Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zemřel mi bratr,jsme dědicové já a sestra,děti neměl a manželka mu zemřela před šesti lety, momentálně si činí na majetek nárok i bratrová přítelkyně,má na to právo?neměla v domě trvalé bydliště a ničím nepřispívala na chod domácnosti,ještě jak bratr žil tak ji chtěl opustit,ale už to nestihl.Momentálně žije v jeho domě,s dobrým srdcem jsem ji tam nechal, ale vše rozkrádají tak ji chci vyhodit prosím poradte.Moc děkuji
Dobrý den, kdo zajišťoval pohřeb? Koho vyzval notář k projednání dědictví? Kdo tam byl uveden z příbuzných jako možný dědic? Byla závěť? Na řadu otázek Vám odpoví ten příslušný notář - buď vše teprve proběhne a Vy se tam hned zeptáte nebo budete notáře kontaktovat později pro vysvětlení. A případně zkusíte možnou dědičku zpochybnit u notáře či až soudně. Zdravím!
doplněno 15.05.15 11:28:No, ale, to se ptáte na zcela jinou situaci. Pokud paní dědila i podíl na nemovitosti, tak jste spolumajitelé. Dědila? Nebo na základě čeho tam bydlí? Má nějakou náj. smlouvu?
Je spolumajitelka domu? Pokud někde někdo bydlí "bez papíru" a neoprávněně, tak by mohla pomoci policie. Ovšem, na to bych se moc nespoléhal. Navštivte advokáta, ten vše posoudí a může podat žalobu na vyklizení bytu - potom rozhodne soud, bude zřejmě odvolání a exekuce. Zámky vyměnit nemůžete - to je trestné. Nejlepší řešení je vždy dohoda.
doplněno 15.05.15 12:02:sebod - to já vím, ale chtěl jsem se právě dostat k těm informacím, resp. zda už proběhlo dědické řízení, kdo byl jeho účastníkem, kdo dědil (a co) a kdo je majitelem nemovitosti. Po doplnění od tazatele mám dojem, že se chce jen zbavit jedné paní, kterou potřebuje z bytu či domu vypudit. Dědictví v tom zřejmě nehraje roli - dotaz měl být položen jinak.
doplněno 15.05.15 12:33:Policie Vám nepomůže (bez jasných důkazů) a paní se tomu bude bránit. Ona tam žila se souhlasem majitele domu. Nyní je to zralé na návštěvu advokáta a řešit podle jeho doporučení. Takže, vzít si nějaké peníze a jít za advokátem. Hodně štěstí v dlouhém boji.
Pohřeb jsem zajištoval já,notář vyzval mě a sestru,závět nebyla.Jen nevím jak ji mám ted vystěhovat z domu?Mám vyměnit zámky jak nebude doma?Má právo bydlet v domě bez trvalého bydliště a bez placení všech výloh,platím je po smrti bratra já.Děkuji
Dědictví se bude zřejmě řídit dle § 1637 Nového občanského/...
1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
Trvalé bydliště v žádném případě není rozhodující. Důležité je, zda spolu žili v jedné domácnosti. Uvádíte, že žili společně. Takže má na dědictví též nárok.
Ben. Na vypořádání dědictví nemá naprosto žádný vliv to, kdo zajišťoval pohřeb. Dotyčný má pouze nárok na to, aby mu byla z případného dědictví proplacena faktura za zajištění pohřbu. Tím jeho účast v dědickém řízení končí.
Tazatel: Je tady málo informací na to, aby Vám někdo naprosto správně zodpověděl dotaz. Vše budou pouze domněnky. Kontaktujte nejdříve notáře, ten by Vám mohl otázky zodpovědět. Poté advokáta.
Paní tam bydlí bez nájemní smlouvy,prakticky na černo.My jsme už zahájili dědické řízení a byli jsme přizváni pouze se sestrou.Paní mezi tím poslala dopis že požaduje podíl z majetku.Já ji potřebuji dostat z domu protože už se svoji dcerou pokradli co mohli od sekaček po motorku atd. o vybyvení bytu nemluvě.Tak si nevím rady když ji budu vyhazovat,,jestli mám na to právo¨¨ tak jestli mám přizvat policii a jak postupovat.
Pokud neprokážete, že dotyčná s bratrem žila méně než rok, popřípadě že na chod domácnosti nepřispívala, pokud měla z čeho, respektive, že se o jeho domácnost nestarala, tak nedostanete nic. Maximálně náhradu pohřbu vymůžete od dotyčné dědičky. To platí pokud bratr neměl děti, případně nežijí již jeho rodiče
doplněno 15.05.15 12:27:To platí pro druhou i třetí skupinu. Pokud tu dědičku nevyloučíte budete ve třetí skupině dědit s ní stejným dílem včetně jeho dalších sourozenců. Pokud zemřelý sourozenec měl děti, případně jeho díl na ně
Osoby se zbavíte takto: Vyzvete ji písemně, aby váš byt opustila ke konkrétnímu datu - tak za čtrnáct dní a odevzdala vám klíče(to je nepodstatné). No a pak půjdete po určeném datu kolem osmé dopoledne byt zkontrolovat. Budete mít ssebou nový zámek(Fabku) a nářadí na výměnu a výpis z katastru nemovitostí, že jste majitel. No a pokud bude osoba ještě v bytě, tak ji vyzvete ať okamžitě opustí byt, jinak že voláte policii. No a pokud neodejde do půl hodiny, tak skutečně zavoláte na policii a požádáte je o vyvedení osoby z vašeho bytu, která tam nemá co dělat a nechce opustit byt. Oni řeknou, že přijedou. Až přijedou, tak vás podle občanek zkontrolují, vy ukážete výpis z KN že jste vlastník, znovu osobu před policisty vyzvete ať okamžitě opustí byt, pokud nepůjde, vyzvete policisty ať osobu vyvedou. Oni ji vezmou k sobě na stanici, va ihned vyměníte zámek a máte to vyřešeno. Osobu policie pak ze stanice pustí a kam půjde už není vaše věc, kontrolujte jen svůj byt aby se tam nevloupala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.