Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolená a úřad práce

Od: tomanovak odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

doporučte mi prosím řešení pro tuto situaci. Již skoro rok mám zaplacenou letenku. Před dvěma měsící mě ale okolnosti donutili přihlasit se na ÚP. Paní z UP mi dala termín schůzky, který se kryje stou dovolenou... Nějak nenápadně sem se na první schůzce ptal co dělat kdyby mi to zrovna nevyhovovalo. Byla strikntí, že neexistuje max lékař apod. (ano je to pochopitelné, hledám práci tak mám poskytnou maximalní součinost a ne si někam lítat...) ovšem letenka mě stála dost peněz a nevím co nyní. PS: Chytl jsem asi tu nejprotivnější paní na ÚP.

Prosím navrhněte mi řešení, ať je etické či nikoliv...

1. Když mi to vyjde s lékařem a domluvim se sním na nějaké nemoci? Nějaké tipy, alespoň na 14 dní?

2. Můžu se sám na měsíc odhlásit z ÚP, tak abych se mohl další měsíc zase přihlásit a zaplatil dejme tomu jedno zdravotní pojištění?

3. zkusit té paní zavolat, a že mám na ní prosbu a sejít se sní a vylíčit situaci? (pak ovšem padá první možnost)

Děkuji Vám moc za případné odpovědi... kdyby se šlo odhlasít a přihlásit tak to udělám. Ale nejsem si tím jist a té paní nechci zatím volat, je dost nepříjemná, ale chápu jí, být každý den a celý den v takovém prostředí. Okolnosti mě dohnali na ÚP.. ovšem nechci nechat tu letenku propadnout jen kvuli nějaké posrané biokracie, jak kdyby sme se nemohli sejít o pár dní dříve nebo později. Děkuji za Vaše případné odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Já bych se zkusila nejdříve s paní dohodnout a řekla bych jí pravdu. Pokud by nebyla ochotná termín schůzky změnit, pak bych se odhlásila z pracovního úřadu. Na to právo máte. Pokud nebudete v evidenci ÚP celý kalendářní měsíc, pak si zdravotní pojištění musíte uhradit sám. Vrátit se do evidence ÚP pak můžete kdykoliv, pokud neseženete zaměstnání.

tomanovak
hodnocení

Dobry den,

dekuji za odpoved, to znamena ze se normalne muzu na 14 dni odhlasit? Jak se bude vypocitavat vyska zdravotniho pojisteni apod.? Prosim vas o vice info. Dekuji moc

Kapko zdravím.

Nevím, možná se pletu ale i když bude někdo evidovanej na pracáku třeba jenom 3 dny tak zdravotní pojištění se za něj platí stejně za celej měsíc?.?.?

doplněno 05.05.15 22:41:

Jo sorry, já sem to vaše povídání blbě pochopil. *bzum**zed**palec*

Také zdravím, Lujsi. Ano, nepočítá se to na dny, ale na měsíce. Tudíž to znamená tazateli, že pokud jste alespoň jeden den v měsíci evidován na ÚP, budete mít zdravotní pojištění uhrazeno za ten daný měsíc státem. Pouze, jak jsem psala, pokud byste nebyl veden na ÚP celý měsíc a ani neměl zaměstnání, pak je Vaší povinností, uhradit si za ten měsíc povinné zdrav. pojištění sám. Pokud se např. ke konci jednoho měsíce z evidence odhlásíte a následující měsíc se ke konci opět do evidence ÚP vrátíte, pak Vám nevznikne žádný dluh na pojištění, budete jej mít uhrazeno státem.

iz*
hodnocení

1x

Já bych stejně jako Štíreček poradila zajít na ÚP před dovolenou (neohlašovat se předem!),

ale na rozdíl od něj bych o dovolené vůbec nemluvila.

Nejspíš bych řekla, že potřebuji vyřešit nějaký osobní/rodinný problém, proto jsem přišla dřív.

