Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, hledám informace k mému problému a tak to zkusím i touto cestou. V práci se mi stal úraz spíše mojí vinnou, jako pracovní uznán nebyl. Od té doby jsem na nemocenské a protože je zasažena páteř hojí se to celkem už dlouho. Nedávno jsem se dozvěděla u lékaře, že nejspíše budu mít sníženou pracovní schopnost a tím pádem se už do původní práce (fyzicky náročné) nesmím vrátit ze zdravotních důvodů, tedy okamžité ukončení lékařem v mé dosavadní práci do které jsem po ukončení neschopenky měla nastoupit. Jelikož s vedením v práci od té doby co se mi to stalo nemám dobré vztahy, chtěla jsem se zeptat co všechno to obnáší co si mám zajistit za papíry až půjdu s potvrzením od lékaře ukončit pracovní smlouvu? Co budu potřebovat do nové práce ( kterou zvládnu se zdravotními obtížemi ) za papíry od tohoto zaměstnavatele? Prosím kdo s tímto má nějakou zkušenost či rady typy na co jsem se třeba i zapomněla zeptat sem s nimi. Děkuji Nikita
Proč zaměstnavatel neuznal pracovní úraz? Lékař léčí, nemůže ukončit Vaše zaměstnání.
Po skončení nemoci se zaměstnavatelem nechte vyslat k závodnímu lékaři pro posudek,
jestli můžete vykonávat sjednaný druh práce.
Pokud ne, bude zaměstnavatel povinen Vás převést na jiný vhodný druh práce.
Pozor: Potvrzení ošetřujícího lékaře není pro zaměstnavatele závazné (nemusí se jím řídit).
Pracovní způsobilost pro sjednaný druh práce musí posoudit závodní lékař nebo klinika pracovního lékařství.
(Na kliniku se nemůžete objednat sama, můžete zkusit poprosit ošetřujícího lékaře, jestli by Vás tam neposlal.)
———
Pracovní poměr budete muset ukončit výpovědí nebo – pokud by zaměstnavatel souhlasil – dohodou o rozvázání pracovního poměru. V případě výpovědi byste musela dodržet dvouměsíční výpovědní dobu, v případě dohody skončí zaměstnání dnem uvedeným v písemné dohodě.
Od zaměstnavatele budete potřebovat potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list), jež zaměstnavatel vystaví až v poslední den zaměstnání.
Následující den co se mi to stalo jsem volala do práce, že nemohu přijít z duvodu velkých bolestí, bylo mi doporučeno vzít si dovolenou a pár dní si odpočinout i když jsem vysvětlila co se mi předchozí den stalo. Zašla jsem k lékaři, který mě poslal na neurologii a vystavil mi neschopenku. Informovala jsem průběžně zaměstnavatele o stavu - měli jsme spolu přátelský vztah zajímali se o mě jak to vypadá atd. Ale pak se stalo něco nevím co přestali semnou komunikovat a když tak byli akorát velmi nepřijemní v práci..Pracovní uraz nikdo neuznal sice se mi to stalo v práci ale mohla to být i načasovaná bomba moje záda vubec se semnou nikdo o úrazu nebavil a když jsem se ptala opakovaně lekaře na to těžko by to šlo dokázat že je to z toho i když duvod jak se mi to stalo mám ve veškěré zdravotní dokumentaci...Ale k věci obvodní lékař mi řekl, že je možné ukončit pracovní poměr k určitému datu lékařským posudkem který prý vystavý on - takže pokud ho vystavý čeká mě prohlídka jiným závodním lékařem? a ten rozhodne zda mohu či nemohu tu práci vykonávat? a když nebudu moci tak bud odejít na dohodu nebo výpoveď? protože u nás není kam jinam přeřadit všeci děláme to samé. Ještě se zeptám jak lze prokázat pracovní úraz a bylo by to možné ještě ted přes pul roku po uraze kdy jsem stále v neschopnsti a lítám po doktorech? Děkuji za odpoved Nikita
Pracovní úraz je nutné co nejdříve oznámit zaměstnavateli
a úraz musí být zapsán do knihy úrazů.
Uznání pracovního úrazu je v kompetenci zaměstnavatele.
Zaměstnavatel by měl úraz, k němuž došlo při plnění pracovních povinností, uznat jako pracovní úraz. (Pokud byste se např. opařila při vaření kávy nadřízenému, šlo by o pracovní úraz. Kdybyste si ale kávu vařila v době pauzy, nedošlo by k úrazu při plnění pracovních povinností.)
