Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolena /neschopenka

Od: murka odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, dneska je poslední den v zaměstnání jsem ve výpovědi. Čerpala jsem dovolenou. Onemocněla jsem a včera mi dr dala neschopenku. Dneska v práci mi ji odmítli, že na ni nemam nárok, když čerpám dovolenou.
Nemyslím si to. Můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zákoník práce § 219

(1) Nastoupí-li zaměstnanec během dovolené vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení v ozbrojených silách, byl-li uznán dočasně práce neschopným nebo ošetřuje-li nemocného člena rodiny, dovolená se mu přerušuje; to neplatí, určil-li zaměstnavatel čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny nebo na dobu výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení na žádost zaměstnance. Dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené.

iz*
hodnocení

3x

Neschopenka má přednost před dovolenou.

Zašlete zaměstnavateli neschopenku poštou

(nejlépe doporučeně s dodejkou).

Jde-li o výpověď ze strany zaměstnavatele, zastavuje se dneškem běh výpovědní doby a pracovní poměr skončí až odpracováním posledního dne po skončení nemoci. V takovém případě máte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci) a od 15. dne nemoci na nemocenské.

–––

Jiná situace je v případě, že jste výpověď dala Vy. Zaměstnání skončí dneškem a půjde o nemoc v ochranné lhůtě.

Při nemoci v OL nebudete mít prvních 14 dnů nárok na nic, teprve od 15. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat) začne OSSZ vyplácet nemocenské. Podklady pro výplatu nemocenského budete předávat bývalému zaměstnavateli.

–––

V době pracovní neschopnosti Vás ÚP nezaeviduje, registrace bude možná až po skončení nemoci.

hodnocení

0x

Lesi má pravdu. Nemocenská má přednost před dovolenou. Zaměstnavateli to může připadat účelové, ale nic s tím nenadělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]