Složení tmavých piv

Od: Datum: 17.05.15 11:21 odpovědí: 1 změna: 17.05.15 17:18

Dobrý den, začal jsem hlavně pro kuchyňské využití kupovat různá tmavá/černá piva od různých výrobců, a zaujalo me různé složení těchto piv. Podotýkám, nejsem až takový pivař, takže tomu tak nerozumím.

Ve složení se kromě klasických přísad (voda, chmel, slad) objevují i různé další věci, typy sladů. Proto by mě zajímalo, jestli je (a případně jaký) rozdíl mezi těmito přísadami v tmavých pivech (vše se vpostatě točí kolem karamelu):

na etiketách bývá například uvedeno:

-karamelový slad

-karamel

-E 150 c

- barvivo: (pivní) kulér

A také mám otázku, proč se tyto přísady do tmavých piv přidávají. To u nás v ČR sladovny nevyrábějí např. barevný slad? Nebo jde dotyčným výrobcům jenom o snížení výrobních nákladů (ty přísady jsou levnější)?

Na druhou stranu jsem se setkal i s tím, že třeba světlé a tmavé pivo stejné stupňovitosti a stejného výrobce stálo úplně stejně. Takže to by znamenalo, že v ceně asi problém není.

Který ze sladů je vlastně nejtmavší, který lze přírodně použít na dobarvení, který se připravuje při nejvyšších teplotách? Karamelový, barevný, nebo pražený slad?

Objasní mi to alespoň trošku někdo? Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jarm®
Datum: 17.05.15 17:18
avatar

Barevný slad neexistuje. Chmel ani ječmen není barevný. Ječmen se praží k výrobě tmavého piva. A karamel je přepálený cukr kvůli barvě.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.