Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojem v žádosti o příspěvek na bydlení

Od: tomask® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, potřebuju poradit, jestli se tu v tom někdo vyzná, nebo alespoň nějak rozumě vysvětlit, proč to tak je. Známá si podává zádost na příspěvěk na bydlení. Jako samotná matka s 2 dětma si musela koupit od města byt. Jinak by jí ho prodali pod prd... Na něj peníze sehnala. Společenství vlastníků se rozhodlo, vzalo si nemalý úvěr a koupený barák dali trochu do pucu. Díky tomu platí asi nejvyžší částku do fondu oprav z celého města. A tím pádem je bytskoro neprodejný, i nepronajmutelný.

Ale nyní, když jde žádat o příspěvek na bydlení, tak jí tam započítávají pouze teplo, elektriku, a plyn, plus údajně nějaký koeficiet něčeho, nevím čeho. V dokladu o výši nákladů na bydlení jsem našel položku:"Nájemné a náklady za plnění poskytované s užíváním bytu". Proč jí jako majiteli bytové jednotky nevyplní i tuto položku, když přestane do fondu platit, a pltácet svou část hypotéky, tak o byt příde. Kdyby měla na tu samou částku v tom samém bytě nájemní smlouvu, tak jí to započítají celé.

Ví někdo proč to tak je?

Předem děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Vaše známá si byt kupovat nemusela,

nikdo ji nemohl donutit koupit byt ani vzít si hypotéku

(vše bylo rozhodnutím Vaší známé)...

Vaše známá mohla nájemní smlouvu vypovědět a najít si jiný nájemní byt.

SVJ jsou všichni vlastníci jednotek, tzn., že o úvěru spolurozhodovala i Vaše známá.

SVJ nemá žádný fond oprav. Jde o dlouhodobou zálohu a splátku úvěru.

Náklady na bydlení se rozumí nájemné, odvoz odpadu, teplo, energie, vodné + stočné, úklid domu, provoz a opravy výtahu apod. Nepatří tam splátky úvěru SVJ ani splátky hypotéky.

Majitel bytové jednotky neplatí nájem, proto nelze tuto položku vyplnit ani potvrdit.

Navíc jsou normativní náklady u bytu ve vlastnictví stanoveny ve výši cca 60 % orpti nájemním bytům. Příspěvek na bydlení se přiznává ve výši mezi 35 % příjmů a normativními náklady. I kdyby tedy Vaší známé někdo "omylem"tuto položku potvrdil, neměla by na přiznání příspěvku pravděpodobně vliv.

Více informací:

Příspěvek na bydlení

hodnocení

Tak máte pravdu, kupovat si byt nemusela, ale vzhledem k tomu, že město prodalo 95% bytů, takže do městského by se nedostala, a u soukromého majitele by neměla jistotu na dlouhodobé bydlení, tak to byl jediný možný krok.

Na hlasování o úvěru se podílela, a nesouhlasila spolu s dalšími 4 vlastníky, ale bylo jim to málo platné, ostatní je přehlasovali.

Nevím jak to chodí jinde, ale co jsem se doptal a zjistil, tak zmiňované společenstvý má částku, v inkasu označené jako služby byt, a z této částky se platí: Teplo a teplá voda (Toto realitka do tiskopisu vypočítá), provoz baráku (výtahy, osvětlení, úklid, běžné opravy), splátka úvěru, a určitá část odchází na účet, kde se střádá (Fond oprav) a poté se z ní budou platit větší opravy (rekonstrukce stoupaček, osvětlení společných prostor atd.)

Je mi jasné, že hypotéku nikdo neproplatí. A ani to nechci. Ale nechápu, proč nájem se proplácí celý, ale když jste vlastník, tak náklady, které normálně spadají do nájemného se vypočítávají pouze ze 60%, a ještě nikde nevidím, jak se to vlastně počítá. Realitka nevypisuje městu žádnou částku, ze které by to vypočetli.

Odkaz si odpoledne určitě projdu, ale moc nevěřím, že tam odpověď najdu.

hodnocení

0x

Já jsem dostávala příspěvek na bydlení, když jsem bydlela v obecním bytě. Pak jsem se stala členem družstva, v tomtéž bytě. Po této změně jsem začala dostávat o nějakých 700 méně, protože "se stát nebude podílet na zvelebení a udržování mého majetku". Pravila pracovnice na ÚP. Tak to je. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]