Nejste přihlášen/a.
Sledovala jsem dnes na čt 2 pořad o Ed.Moravcovi. Zjistila jsem, že mám hodně mezer ve znalosti událostí ve válce a pořád mne něco překvapuje . Občas jsem měla pocit, že sleduju Televizní noviny z let 55-80, shromáždění na Václavském náměstí či cvičení na Strahově, jen ty pozdravy byly jiné. Vím, že všichni třeba na tom Václaváku tam nebyli z přesvědčení, zrovna jako my na oslavách 25.února či VŘSR, ale stejně jsem z toho měla divný pocit, ten potlesk mi tak nepřipadal. Ale co mi vyrazilo dech, byla zpívaná naše hymna, když Moravec měl proslov a odsoudil atentát na Heydricha, domnívala jsem se, že Kde domov můj byla zakázaná.
Jak to tedy bylo, přece jsme byli protektorát, žádný samostatný stát?
Protektorát byl takový paskvil, vytvořený Hitlerem. Nicméně se snažil vytvářet zdání určité samostatnosti tohoto státního útvaru, takže zachoval třeba české četnictvo, určitou českou samosprávu a také třeba tu hymnu. Vše bylo pochopitelně pod německou kontrolou a nadvládou.
Děkuji, ale samozřejmě o protektorátu něco vím, jen ukázka ze života mě zarazila, že by se směla zpívat česká hymna, to jsem nevěděla, měla jsem za to, že jak všechno to české bylo vlastně jen "jako", tak to bylo opravdu jen na papíře a skutečnost byla jiná.
Asi to někoho udiví, ale mám v paměti jen některé věci, co se probíraly horem-dolem každou chvíli jak ve škole tak pak povinně v práci, ale třeba že Japonsko napadlo dávno před oficielním začátkem II.sv.v. Čínu a pak další území, nebo že Japonci odmítli kapitulaci a proto byla použita atomovka, a další ...v tom mám dost mezer. Ale taky je pravda, že mne to nikdy tak moc nebralo, to až teď na internetu občas bádám, divím se a ptám...
Když jsem byl dítě, taky mě překvapovalo, že třeba vítězní Rusové rovnou pak všechny Němce po vyhrané válce nepostříleli (když už mohli). Ono je to složitější (nebo ne?). Každý vládce potřebuje hlavně pracovní sílu. Loajální pracovní sílu. Tak Němci po obsazení naší Vlasti se napřed snažili zachovávat zdání klidu, jen se prý trochu změnila situace. Plný obraz o tom, jací doopravdy tenkrát byli, ukázali po atentátu na Heydricha. Nakonec i líčení války obou mých rodin nevypadalo taky nějak drsně. Všichni, až na mého prastrýce, kterého zastřelili za Pražského povstání, přežili, a většinou říkali, že kdo držel hubu a krok, tak v pohodě přežil (bohužel takto to platí za každého režimu).
Kde domov můj byl v protektorátu státní hymnou. Vše české nebylo němci odsuzováno, naopak velmi podporovali třeba bádání o české historii. A to až tak, že badatelé nemuseli na nucenou práci do Říše. Podporovali taky lidové umění nebo různé náboženské oslavy. Kult Svatého Václava byl za Němců na vrcholu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.