Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
jsem zaměstnaná, do zaměstnání chodím pravidleně a včas, svoje úkoly plním taktéž včas a v pořádku, prostě není žádný důvod k postihům, a přesto mi zaměstnavatel nevyplácí mzdu. Nejedná se jen o mě, ale i ostatní zaměstnance (cca 15). Ti však vždy alespoň něco dostanou, ale ani já a ani kolegyně jsme vždy až poslední z posledních.
Všichni jsme dostali mzdu 20.3. (i když výplatní termín je vždy 15). Ostatní už dostali nejen mzdu, ale i prémie (vyplácí se zvlášt) a my dvě dosud nic. Marně se doprošujeme, dožadujeme. Vždy se nám dostane odpovědi, že ti ostatní mají problémy (exekuce, srážky, hypotéky,..) a my přece chápeme, že má firma problémy a tudíž počkáme. No což o to, to by šlo, ale tato situace je víc než rok. A každý lempl peníze dostane a z nás se může kouřit, jak makáme a holt jsme ty "více inteligentní" a tudíž nemáme.
Je možné tuto situaci nějak řešit? Jediné, co víme je, že dle zákona, můžeme dát okamžitou výpověď. Což znamená, že doplacené nedostaneme stejne nic a zůstaneme na pracáku, protože v našem regionu neseženeme nic. Tak tedy pracujeme zadarmo. Je sice pravda, že peníze jsme prozatím vždy dostaly, ale s šíleným zpožděním (třeba i 1/4 roku). A při placení nájmu,... se nikdo neohlíží na to, že teď zrovna nemáte. Prostě zaplatit musíme, ale z čeho? Někdy peníze mít budeme, ale určitě ne v solidním termínu. Ušetřit není z čeho, protože pořád doháníme úhrady, které jsme již měly mít zaplacené.
Můžeme to tedy řešit nějak jinak než jen výpovědí? Třeba přes advokáta nebo nějakou vymahací firmu? Nějaké oficiální upomínky? Když si upomínku napíšeme sami za sebe, tak se stejně nic nestane. Ovšem nerady bychom to řešily tak, abychom z toho nic, ještě musely každý měsíc platit hromadu peněz za vymáhání. Mohla by to třeba řešit policie?
Děkuji
Nisla
Neplacení zaměstnavatele je něco jiného, než co popisujete.
Je potřeba rozlišovat období splatnosti mzdy, jímž je celý následující kalendářní měsíc,
a výplatní termín, který stanovuje zaměstnavatel (má právo jej i měnit).
I kdyby Vám zaměstnavatel mzdu vyplácel poslední kalendářní den následujícího měsíce, bude postupovat v souladu se zákonem. Prémie, odměny apod. jsou nenárokovými složkami mzdy, jejich přiznání i výše je plně v kompetenci zaměstnavatele.
———
" Okamžitá výpověď"neexistuje, jde o okamžité zrušení pracovního poměru podle § 56, odst. 1 písm. b) – to je jiný způsob ukončení zaměstnání.
Okamžité zrušení pracovního poměru by přicházelo v úvahu v případě, že by Vám zaměstnavatel mzdu (nebo část mzdy – např. příplatky za přesčas) nevyplatil v zákonné lhůtě 15 dnů po období splatnosti mzdy.
V případě mzdy za březen byl obdobím splatnosti duben. Pokud by Vám zaměstnavatel mzdu (část mzdy) za březen nevyplatil do 15. května, mohla byste 16. května pracovní poměr okamžitě zrušit. Zrušení by muselo být písemné a musela byste je doručit zaměstnavateli. Teprve v okamžiku doručení by pracovní poměr skončil.
———
Problém vidím pouze v tom, že zaměstnavatel nevyplácí mzdu všem zaměstnancům ve stejný den. Zaměstnavatel by neměl vybírat, který den komu zaplatí, měl by všem platit stejně.
Já bych zkusila písemnou (doporučeným dopisem s dodejkou) výzvu (nežádat! neprosit!) zaměstnavateli, kdyby se situace nezlepšila, obrátila bych se na inspektorát práce.
———
Popsaná situace je sice hodně nepříjemná, ale pokud zaměstnavatel není v prodlení (platí do konce období splatnosti, případně do konce zákonné lhůty po období splatnosti), nepřichází podle mne v úvahu okamžité zrušení pracovního poměru ani podání návrhu na insolvenci zaměstnavatele.
Obraťte se na Úřad práce, ten má v tomto plné kompetence. Ale je to s rizikem následného vyhazovu, důvod si zaměstnavatel najde vždy. Teprve pak je to zralé na soud pro neoprávněnou výpověď, ale to by bylo na plném právním posouzení merita věci.
Já musím oponovat. Já to nemám rád, takové řeči, dejte si pozor, ať vás z práce nevyhodí, zaměstavatel si vždycky něco najde.
