Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má na to zaměstnavatel právo?

Od: hrozinka* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,manžel pracuje ve skladě se šroubkama,firma-dováží,vyváží.Manžel vychystává zakázky,nakládá kamiony a pod.Ze začátku se mu práce velmi líbyla,už ve firmě dělá tři roky,ale poslední rok chodí strápený,je mi ho fakt líto.

Všude mají kamery-mistr je sleduje jestli pracují,jakmile někdo někde stojí,už je telefon-proč nepracuje-tak mi to popisoval a bavily jsme se spolu večer-jestli je to i podle zákona vpořádku-takhle lidi sledovat kamerama a buzerovat je.

Dokonce ho buzeroval,že by se mohl už konečně oholit-i když muž není žádný sandokan,nebo krakonoš a vousy nosí odjakživa.

Já osobně si myslím,že bohužel je už doba taková,ale on mi říkal,že někde slyšel o nějakém podobném případu,kde byl kolem toho soud a zaměstnanci byly v právu-ale kdo by se hned soudil-že jo?

Děkujeme za Vaše příspěvky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kamerový systém je v pořádku. Dotaz mistra může být v pořádku (pokud se nepracuje, je normální zeptat se proč) ale taky to může být druh nátlaku. Fousy u skladníka? Tak to už by mohla být nepřiměřená buzerace. Je možné, že firma chce někoho propustit a proto vytváří tlak, aby ten nejslabší odešel sám. Manžel to buď ustojí, získá si respekt, nebo odejde za lepším. Tak to prostě chodí - nikdo nemá své místo doživotně. Ostatně ani ten mistr ne, a ani ředitel.

doplněno 31.03.15 23:11:

Tak u nás ve fabrice kamerový systém máme, ale je zaměřený na zajímavější místa, než aby mistr koukal pod ruce dělníkům. On ten mistr má i tak přehled, i bez kamer, pokud je to člověk na svém místě.

doplněno 31.03.15 23:13:

btw vím u nás o několika případech, kdy mistr tvrdil dělníkům, že jsou sledovaní kamerama, i když to nebyla pravda. Skutečně to mělo velmi pozitivní vliv na pracovní kázeň :)

hm*
hodnocení

0x

Tipnul bych, že na kamery má zaměstnavatel právo. Jsou místa, kam je dát nesmí (třeba do šatny), asi nesmí pořizovat záznam, musí zaměstnance seznámit s tím, že kamery instaloval atd., ale obecně sledovat prostory podniku lze.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Předně je nutné konstatovat, že zaměstnavatel má nárok na pracoviště umístit kamery. Ale není to tak jednoduché. Každý zaměstnavatel totiž podle zákoníku práce (§ 316/2) musí respektovat právo zaměstnanců na soukromí. A to i během jejich práce pro firmu. K instalaci kamer tedy musí mít závažný důvod.

Odkaz 1

Odkaz 2

Odkaz 3

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s Ládinem, nesouhlasím s Jethrem a Hm:

Kamerový systém nemá sloužit ke sledování zaměstnanců.

Fousy podle mne "zavánějí" bossingem.

Problém vidím v tom, že ke změně či zlepšení nedojde, aniž by se v záležitosti angažovali zaměstnanci. Doporučuji promluvit si se zaměstnavatelem, pokud nedojde k nápravě, obrátit se na SOOÚ, případně i na inspektorát práce.

buss
hodnocení

0x

Podívejte se, buď se s tím smíří, nebo si bude stěžovat a odejde, nebo se mu to nelíbí a odejde. Znáte jiné řešení? Za vousy bych je poslal... Takové do dnes je, kdo platí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]