Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na stránkách jedné banky jsem četl o tom, že kyberzloději si mohou prostřednictvím virů nechat zasílat autorizační SMS k účtům. Stačí když na telefon nainstalujeme zavirovaný program. Předpokládám ale, že takový program si mohu nainstalovat pouze s androidem nebo iOs, ne? Co když budu používat staré mobily, třeba nokia 7250? Bude tak zajištěno větší bezpečí?
Na jednu stranu ano - pokud používá někdo chytrý telefon k pravidelné komunikaci s bankou, může být vystaven vyššímu riziku, o kterém píšete. Na druhou stranu - už se psala i varianta, kdy vir z PC poslal data ke změně tel.čísla pro potvrzení transakce. Takže pokud budete neopatrný, bez ohledu na typ telefonu můžete přijít o peníze.
doplněno 17.05.15 08:22:Máte nějaké nastavení, že sms jde z banky na telefonní číslo. Pamatuji si aférku, že posílané sms chodily na dva různé telefony - tenkrát zřejmě chyba operátora. Některé banky (např. mBank) dokáží po ověření změnit telefonní číslo v nastavení pro sms on-line. Takže vir by po získání potřebných dat mohl i toto zajistit...
Já osobně jsem měl zkušenost s KB, kdy mi na mém PC syn stáhnul vir a já přišel o 5000,- (víc tam nebylo...). Platby přes internet mám také s potvrzující sms, ale např. dobíjení kreditu potvrzující kód nepotřeboval. Zablokovalo mi kartu až nějaké oddělení KB, které mi volalo o zneužití. Tenkrát naštěstí vzali vše na sebe a peníze mi do pár týdnů poslali zpět... Zneužití mělo být během 5ti minut z SK, pak pokus z Indie o letenku do USA ... zřejmě kvůli rozdílným zemím plateb na to přišli a blokli ihned po první platbě.
Nejde mi tedy o "napadení telefonu virem", ale o napadení virem PC, kdy si dokáže poslat potřebné údaje. Bezpečnost transakce dle dotazu tazatele bude jistě vyšší - resp. nižší riziko.
doplněno 17.05.15 11:45:Mám přes 10let účet i u KB a telefonní číslo pro ověření pomocí sms lze nastavit pouze osobně na pobočce. - no já psal, že to změnit jde u mBank...
Takže převod peněz je pomocí viru v PC absolutně vyloučen. - nic není nemožné
Ty ale mluvíš o platbě kartou, kde máš povolené platby na internetu. - ano, moje zkušenost je s platbou kartou přes internet.
To je nějaká novinka?
Pokud vím, lze číslo pro potvrzovací SMS změnit pouze osobně v pobočce banky.
Přeposílání/přesměrování potvrzovací SMSky na jiný mobil "hloupý" mobil neumí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.