Pokud člověk není slaboch a má pevné nervy, svou práci dělá poctivě, neporušuje nařízení a zákoník práce, zaměstavatel ho nemá jak vyhodit. A ikdyž už, pak s patřičným odstupným, což je svým způsobem výhra, protože proč pracovat někde kde o vás nestojí. U soudu by pochopitelně vyhrál a ještě s patřičným zadostiučiněním.
A k tazateli. Výplatu musíte dostat nejpozději v násludujícím měsíce po výplatním termínu. Pokud je firma v krizi, je možno (ve dvou lidech minimálně) návrh na insolvenci a situaci dále řešit přes úřad práce, který v případě insolvence vám uhradí dlužnou mzdu a tu bude vymáhat po vašem zaměstnavateli.
Úřad práce je k ničemu, radí jen výpověď. Ale co po pár měsících na pracáku už ne. Nikde práci neseženeme, a tak jsme rády, že občas alespoň něco dostaneme. Sice nevíme kdy a kolik, ale časem nám ty předchozí měsíce vždy doplatí. Nám vadí to zpoždění. Čekat na mzdu víc než měsíc po splatnosti je fakt šílené, obracíte každou korunu a nemůžete nic naplánovat, a to nemluvím o nečekaných výdajech.
Insolvence je také na nic. Pro pár desítek tisíc se nikdo nepřetrhne. Navíc vidíme, jak dopadli s doplácením mzdy a odstupným bývalí spolupracovníci. Většina to vzdala, protože jim ta částka nestojí za ty nervy. Pár z nich si najali někoho kompetentního (asi právníka?), který to za ně sepisuje. Jak dopadnou nevíme a hlavně nevíme, kolik jich toto zastoupení bude stát.
Zatím nechceme situaci až tak hrotit. Spíš nám jde o to, zda vůbec existuje nějaka možnost, jak dát najevo, že se s tím nehodláme smířit. Něco na způsob "upomínek" před soudním řešením. Nějaká taková oficiální pohrůžka, že pokud to tak půjde dál, tak to budeme muset řešit třeba i tou insolvencí. Pokud by to tedy mělo smysl, a majitel by se nám jen nevysmál. Znáte to. Vždyť oni jsou vlastně všichni chudáci, kteří nic nemají a tak jim ani nemohou z ničeho vzít a nám dát.
P.S. U nás to není trestný čin jako na Slověnsku? Asi ne. U nás je možné všechno, jen ne domoci se spravedlnosti a práva.
N.
Ve své odpovědi jsem reagovala pouze na otázku.
Vaši reakci, z níž vyplývá, že Vám zaměstnavatel může dlužit delší dobu,
jsem si přečetla až teď.
Je-li zaměstnavatel v prodlení, můžete pracovní poměr okamžitě zrušit i podat návrh na insolvenci. Podávají-li návrh na insolveci zaměstnanci kvůli dlužným mzdám, je podání návrhu osvobozeno od poplatku. Se sepsáním návrhu Vám může bezplatně pomoci úřad práce (zkuste se obrátit na právní oddělení ÚP).
Zrušíte-li pracovní poměr podle § 56, odst. 1 písm. b), vznikne Vám podle § 56, odst. 2 nárok na náhradu /... ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době (zpravidla za dva měsíce).
Na úřadě práce získáte formulář, v němž Vám zaměstnavatel potvrdí dlužnou mzdu a úřad práce Vám vyplatí dlužnou mzdu i náhradu mzdy za zaměstnavatele (vymáhat pak bude úřad práce). Pokud by Vám zaměstnavatel následně mzdu a/nebo náhradu mzdy doplatil, musela byste ÚP vyplacenou mzdu/náhradu vrátit.
Zkuste si pročíst, v čem Vám může ÚP pomoci:
doplněno 07.05.15 13:52:———————
Žádné "oficiální upomínky"neznám, ledaže byste si výzvy nechaly sepsat advokátem. Ale ani na ně nemusí zaměstnavatel reagovat. Možná, že by pomohla pohrůžka inspektorátem práce, nebo insolvenčním návrhem. Ale ani to nemusí být jisté.
Vymáhací firmy se orientují spíše na firemní zakázky. Pokud byste sehnaly firmu, která by byla ochotna Váš případ převzít a pokud by firma ze zaměstnavatele nic nevymohla, chtěla by náklady na vymáhání uhradit od Vás.
Domnívám se, že ani policie by se dlužnými mzdami nezabývala.
———
Já bych pracovní poměr zrušila a obrátila se na ÚP.
Insolvence není na nic. Pošlete zaměstnavatele do insolvence, následně si nechejte vyplatit dlužnou mzdu Úřadem práce. Je to nejjednodušší postup a ušetříte si čas a nervy při vymáhání peněz přímo na zaměstnavateli. Ale jednejte, neseďte, nečekejte, jinak prošvihnete termíny, kdy lze takový postup uplatnit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.