Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je opravdu sladidlo xylitol tak bezpečné?

Od: jirinaa* odpovědí: 8 změna:

Přečetla jsem si, že zvířatům xylitol škodí. Může xylitol uškodit i člověku? Děkuji za odpovědi !

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirinaa*
hodnocení

Existuje domněnka, že xylitol poškozuje játra, ale nikde jsem se to zatím nedočetla...

Je opravdu sladidlo xylitol tak bezpečné?
jitusa*

Ahojte,

xylitol je určitě nejbezpečnější náhrada cukru ze všech. Pejskům škodí stejně jako čokoláda, ale jejich tělo funguje jinak než naše. Na českém netu o tom občas někdo píše panické zprávy, že to je zabiják, ale to je nesmysl. I v zahraničí o škodlivosti xylitolu píšou jen ti, kdo informace přebírají ze serveru naturalnews, který vzdělává na reklamě jako bulvár o zdraví - nedávno například tvrdil, že na ebolu fungují homeopatika...

Xylitol je nejvíc klinicky testované sladidlo vůbec a je dokonce doporučováno v těhotenství, protože pomáhá snižovat množství bakterií způsobujících zubní kaz z maminky na miminko.

Porovnávat stévii a xylitol podle mě nelze. Stévie není zcela bezpečná - některé látky v ní jsou rizikové - záleží kde roste. Z tohoto důvodu byla až do konce 90tých let zakázaná a teprve nedávno došlo k povolení jen nekterých extraktů - proto si kupujete extrakt a ne stévii. Stévie a extrakty z ní se dají relativně levně získat, takže za jejím povolením stojí velké lobby ze ze strany firem co ji vyrábí a prodávají. Situace je trošku opačná než většina lidí tvrdí. Často se například říká, že stévie je historicky používaná v Japonsku, ale zkuste to ověřit. Zjistíte, že v Japonsku se rozšířila pomocí marketingu a ne jako tradiční náhrada cukru.

Už mi to nedalo a musela jsem uvézt na pravou míru. Hledejte seriózní zdroje informací a vše testujte zdravým rozumem a nenechte se zmanipulovat komercí ani těmi co jsou na druhé straně jako naturalnews.

Jituša

hodnocení

0x
Pokud škodí zvěři,z toho logicky plyne,že i člověku.
Kupte si Stévii,absolutně přírodní a bezpečné.
Pokud Vám nebude vyhovovat,stačí přece trocha zdravého,báječného medu ;)
doplněno 06.05.15 21:34: Velice se omlouvám,má domněnka není správná.
Dočetla jsem se,že lidskému organismu neškodí.

Wamp-nemáš pravdu že když škodí zvěři - škodí i člověku! Když člověk sní celou velkou čokoládu-mimo to že může přibrat na váze se nic jiného nestane,ale když totéž dáte středně velkému pejskovi tak jej zabijete!

Jinak protože to je látka obsažená i v ovoci tak neškodí nebo ne tolik jako řepný cukr!

jirinaa*
hodnocení

Že sladidlo xyliton škodí psům, je známo .Dověděla jsem se však, ale ne z českých zdrojů, že může škodit i člověku, protože se špatně vylučuje z organizmu ( někde se tam uloží a dělá paskudu). Také poškozuje buňky v nadledvinkách a nesmí se ho užívat více, než 15 mg denně. U nás je ale hojně propagováno jako sladidlo bez škodlivých účinků...a údajně se vůbec nedělá z ovoce, ale uměle, což je špatné.

O Stevii, komerčně prodávané, vím své. Je jí v těch přípravcích minimum a doplněna je spoustou jiných látek...sladidel...Výrobci se její přítomností zaštítí jen pro to, aby mohli výrobek prodávat dráž.Obvykle je 2 procenta stevie a 98 procent všeho možného.Můžete se o tom sami přesvědčit.

jirinaa*
hodnocení

Jsem začínající diabetička a nedokážu se aspoň zatím obejít bez oslazené ranní bílé kávy. Avšak nenalézám jediné sladidlo bez vedlejších účinků.Vypadá to, že budu muset do té dia- diety skočit po hlavě a na sladké zapomenout, což je pro takovou mlsnou bábu jako já, hodně těžké...proto jsem se zaradovala při četbě informací o xylitolu. A zase zklamání.

:(

Jiřino,reaguji na Váš příspěvek,nedá mi to...
Pěstujte si "svou" Stévii,jako rostlinu -květinku - bylinku.
Ta 100% je,bez diskuzí a ještě Vám nadělá parádu ;)
jirinaa*
hodnocení

AAAno ! ! !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]