Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škola, práce, budoucnost, život

Od: poradniknovacek odpovědí: 2 změna:

Zdravím,
život mi začal opravdu nedávno. A i když jsem se snažil název zpovědi co nejvíce zatraktivnit, stejně vyzní jako laciná nabídka pro volající ke kartářkám do studia. :D
Jen ve zkratce. Rodinný problémy, špatná výchova (spíš žádná). Nebyl jsem na nic připraven, byl jsem jak ovce, která poslouchá stádo. Nic jsem sám neřešil, nechápal jsem principy společnosti...
Dost zaostalý dítě a dospívající jsem byl. Příkladně: Matka mě přihlásila na střední školu, o které si myslela, že bude mít cosi společného s výpočetní technikou. Ehm. Třetího září mi bylo divný, proč jdeme do nějaké haly, kde je spousta přístrojů, které jsem nejdříve pokládal za šicí stroje. "Ony tu s námi budou i holky?" Pak mi došlo, že jsou to soustruhy a frézy. Měl jsem se stát soustružníkem. :D
Jde o to, že v tom neuvědomělém stavu jsem strávil mnoho let a nedokončil jsem střední, psychicky se zhroutil, sny se rozpadly a bla bla... Po tom všem se nedivim, že jsem vyvolával úšklebky druhých, když jsem se choval jako retard.
Pozitivní na tom bylo to, že jsem se naučil hodně o lidech, o vztazích. Já sám jsem empaticky založen a tak spousta mých přátel/kamarádů pochází právě od toho, že jsem jim pomohl se rozhřešit. Poté, co jsem studoval sebe, jsem zjistil, že mám schopnosti jako mentalista a začal pracovat s lidmi.
No a jediné, co mě trápí je, že jsem ztratil mnoho času, že si chci dodělat vzdělání, dokonce i VŠ a samozřejmě vydělávat dost peněz. ;) Otázka zní, jak a kde začít? Uznají mi dva roky ze střední, z třetího ročníku (z opakovaného jsem přešel na učňák, bylo mi jedno, co se mnou bude) jsem byl vykopnut? Je lepší jít na soukromou školu? Je lepší mít při studiu práci? Není lepší si koupit maturitu a jít rovnou na VŠ? :D

Samozřejmě jsem nevypsal všechny strasti, ale všechny mi daly cenné zkušenosti a já už dlouho (asi tři roky) nebrečel :D Chci tím říct, že jsem z poloviny šťastný, špatnou náladu mam leda z počasí a z toho, že mi možná už ujel vlak a já to všechno promarněné nestihnu. Promarněný se rozumí, že jsem se nestaral o svůj rozvoj, jak duševní, tak tělesný. Neprůbojnost, plachost, stydlivost,... Děs.

Psycholog, psychiatr, ergoterapeut, hr pracovník, sociální poradenství - v těchto a podobných oborech bych se rád pohyboval. Přeci jen na to mám dispozice, snad jediný výstražný vykřičník je ten věk. Tak co myslíte? Nechci se honit za něčim, co nemá cenu, nebo je malá šance, nebo se objeví jiná překážka...

Díky za přečtení a případný komentář.

PS.: Je mi dvacet pět let.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Nejvíce mě zarazil Váš názor ... koupit si maturitu a jít na VŠ? ... A co byste jako na té vysoké škole bez potřebných znalostí dělal? Nemyslíte, že byste měl mezery ve středoškolském vzdělání a pak vlastně ani tu vejšku nedodělal?

Pokud máte rodinu, která Vám bude hradit studium na soukromé škole, tak samozřejmě můžete potom studovat jakoukoliv si vyberete.

Ve 25ti letech již máte jasno, kterým směrem se ubírat, ale ten věk je již napováženou. Studentem jste pouze do 26ti let, a to je doba, kdy za Vás platí stát zdravotní pojištění. Po překročení této hranice již platbu ZP odvádíte sám.

Protože jste empatický, vnímavý, citlivý bylo by pro Vás vhodné povolání, při kterém přijdete do styku s lidmi, kteří potřebují pomoc. Říká se jim pomáhající profese. Podívejte se na Národní soustavu povolání na zdravotnictví a farmacii. Některá povolání bez absolvování VŠ opravdu nejdou, to záleží na Vás, ale jistě najdete i bez tohoto požadavku Vám přijatelnou pozici. Zdravotně sociální pracovník, ošetřovatel, řidič sanitky, masér, nebo si udělat různé kurzy v oblasti péče o tělo - reflexní masáže, sanitář, bylinkářství apod. .

iz*
hodnocení

0x

Střední školu jste si měl vybrat sám, rodiče v tomto mají "jen" poradní hlas.

Jak si představujete zvládnout VŠ,

když jste nezvládl ani maturitu ("koupě maturity" je nesmysl)?

Začněte střední školou. Vyberte si školu v příbuzném oboru, tam bude šance,

že Vám něco z předchozího studia uznají.

Až na pár výjimek jsou soukromé SŠ spíše horší volbou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]