Máte nějakého svědka? Půl roku je dost dlouho, ale zkuste to (podle mne nemůžete o nic přijít).
Sepište podrobně, jak k úrazu došlo, jmenujte svědky, případně si rovnou vyžádejte jejich písemná svědectví a kopie (originály si pro jistotu ponechte) svědectví přiložte ke svému dopisu. Nezapomeňte do popisu situace uvést, že jste zaměstnavatele o úrazu informovala dne (přesné datum, případně i hodinu), uveďte způsob informování (telefonicky) a jméno zaměstnance, kterého jste o pracovním úrazu informovala. Vyzvěte (neproste! nežádejte!) zaměstnavatele ke splnění jeho povinností v souvislosti s pracovním úrazem. [Odhaduji, že se to zaměstnavatel pokusí "zamést pod koberec", možná právě kvůli tomu ta změna v jednání s Vámi.]
Lékař – ošetřující ani závodní opravdu nemůže zaměstnání ukončit za Vás. Lékař může vystavit posudek, podle něhož není zaměstnanec zdravotně způsobilý vykonávat sjednanou práci. Potom musí jednat zaměstnavatel nebo zaměstnanec – jeden z nich navrhne způsob ukončení zaměstnání. Smlouvu jste se zaměstnavatelem uzavřela Vy a ukončit ji může jenom jedna ze smluvních stran (Vy nebo zaměstnavatel) výpovědí nebo obě strany (Vy + zaměstnavatel) dohodou.
Nemusí Vás zajímat, že Vás zaměstnavatel nemá kam převést – to je starost a povinnost zaměstnavatele. Nebude-li pro Vás zaměstnavatel mít jinou vhodnou práci, půjde o překážku na jeho straně, za niž Vám bude náležet náhrada mzdy.
Zapoměla jste zde napsat to nejdůležitější. Úraz se Vám stal v pracovní době a tedy jste jej nahlásila vedení a vedení jej zaznamenalo do knihy úrazů? Pokud ano, tak vůbec neřešte, že že se to stalo vaší vinou, nebo že ze zaměstnání odejdete a budete si hledat jinou práci. Byla byste na tom bita. Postupy jsou zde zcela jiné. Pokud nemáte záznam v knize úrazů a to by mě tak vyplynulo, protože s Vámi přestal zaměstnavatel komunikovat, tak zřejmě budete mít svědky úrazu. Nám v práci vždy připomínali, cokoliv se v práci stane, i kdyby to byla zatrhlá záděra, OKAMŽITĚ vždy požádat vedoucího a zapsat, je to záležitost pár minut. Nikdy nevíte, kdy začne prst hnisat, a musím říci, že bylo vždy vyhověno a vztahy byly v tomto směru vynikající. Ale to jsem odbočila.
Zápis lze provést zpětně, zvláště, když máte vše doloženo od lékaře a i v práci jste měla svědky a řekla jste to vedoucímu. Tyto záležitosti jsou velmi složité a sama bez potřebných znalostí si myslím, že nezvládnete. I já sama bych se do něčeho takového nepouštěla a vyhledala bych pomoc. Ať Vás někdo v této věci zastupuje.
Požádejte odbornou pomoc, jak postupovat, organizaci v okolí bydliště nebo pracoviště, nebo člověka, který se přímo specializuje na pracovní úrazy, pracovní právo. Na internetu jistě pohledáte, co potřebujete, podívejte se i na Wikipedii pracovní úraz, kde je vše popsáno, též základní ,,právní poradna - pracovní právo,, advokátní kanceláře zaměřené na na pracovní právo a úrazy.
Odchodem ze zaměstnání a nastalými zdravotními problémy si velmi zkomplikujete život, pokud nemáte před starobním důchodem. Budete velmi těžko hledat zaměstnání a pokud ano, tak s mizerným ohodnocením. Řešením by byla posléze ještě varianta pokusit se o přiznání invalidního důchodu. Ale to jedině, kdyby se nepodařilo s úspěchem doložit, že to byl pracovní úřaz a z toho vyplývající peněžní náhrady.
Klinika pracovního lékařství uznává nemoc z povolání.
Uznání pracovního úrazu je v kompetenci zaměstnavatele.
KPL nepozná, za jakých okolností k úrazu došlo, nemůže posoudit,
jestli k úrazu došlo při plnění pracovních povinností apod.
KPL může posoudit trvalé následky úrazu, nikoliv okolnosti, za nichž k úrazu došlo.
[Ne každý úraz, k němuž dojde na pracovišti, je úrazem pracovním.]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.