Hloch a máta rolní na čaj? Jak sušit?

Od: Datum: 01.05.15 07:07 odpovědí: 3 změna: 01.05.15 15:05

Co se sbírá ze stromu hlochu na čaj - listy, že? Může to být jakýkoliv hloch nebo je více druhů? Objevila jsem mátu rolní na louce, ta se také dá používat na čaj? Suší se to na půdě nebo na slunci? Děkuji, jsem amatérka co si chce udělat radost.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.05.15 07:51
avatar

Z hlohu(planě rostoucích) se používají květy a i listy(na jaře)a sušte jej na stinném ,vzdušném místě.Je lepší listy s květy nemíchat a i květy sušte ve stínu a na vzduchu třeba na pečícím plechu.Květy by měly i po usušení skoro stejnou barvu.Rostou planě a druhů je spousta ,protože se kříží mezi sebou,tak je někdy těžké jej určit.Šlechtěné odrůdy hlohu nemají léčivý účinek.

Máta rolní je u nás častá a i když obsahuje vonné silice,není vhodná v bylinkářství.Spíš se považuje za plevel,ale i tak klidně odvar zkuste,stejně tak jako knín a fenykl se používá proti plynatosti.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: jjjjjj
Datum: 01.05.15 11:24

Pozor máta zklidňuje žaludek a tím zároveň uspává...tak dobrou

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.05.15 15:05
avatar

Na tu ,,mátu rolní,, jsem se dívala a moc se nedoporučuje, i když ji někdo sbíral jako náhradu za pravou mátu,

Já bych Vám doporučila jiné bylinky, třeba list podbělu, protože květ je již odkvetlý, květ sedmikrásky, list jahodníku, maliníku, ostružiníku, nyní jsou mladé kopřivy!, nasušit kořen pampelišky, květ hluchavky bílé, mladé březové listí, nově se sbírá popenec, právě kvete a je ho všude plno, bršlice kozí noha, list jitrocele kopinatého, bude heřmánek pravý se kterým mám stále problém jej poznat, bude lipový květ a bezinkový květ. A další a další.

Květen je velmi dobrý čas na sbírání bylinek. Někde ještě najdete lístky šťovíku, které jsou dobré k ochucení salátů.

Nejenom čaje ale i jinak v kuchyni - popenec je aromatický, s ním opatrně, list fialky, mladá kopřiva, mladá kozí brada, bršlice kozí noha, to vše můžete použít v teplé kuchyni do polévek, do špenátu, do míchaných zelenin apod..Květy fialek, sedmikrásek, denivky můžete použít na ozdobení. Existuje i knížka Jedlé květy, která nabízí mnoho zajímavých jídel i nápojů s využitím darů přírody a zahrádky.

doplněno 01.05.15 15:09:

Jahodník list se sbírá ten lesní:).

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.