Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mam narok na vdovsky duchod?

Od: lukesova odpovědí: 4 změna:

Dobry den mam takovy problem :
od roku 2006 jsem vdova a v dovsky duchod jsem pobirala pouze jen jeden rok potom mi duchod odejmuli jelikoz mi bylo malo let a jsem tedy rocnik 1967 toto bylo oduvodneni pro odejmuti meho vdovskeho duchodu.Od te doby do soucastne doby jsem se nikdy nevdala a s nikym zadne dite nemela podotykam ze jsem nemela dite ani se svim zesnulim manzelem to take bylo duvodem pro odejmuti meho vdovskeho duchodu.Obracim se tedy na vas pro radu co tedy mam delat zda li se nejakym zpusoem mohu branit aby mi byl ducho navracen. S pozdravem Lukešová

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dobrý den. Vdovský nebo vdovecký důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela nebo manželky.

Po uplynutí doby jednoho roku náleží výplata tohoto druhu důchodu, pokud vdova nebo vdovec splňuje některou z uvedených podmínek:

pečuje o nezaopatřené dítě - musí jít o dítě, které má po zemřelém nárok na sirotčí důchod, dítě, které bylo v rodině zemřelého vychováváno, jde-li o vlastní (osvojené) dítě vdovy či vdovce nebo bylo-li dítě alespoň jedním z nich převzato do dne smrti manžela nebo manželky do trvalé péče nahrazující péči rodičů,

pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve II., III. nebo IV. stupni závislosti,

pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který žije ve společné domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve II., III. nebo IV. stupni závislosti,

je invalidní pro invaliditu třetího stupně,

dosáhl/a alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Může dojít k znovuobnovení výplaty vdovského/vdoveckého důchodu?

Nárok na vdovský či vdovecký důchod vznikne znovu, jestliže dojde ke splnění některé z uvedených podmínek do dvou roků po předchozím zániku nároku na vdovský či vdovecký důchod. K případné obnově výplaty nedochází automaticky, ale vždy na základě žádosti, uplatněné prostřednictvím příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (v Praze Pražské, v Brně Městské).

V praxi působí problémy především poslední podmínka, tj. dosažení alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Více zde: cssz.cz/...

pohanka*
hodnocení

1x

Věc se má tak, že buďto splňujete podmínky podle tehdejších zákonů, nebo ne. Pokud nesplňujete, tak Vám byl důchod přiznán pouze podle zákona na 1 rok. Myslím, že Vaše ovdovění spadá do let, kdy byly jiné podmínky. Nárok na obnovu vdovského důchodu byste měla i po 5 letech od skončení pobírání ročního nároku a splnění některé z podmínek, tak jak uvádí poradce nade mnou. Jenom nevím, kde se uvádějí ty 3 roky, s tím jsem se ještě nesetkala. Od 1.1. 2010 to jsou pouze dva roky.

2006 - 1967 ≈ 39 let

Pokud jste to napsala dobře, Váš věk byl opravdu příliš nízký, aby jste dosáhla obnovu vdovského důchodu po pěti letech od skončení pobírání ročního důchodu. 55ti let jste nedosáhla do požadovaných pěti let, ale až po 16 letech. Nezemřel manžel následkem pracovního úrazu? Tam se podmínky trochu mění.

Dobře na téma důchody odpovídá na poradně ,,naseduchody.cz,, pan Mařík. Zadejte si i tam svůj dotaz s případnými podrobnostmi.

magdalen*
hodnocení

0x

Přiznaný vdovský důchod se vyplácí po dobu 1 roku. Pokud v této lhůtě dovrší vdova 55 let, je trvalý, pokud se neprovdá. Dovrší-li věku 55 let do 3 let od smrti manžela, je výplata vdovského důchod obnovena. Nejsem si jistá, jestli stále ještě platí ty 3 roky, ale vzhledem k vašemu věku je jasné, že na vdovský důchod už nárok nemáte.

Magdalen, popisujete dřívější praxi. Po změně důchodového zákona (č. 155/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů) je situace taková, jak zmiňuje kapkanadeje. Pravda je, že podle všeho tazatelka nárok na obnovení výplaty vdovského důchodu nemá, nesplňuje zákonné podmínky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]