat např. zde: business.center.c/...

- vše, co máte před manželstvím, je pouze vaše, ne v SJM (jak majetek, tak i závazky), tedy i manželův byt je a bude jen jeho, jak správně uvádíte

- dar a dědictví nabyté během manželství NENÍ součástí SJM, pokud tedy dostanete dům od rodičů jen vy, je jen váš, v případě rozvodu na něj nemá manžel žádný nárok - v tomto bodě se tedy mýlíte, jistě k vaší radosti ;)

- v případě rozvodu ale musíte manželovi vynahradit vše, co bylo ze SJM (tedy např. ze mzdy přijaté za trvání manželství) vynaloženo na majetek, který byl pouze váš (např. opravy domu apod.)

- SJM lze zúžit notářským zápisem - tak byste mohla řešit např. právě závazky manžela za doby trvání manželství (tzv. předmanželská smlouva, stačí tedy navštívit notáře a sdělit mu svoje požadavky, bude to ale taky něco stát)

Myslím, že se za svoji obezřetnost nemusíte stydět ani se nikomu omlouvat, naopak si můžete do budoucna ušetřit řadu problémů.

Tak ať vám to manželství vyjde!

marko*
hodnocení

2x

Co se týče předmanželské smlouvy, vřele doporučuji. Nejedná se o zadní vrátka, ale má spoustu výhod. Záleží jak se smlouva napíše. Je potřeba se poradit s notářem. Pokud by se jednalo o dluhy a případné dluhy v manželství, dá se to sepsat tak, že veškerý nabytý majetek v manželství bude ve vlastnictví toho, který ho kupuje. Má to ale nevýhodu tu, že v manželství nebudete mít společný majetek, ale každý si bude moct kupovat co bude chtít, nebude potřebovat souhlas toho druhého a v podstatě to bude ze společných peněz. Dá se, ale i dohodnout tak, že budete mít nemovitost na půl. Nebude to ve SJM, ale každý bude mít ideální polovinu. To lze. A co je výhodou předmanželské smlouvy? To, že každý kdo si udělá dluhy, tak si za ně odpovídá. V bance, pokud si budete brát úvěr, půjčku, by jste v manželství potřebovala podpis manžela nebo naopak. Takhle žádný podpis nepotřebujete a pokud by někdo z Vás úvěr nesploácel, případná exekuce by nešla taky na Vás, ale jen na manžela.

Co se týče dědictví nebo darování majetku, je to čistě jen Váš majetek a nikdo jiný si ho nemůže přivlastnit.

V rozvodovém řízení, pokud je předmanželská smlouva, je pak řízení daleko rychlejší a nedochází pak k dlouhým průtahům

pu®
hodnocení

1x

Děkuji za dotaz i za odpověď - svatbu sice ještě neplánujeme, ale pokud kdy budeme, přesně tato témata se mě budou také týkat. A stejně jako Vy - jistě že nikdo nevstupuje do manželství, ani do žádného vztahu, s tím, že chce, aby skončil - ale jak správně říkáte, jistota je jistota, a když pak přijde na lámání chleba a veškerá láska se najednou zničehonic vytratí, člověk bude rád za vše, čím si situaci ve světlých chvilkách do budoucna ulehčil. I já držím pěsti :)

furtnic*

Je to dobrá věc.Jak se říká:nikdy neříkej nikdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]