Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc a rady. Již delší dobu mám určité zdravotní problémy a beru již delší dobu antidepresiva. Nemyslete si, prosím, že jsem nějaký nebezpečný blázen, nebo tak něco. ,,Jen" mám dlouhodobě zdrav. probl. a neví přesně proč, že by to mohly způsobovat i psychické problémy. Byla mi i doporučena intenzivnější psychoterapie, nebo spíše bych řekla, že jsem k ní byla donucena (v té době jsem ještě nebyla plnoletá). Psychiatrička mi to domluvila u jedné kolegyně, se kterou se zná a prý že je dobrá. Byla jsem u ní několikrát. Pak jsem delší dobu nemohla ze zdrav. probl. - musela jsem k ní dojíždět) a ona na to, že má na dlouhou dobu naobjednáno a nemá na mě místo, abych se ozvala cca za 2 až 3 měsíce. To už uběhlo před nějakou dobou a já se jí zatím neozvala, protože nechci. Mně i přijde, že mi to nic pozitivního nepřinášelo. Navíc, místo, abych se na ně vždy těšila, vůbec se mi na ně nechtělo. Obvykle to probíhalo tak, že se mě psychoterapeutka ptala na různé věci, o kterých si myslela, že mě natolik zatěžují, že se mohou podílet na zdrav. probl. Já však nikdy nebyla moc povídavá a na poslední návštěvě mi řekla, že si na příště mám připravit nějaké téma, o kterém chci hovořit, že ze mě nemůže vše stále páčit. Problém však je, že já jí nechtěla říci to, co nedokáži třeba říci nikomu, co mě doopravdy trápí apod. Nevím proč. Zda je to tím, že jsem uzavřenější typ. Také si myslím, že i když by mi poradila, zřejmě bych se tím stejně moc neřídila, jelikož by mé strachy apod. byly silnější a nedokázala bych to udělat a já bych jí pak,aby mi neřekla, že to nemá cenu, když ji neposlouchám, řekla, že jsem se to a to snažila udělat dle ní. Což se párkrát stalo. Řekne, že ten můj daný problém, není tak vážný a že nevidí problém v tom, to udělat, tak jak mi navrhne. Já se jí prostě nedokázala svěřit. Navíc se pak s mojí psychiatričkou scházela a prý probírají své společ. pacienty a domlouvají se na postupech. Což se mi také vůbec nelíbí, myslela jsem, že to zůstane jen mezi námi a ona pak o tom mluví i s jinou lékařkou. Prý je to ale běžný postup. Problém ale je, že jak jsme byly domluvené, že se jí ozvu za 2-3 měsíce, tak jsem vždy psychiatričce na otázku, zda jsem s ní domluvená na dalších terapií a zda tam stále chodím, odpověděla, že ano. Protože kdybych jí řekla, že ne, tak by se zlobila, chtěla by znát důvody a že ji potřebuji a jak to tedy chci řešit, když léky moc nepomáhají... A ona se to určo dozví, když se scházejí. Dozvěděla se i to, že jsem se jednou nedostavila na terapii, jelikož jsem si spletla datum návštěvy a pak jsem dostala vynadáno od obou. Napadlo mě tedy, zda bych si, dříve, než k psychiatričce půjdu na kontrolu, našla nějakou jinou psychoterapetičku a pak bych jí případně odpověděla, že chodím, ale k někomu jinému. Nevím ale, ke komu. Hledala jsem na internetu a tam jsem našla několik psychoterapeutek, ale vůbec nevím, jaké jsou a hlavně nevím, zda se vůbec u nějaké dokáži rozpovídat. Také 99 % z nich nemají smlouvu s pojišťovnou, a tedy bych si to musela platit. Ale kdyby to stálo za to, tak klidně si to zaplatím. Nevím tedy, kde najít psychoterapetku se smluvní pojišťovnou a zda k tomu, abych k ní mohla chodit, potřebuji lékařské doporučení od psychiatričky nebo od jiného lékaře.
Vás bych tedy chtěla poprosit, zda byste mi poradili a napsali svůj názor, zda se u někoho dokáži rozpovídat a její rady realizovat...já si tím fakt nejsem jistá, a proto si říkám, že to nemá cenu. Také bych byla ráda za případné Vaše zkušenosti s psychoterapiemi apod. A ještě, zda neznáte nějakou dobrou psychiatričku (psychiatra) v Plzni či okolí Plzně. Případně, kde je najít. Potřebovala bych někoho sympatického, ale hlavně chápavého a musí mít se mnou trpělivost, a to ne zrovna malou. A mají právo mě do toho nutit, když nejsem pro nikoho nejsem nebezpečná, přinejmenším jako všichni ostatní. Je ale blbé, že když nebudu spolupracovat, nebudu tedy respektovat léčbu. Nejsem totiž kvůli mým zdrav. probl. schopná normálně fungovat a musím tedy mít určité úlevy, které by mi pak asi nepotvrdili. Nevím, zda můj text dává smysl, je toho hodně, co by se sem hodilo napsat a v hlavě se mi mísí jednou přes druhé. Pro mě by byla, myslím, ideální, kdyby mě při psychoterapiích vůbec neznala, nevěděla kdo jsem a jak vypadám, prostě anonymní. To ale asi určitě, bohužel, neexistuje. Naopak mi doporučily skupinové terapie, což už si vůbec nedokáži představit a toto jsem jim tedy odmítla.
Pokud by tedy bylo třeba, doplním informace, či je dovysvětlím. Předem bych Vám chtěla poděkovat za Váš strávený čas s mojí prosbou.
Máte-li problémy, musíte je řešit, ne je obcházet,
nebo se vymlouvat,
proč to či ono nejde (nemůžete) apod.
