Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes je poslední den, kdy jsem v zaměstnání (podání výpovědi před dvěma měsíci). Zhruba před půl rokem, jsem si byl zažádat o pracovní pomůcky (boty, montérky) z důvodu častého ježdění do areálu s nebezpečnými chemikáliemi. Vím od kolegy, že zaměstnavatel bude ode mě požadovat určitou finanční kompenzaci za to, že jsem boty neměl déle než je nezbytná lhůta, pro nové pracovní pomůcky. kolega minule platil 500Kč jen za boty, protože je měl sotva půl roku. tak se ptám jestli zaměstnavatl má právo po mě požadovat doplacení finanční částky za boty/montérky, když je mám jen půl roku.
Pokud nemáte i interních směrnicích nějaké zvláštní nařízení,tak byste nic platit neměl..."... Zaměstnanci je mají k dispozici od svého zaměstnavatele zdarma a nesmí být zaměstnavatelem zaměstnancům finančně kompenzovány.Pracovní oděvy a obuv jsou považovány za osobní ochranné pracovní pomůcky v případě, že při práci obuv a oděv podléhá mimořádnému znečištění nebo opotřebení."
doplněno 30.04.15 10:58:např.u nás ve firmě jsou povinné brýle,kevlarové návleky...a automaticky vše dostanou brigádníci,agenturníci...co jsou tam jen na týden a nikdo si kompenzace nedovolí chtít.Taky jsou to stráty ,ale pro firmu to zničující neníStačí do boty udělat díru či jinak dát najevo,že jsou opotřebené a máte klid tak i tak.
nesmí být zaměstnavatelem zaměstnancům finančně kompenzovány.
Zaměstnavatelem zaměstnancům - to znamená, že zaměstnavatel ti nemůže dát místo montérek peníze, aby sis je koupil sám.
Poskytování OOPP se řídí interními směrnicemi firmy, u nás se třeba OOPP po ukončení prac. poměru vrací, za opotřebení se nic neplatí.
Nám v práci naopak říkali, že vše je majetek firmy, dokud neprojde užívací doba. Tudíž bychom při odchodu i když použité boty měli vrátit, nebo zaplatit přiměřený obnos. Ke cti mého podniku mohu říci, že ani jedna varianta se nekonala. Osobní věci - oblečení mě všechny zůstaly.
doplněno 30.04.15 11:36:i boty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.