Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jak se říká, It depends. Prostě záleží na spoustě okolností (jestli se rozhodujete jen sám za sebe, nebo i za rodinu, jestli Vás má kdo psychicky a finančně podržet po nutnou dobu apod.). Rozumné je samozřejmě nejprve najít lepší práci a pak dát výpověď. Ale dobrá místa málokdy čekají, když těch zájemců, kteří mohou nastoupit hned, jsou mraky. Ale někdy se krok do neznáma vyplatí (risk může být zisk), je dobré ovšem, když Vás má dole kdo chytit, kdyby to byl náhodou krok do propasti. Samozřejmě záleží i na tom, v jaké oblasti bydlíte, jak moc trváte na tom, že musíte bydlet zrovna tam, jaké máte znalosti a vzdělání. Nemluvím teoreticky - mám za sebou rok práce, kdy mi ze stresu tekl po hrudi a zádech ledový pot celou pracovní dobu a bušilo mi srdce tak, že jsem si radši ani nedala kafe (bankovnictví), mám za sebou i to rozhodnutí, že tedy půjdu za dobrou prací do jiného města, když v tom mém pro mne není. Nyní jsem spokojena.
Přestat chodit do práce není dobrý nápad. Máte-li zdravotní nebo psychické problémy,
je podle mne lepší navštívit lékaře a situaci řešit až v pracovní neschopnosti doručením
písemné výpovědi zaměstnavateli (zaměstnanec může dát výpověď i v době nemoci).
Můžete se pokusit požádat zaměstnavatele o rozvázání pracovního poměru dohodou, ale pokud zaměstnavatel na Váš návrh dohody nepřistoupí, (nebude-li zaměstnavatel s ukončením zaměstnání dohodou souhlasit) budete muset dodržet dvouměsíční výpovědní dobu.
Přestat chodit do práce neznamená automaticky ukončení zaměstnání. Zaměstnavatel může (ale nemusí) pracovní poměr zrušit a vymáhat po Vás škodu, kterou byste mu svou neomluvenou absencí způsobil. Škodu samozřejmě může zaměstnavatel vymáhat i v případě, že pracovní poměr nezruší.
Pokud by zaměstnavatel pracovní poměr zrušil a nové zaměstnání skončilo ve zkušební době, neměl byste nárok na podporu v nezaměstnanosti (nárok na ni nemají uchazeči, s nimiž byl v předchozích 6 měsících zrušen pracovní poměr z důvodu porušení předpisů zvlášť hrubým způsobem – např. kvůli neomluvené absenci).
Po zrušení pracovního poměru bývá obtížnější najít nové zaměstnání, protože zaměstnavatelé dávají přednost loajálním zaměstnancům (nemají zájem o nespolehlivé zaměstnance).
———
Potvrzení o zaměstnání (dříve "zápočtový list") je zaměstnavatel povinen vystavit v poslední den trvání zaměstnání. Dokud zaměstnání trvá, nelze potvrzení vystavit.
Pozor: Na zaměstnavatele, kteří přijmou "zaměstnance, kterému byl pracovní poměr zrušen", neradím příliš spoléhat. Často jim jde o řešení ("zaplácnutí") momentálního nedostatku. V průběhu zkušební doby takového zaměstnance si pak najdou někoho spolehlivějšího ...
V dnešní době na Vás práce nikde jen tak nečeká.Proto být Vámi,nejdřív bych hledala jinou. Teprve, až bych ji měla jistou, mohla bych v té původní pracovní poměr ukončit.
Jenže je tam jeden háček. Pokud podáte výpověď, běží Vám do konce měsíce a následující 2 měsíce celé. Tedy příklad: v květnu podáte výpověď = zbytek května + červen a červenec, volný jste od 1. srpna. Bude na vás nový zaměstnavatel tak dlouho čekat? Co mu můžete nabídnout? Čekají zpravidla opravdu jen na machry, kteří umí a o kterých firma ví, že se jim vyplatí, když u nich budou dělat. Obyčejné tuctové zaměstnance mohou mít hned prostřednictvím agentur či ÚP. Proto nemá cenu, aby na ně čekali.
Výpověď dohodou neexistuje. Ledaže jste takový pracovník, kterého může zaměstnavatel snadno postrádat a dá mu své požehnání k odchodu. Jinak musíte dodržet, co jsem psala výše.
Proto: nehledejte holuba na střeše, když máte vrabce v hrsti. Vydržel jste doteď, vydržíte klidně i pár měsíců navíc. Ostatní tam také vydrží. Člověk někdy vydrží víc, než si myslí. Proto nejdřív si najít novou práci, dohodnout si ten pozdější nástup a v současné práci následně podat výpověď. Máte na to měsíc času. Proč? Ať děláte co děláte, dřív, než od 1. srpna stejně volný nebudete. Tak hledejte, najděte, do konce května podejte rozvázačku. Pak v klidu dodělejte, abyste odešel s čistým štítem a ne "jako ten lajdák".
ÚP bez podpory také není velké štěstí. Jediná výhoda je v tom, že stát za Vás hradí ZP. Jaga.
tak novou práci mám jistou ale zase mám tu 2 měsíčni pracovní lhůtu tak že kdybych už tam nešel tak dostanu porušení pracovní kázně a bojím se že to bude mít následek v nové práci.Někdo mi říkal že nedostanu zápočtak nebo co. Tak nevím co dále.
A zkusil jste se zaměstnavatelem promluvit o možnosti rozvázání pracovního poměru dohodou? Pokud by Vám vyšel vstříc, skončil byste dnem, na kterém se dohodnete a nemusel byste čekat 2 měsíce, než uplyne výpovědní lhůta v případě, že by se jednalo o výpověď. Na dohodu ovšem zaměstnavatel přistoupit nemusí, ale zkuste to, třeba Vám vyjde vstříc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.