Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchod do důchodu a jeho výpočet

Od: kolobezka2® odpovědí: 1 změna:

Jsem v důchodu,šla jsem o rok a třičtvrtě dříve a mám za rok strženo stejně jako za těch 3/4 roku.Myslíte že je to správně nebo si to mám dát znovu přepočítat? A ještě by mě zajímalo známá je už 25 let doma nikde nedělá má 3 děti a je jí 54 let.Z čeho se jí bude vypočítávat důchod? Díky

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

S největší pravděpodobností to máte vypočítané dobře. Krácení důchodu není lineární, ale progresivní. To znamená, že za 365 dní ("nejbližší" rok k nároku na důchod) před nárokem je strženo menší procento než za 361. - 730. den, a za ten rok "nejvzdálenější" (na časové ose) datu odchodu do důchodu je krácení největší.

Vaší známe bude možno započítat nějaké roky náhradních dob, pokud měla v životě aspoň 1 rok řádné doby pojištění (práce). Ale pokud nedosáhne k důchodovému věku na druhou podmínku - pojištěnou dobu, jsou ještě další možnosti popsané v zákoně č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, a když nenaplní ani ty, nedostane důchod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]