Lékaře i psychoterapeuta si najděte sama (já bych z uvedených nevěřila ani jedné),
musíte k nim mít důvěru (bez důvěry to nepůjde), nikam byste se neposunula.
Je potřeba si uvědomit, že téměř všechna "práce" bude na Vás.
Lékař a/nebo terapeut Vás může nasměrovat, může poradit, ale to hlavní bude na Vás ...
Já se předem omlouvám, asi nebudu podle vašeho gusta. To vaše povídání mi příjde, jakože jste naprosto ztratila pud sebezáchovy. Spoléháte na někoho, že vám přesně řekne, co a jak máte dělat. A vy to budete akceptovat nebo vůbec ne. Podle toho, co si v danou chvíli budete myslet nebo vám bude vyhovovat. Příjde mi, že si v současném stavu skoro lebedíte a všechno svádíte na neschopnost těch, kteří se vám snaží pomoci. Psychiatr vám léky srovná chemii mozku. Psycholog vás navádí, svými otázkami a svým chováním k tomu, ať vy sama dojdete k poznání toho, co děláte špatně a jaké jsou možnosti chování, které vám přinesou řešení. Psycholog jen ukazuje cestu a řešení musíte najít sama. Nikdo vám neřekne, ať si vezmete půlku aspyrínu, hodíte štepku soli přes levé rameno a zatočíte se na pravé patě. Že od téhle chvíle se celý váš život změní v procházku růžovým sadem. Ne, tak to vůbec není. Není to boj psychiatrů a psychologů. Je to váš boj o vás. Všichni mohou pomoci, ale práce a řešení je jen na vás.
Za svůj život jsme zodpovědni každý sám. Hodně štěstí.
Tady na webu si můžete najít svého lékaře duše třeba na www.psychologie.cz máte jich tam asi 28 odborníků. A u každého fotografii, takže si vyberete o podle toho, jak je Vám kdo, muž nebo žena sympatický a poslat otázku, svěřit se. Též i přečíst příběhy s radami a diskuzemi. Některé jsou ale bohužel placené.
Nebo podobný server www.psychologie-d/... a existuje i časopis Moje psychologie, který si můžete objednat jako předplatné, nebo koupit na stánku, to jenom si počíst a poznat, že v tom nejste sama.
Pokud byste si chtěla udělat nějaké testy, tak se podívejte třeba na stránku PhDr. Michaely Peterkové www.psyx.cz , a pokud se zaregistrujete, budou Vám chodit na email novinky s touto tématikou.
Docházení k současným lékařkám, tak jak vyšetřování probíhá, Vaše nespokojenost svědčí o tom, že to není to pravé ořechové. Též se přimlouvám, abyste se poohlédla po jiných ordinacích, ta důvěra tam musí být. Mě by velmi urazilo, kdyby lékařka řekla, že ze mne musí všechno dolovat. I kdybych půlku ordinace mlčela, tak má na mě nějaký čas, tak by měla pacienta respektovat a počkat, až se otevře. Hledejte, nemusí to vyjít hned na podruhé, ale nevzdávejte to. Musíte se s lékařem cítit dobře a příjemně a na objednanou schůzku přicházet uvolněná a ne se strachem, nechutí.
Až si vyberete nového, tak se jen objednáte a ten si již vyžádá Vaše papíry /výpis/ od starého. Nebojte se toho.
doplněno 02.05.15 19:15:Nezapomeňte si po telefonu, /nebo někde lze i na email/ v původní ordinaci zrušit schůzku. Vaši neúčast nemůže lékař předpokládat, a nemá potom čas za vyšetření zaplacený od pojišťovny. Nehledě na to, že může objednat jiného pacienta, který potřebuje právě nutně pomoci.
Zdravím. Najít nového lékaře byste mohla přes vaši zdravotní pojištovnu, tam by vám mohli doporučit někoho, kdo má s ní smlouvu, když tedy nedůvěřujete těm dosavadním. Docela vás chápu, že se vám příčí své problémy svěřovat někomu, komu příliš nevěříte, asi by mi to taky dost dobře nešlo, ale mám obavy, že jinak to asi nepůjde. Asi máte v sobě nějaký blok, přes který to nejde dál, a ten vám pomůže odstranit jen odborník, který ví jak na to, tak zkuste se svěřit do jeho rukou.
Neznám všechny okolnosti ani nemám zkušenosti, takže to je jen rada všeobecná, ale myslím, že to chce ven. A další rada, tajit něco nebo dokonce lhát o nedodržování léčebného postupu není k ničemu, těžko vám pak ošetřující bude věřit a rozpoznávat, kdy máte problém a kdy lžete.
Ať je líp.
Tady jste naprosto v anonymitě, nechcete se tedy tady vypovídat? Možná vám některá odpověď sedne a udělá dobře.Mám zkušenost, že nejvíce při depresi mi pomohlo vypovídat se, třeba několikrát za sebou. Je jen potřeba mít někoho, kdo naslouchá. Ale rady , jak proti depresi jsou mnohdy mimo mísu. I když jsou psychlogové vzdělaní, nemají třeba takové životní zkušenosti, takže se při praktických radách velmi seknou.
Milá Alalin,
myslím si než ztrácet čas a strkat prachy někomu jako je psychoterapeut je lepší se svěřit zde aneb na webu kudlanka.cz.
Nikdo tě nezná a neví, kdo to píše. Vypiš vše popravdě jak to cítíš a jaké máš pocity.Věř,že je zde spousty starších zkušených,kteří v životě zažili vzestupy i pády a určitě si takto"popovídáš" lépe jako v ordinaci. Zkus to a pak si udělej vlastní názor.To ti píše žena po 60 která už něco v životě zažila a má pochopení pro jakékoliv "trápení".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.