Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych poradit jaký je správný postup při čerpání a proplacení dovolené, když jsem požádala
o zkrácení pracovního úvazku. Od 1.1.2015 do 31.3.2015 jsem pracovala 40 hodin týdně,
od 1.4.2015 jsem ze zdravotních důvodů požadala o zkrácení pracovního úvazku na 20 hodin týdně.
Za 1.Q 2015 mne vznikl nárok 5 dní dovolené
Za 2.Q 2015 mám mít dalších 5 dní dovolené.
V měsíci dubnu jsem čerpala jeden den dovolené a zarazila mne výše náhrady.
Byly mi proplaceny 4 hodiny, průměrem za 1.Q/2015. Je to tak správně? Myslella jsem, že mám
v přepočtu nárok na 5 dnů dovolené po 8mi hodinách, tj. 40 hodin a zbylých 15 dnů dovolené po 4 hodinách.
Uvažuji o ukončení pracovního poměru k 30.6.2015 dohodou, takže zbytek dovolené buď do té doby
vyčerpán nebo mi bude proplacen. Jak náhrada bude počítána?
Děkuji
Náhrada za dovolenou se vypočítává podle průměrné mzdy za čtvrtletí přecházející čtvrtletí, ve kterém se dovolená čerpá. Takže v dubnu to odpovídá prvníu kvratálu. No a pokud jste v dubnu měla už jen půl úvazek, tak se samozřejmě proplatí jen to, co jste v té práci nebyla, není důvod, proč by to mělo být dvakrát tolik hodin.
K 30. 6. s největší pravděpodobností nebudete moci odejít. Nejdřív k 1. 8. Květen + k tomu celé 2 měsíce běží výpověď. Takže pokud si domlouváte novou práci, musíte uvažovat až od 1. 8. Jaga.
Když denně pracujete jen 4 hodiny, počítají se náhrady z té zkrácené doby. Ještě v březnu by byla náhrada 8 hodin, od dubna pracujete už na poloviční úvazek, tudíž i náhrady jsou poloviční.
Na mzdovce by vám to jistě vysvětlili.
Dá-li někdo výpověď, končí zaměstnání posledním dnem výpovědní doby (tj. posledním kalendářním dnem v měsíci), mikoliv k prvnímu dni následujícího měsíce (už jsem Vám to myslím jednou psala)!
Zde tazatelka uvažuje o dohodě a pokud bude zaměstnavatel souhlasit, skončí zaměstnání dohodnutým dnem.
——————
K dotazu:
Kvůli dovolené Vám odpadla mzda za čtyři pracovní hodiny, proto se náhrada mzdy vyplatí za čtyři pracovní hodiny. Stejně se bude postupovat v době ukončení zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.