Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peníze za práci na cizí účet?

Od: alunka® odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu. Zedník odvedl práci dnes v pátek k večeru, ale původně předpokládal končit až v pondělí, podle smlouvy. Peníze na jím odvedenou práci mohu vyzvednout kvůli nastaveným limitům až v pondělí tak, abych měla ono potřebné množství. Protože se zedníkovi v pondělí už nechce pro peníze přijet sem, vymyslel, abych mu peníze zaslala na bankovní účet jeho sestry. Ta má účet u stejné banky jako já, tak by je měl v pondělí připsány na její účet a ona by mu je v pondělí dala. Je to v pořádku v různých ohledech, nebo ne? Prosím o názory, předem děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ife
hodnocení

1x

Záleží co máte ujednané ve smlouvě - tam může být uvedené číslo účtu, či povinnost hradit hotově. Je třeba, aby zedník písemně prohlásil, že úhrada za provedené práce dle smlouvy o dílo se má uhradit na příslušné číslo účtu. Neměla by tam být zmínka, že nejde o jeho účet. Zedník je možná v exekuci a snaží se takto vydělané peníze ulít bokem nebo přechytračit finanční úřad. Jinak si neumím představit, proč by peníze nešly na jeho podnikatelský účet.

hodnocení

On má svůj účet u Raifaisen banky - peníze by měl připsané o 2 dny déle. Údajná sestra má účet u České spořitelny jako já, tak by byly připsány v ten samý den, čili v pondělí. Nechce čekat ty 2 dny. Ale co když to vůbec není jeho sestra? A co když mu ty peníze nedá? Nebude je požadovat ode mě znovu? Kvůli bankovnímu převodu - 2 dny - že by nemohl vydržet? Dělá mi to starosti.

iz*

Alunko,

Vy si přece vůbec nemusíte dělat starosti s tím, komu účet patří,

ani s tím, jestli převedené peníze v pořádku předá.

Jenom si to od zedníka nechte dát písemně s jeho podpisem.

hodnocení

Všem Vám moc děkuji za odpovědi, doufám, že máte pravdu, udělám to tak.

Jak bylo psáno výše, ať Vám třeba mailem napíše, že požaduje provést úhradu za poskytnuté služby na účet č... ..

Čí je to účet se starat nemusíte.

hodnocení

1x

Zaprvé to zdržení by nebylo dva dny, ale jeden. Mezibankovní převod trvá ze zákona jeden den a prakticky vždy tomu tak je.

Zadruhé si těžko umím představit situaci, kdy by na tom jednom dni záleželo.

Ale zatřetí, pokud zaplatíte zedníkovi podle jeho instrukcí, je to ok.

uska*
hodnocení

0x

Klidně peníze odešlete na účet a do poznámky dejte důvod platby.

např. pro p. Nováka za zednické práce

doplněno 15.05.15 22:14:

Jen mne zaráží, proč by si zedník měl k vám jezdit pro peníze? Vy jste dlužna a měla byste mu je doručit vy.

hodnocení

On měl podle původního předpokladu v pondělí ještě pracovat a dostal by je řádně. Ale rád by je dostal bez čekání na účet jeho údajné sestry, která má účet u stejné banky jako já. Jeho bankovní účet je u jiné banky - převod by trval 2 dny. Ve smlouvě máme dojednáno, že peníze dostane v hotovosti proti příjmovému dokladu v pondělí. Kdyby měl účet u stejné banky jako já, tak by je i tak v pondělí dostal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]