Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada za dovolenou při změně prac.doby

Od: pribilova* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěla bych poradit jaký je správný postup při čerpání a proplacení dovolené, když jsem požádala

o zkrácení pracovního úvazku. Od 1.1.2015 do 31.3.2015 jsem pracovala 40 hodin týdně,

od 1.4.2015 jsem ze zdravotních důvodů požadala o zkrácení pracovního úvazku na 20 hodin týdně.

Za 1.Q 2015 mne vznikl nárok 5 dní dovolené

Za 2.Q 2015 mám mít dalších 5 dní dovolené.

V měsíci dubnu jsem čerpala jeden den dovolené a zarazila mne výše náhrady.

Byly mi proplaceny 4 hodiny, průměrem za 1.Q/2015. Je to tak správně? Myslella jsem, že mám

v přepočtu nárok na 5 dnů dovolené po 8mi hodinách, tj. 40 hodin a zbylých 15 dnů dovolené po 4 hodinách.

Uvažuji o ukončení pracovního poměru k 30.6.2015 dohodou, takže zbytek dovolené buď do té doby

vyčerpán nebo mi bude proplacen. Jak náhrada bude počítána?

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

webbiecz*
hodnocení

0x

Náhrada za dovolenou se vypočítává podle průměrné mzdy za čtvrtletí přecházející čtvrtletí, ve kterém se dovolená čerpá. Takže v dubnu to odpovídá prvníu kvratálu. No a pokud jste v dubnu měla už jen půl úvazek, tak se samozřejmě proplatí jen to, co jste v té práci nebyla, není důvod, proč by to mělo být dvakrát tolik hodin.

hodnocení

0x

K 30. 6. s největší pravděpodobností nebudete moci odejít. Nejdřív k 1. 8. Květen + k tomu celé 2 měsíce běží výpověď. Takže pokud si domlouváte novou práci, musíte uvažovat až od 1. 8. Jaga.

Když denně pracujete jen 4 hodiny, počítají se náhrady z té zkrácené doby. Ještě v březnu by byla náhrada 8 hodin, od dubna pracujete už na poloviční úvazek, tudíž i náhrady jsou poloviční.

Na mzdovce by vám to jistě vysvětlili.

iz*

Dá-li někdo výpověď, končí zaměstnání posledním dnem výpovědní doby (tj. posledním kalendářním dnem v měsíci), mikoliv k prvnímu dni následujícího měsíce (už jsem Vám to myslím jednou psala)!

Zde tazatelka uvažuje o dohodě a pokud bude zaměstnavatel souhlasit, skončí zaměstnání dohodnutým dnem.

——————

K dotazu:

Kvůli dovolené Vám odpadla mzda za čtyři pracovní hodiny, proto se náhrada mzdy vyplatí za čtyři pracovní hodiny. Stejně se bude postupovat v době ukončení zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]