(Dovolenou byste zbytečně dráždil, obzvláště pokud má úřednice ještě před ní...)

stirecek*

Normálně bych jí to řekl, proč ne? I nezaměstnaný má "nárok" na dovolenou. U nás na pracáku to i visí na nástěnce. To jako, že je nezaměstnaný nesmí na dovolenou? Vůbec se nemusí odhlašovat, ani to nijak maskovat přes doktora. Nakonec by to asi nebylo výhodné cestovat v době nemoci, i když kontrola by mu nejspíš v tomto případě nepřišla. U nás na překážce úřednice vždy upozorňuje, z důvodu nemoci nebo odjezdu na dovolenou nebo jinédůležité události přijít předem nebo zavolat a domluvit si další termín. Kdyby tím něco porušovala, určitě by na to neupozornovala. Takže jestli je úřednice u přepážky nevrlá, nechat si zavolat její nadřízenou. Věřím, že k tomu nedojde...

martinaa*

Jistě budou úředníci, kteří už tak nestíhají, nadšení, když tam lidi budou chodit, jak se jim zamane. Venku leckdy čeká 10 lidí k jednomu úředníkovi, a když se mezi to vloží dva tři, kteří jdou dřív nebo "jen tak okolo, na minutku", tak parádně nestíháte...

hodnocení

1x

Nevím co tu lidi vlastně řešíte!

Letenku a dovolenou jste si zabezpečil v době kdy jste práci měl! Pokud by úřednice nechtěla vyměnit termín, stím že nemáte na toto nárok,tak jednoznačně-vedoucího,nebo pokud se nechcete dohadovat (nejhorší je srážka s blbcem!),tak se oshlaste z UP a poté se opět zaregistrujte!

majsterjoe*

Ano, nevím co se řeší. Pokud je uchazeč evidován na ÚP, pak nemůže odvolat nebo přesunout schůzku z důvodu dovolené.

albatros498022*
hodnocení

0x

Asi bych se zkusil normálně domluvit a pokud by to nešlo tak zvažovat jinou možnost. Odvolejte se na to, že se jedná o plánovanou návštěvu příbuzných.

webbiecz*
hodnocení

0x

Já bych se asi pokusila s úřednicí domluvit. Nebo lépe . požádala bych jí o radu (to na ně docela funguje :)) No a pokud by nešlo nic jiného, odhlasila bych se na dobu dovolení z evidence, zaplatila zdravotní a pak bych se zase přihlásila. Nemá cenu si kvůli dovolené dělat komplikace.

stirecek*
hodnocení

0x

Nevím co tady vymýšlíte...normálně běžte na schůzku dřív (nebo tam zavolejte) a normálně jí řekněte, že máte zaplacenou dovolenou a hotovo. Dělá se to tak běžně a pokud bude brblat, nechte si zavolat její nadřízenou.

magdalen*
hodnocení

0x

Jak zde už poradili, nejschůdnější cesta je odhlásit se z ÚP. Dotaz, zda by vám další termín nevyhovoval, byl mimo mísu. Nedivím se, že úřednice byla striktní. Sama jsem byla na ÚP a při přijetí žádosti mi bylo nabídnuto, kdy se postavím dne... v rozmezí asi 3 hodin. Řekla jsem, že mně je to jedno. Odpověď: je to vaše jediná možnost, kdy si můžete vybrat!

martinaa*
hodnocení

0x

Požádejte o přeřazení k jiné úřadnici, na což máte plné právo.

Ale zamyslete se, jestli jste pohodový upéčák, nebo třeba neděláte potíže apod. Na UP neradi slyší o dovolených, ale pokud je člověk slušný a v pohodě, dá se hodně ukecat. Pokud ovšem natrefíte na nějakou kravku, která tam znuděně sedí a buzeruje všechny, tak to je blbý, pak bych zkusila to přeřazení. Prostředí neomlouvá, máma taky dělá na UP, s lidmi jedná slušně a jsou s kolegy velmi oblíbení.

Samozřejmě ale, pokud někdo jedná agresivně, arogantně, tak se pak nemůže divit.

dam®
hodnocení

0x

Přeci, v době, kdy jste si kupoval letenku jste ještě netušil, že příjdete o práci. Normálně si domluvte telefonicky schůzku a problém v klidu zdělte, kdyby si úřednice stála na svém, tak řešit s jejím nadřízeným, ale věřím, že se dohodnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]