Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet sociálního pojištění - přehledy OSVČ

Od: cika* odpovědí: 12 změna:

Od 1. října 2014 jsem registrovaná OSVČ (provozuji autorskou činnost), kdy jsem obdržela jednorázový honorář 288108 Kč, což byl jediný loňský příjem. Po odečtení 40% výdajového paušálu činí dílčí základ daně 172865 Kč (a vyměřovací základ činí 86433 Kč). Nyní vyplňuji přehled pro ČSSZ a pro tento rok mi vyšla měsíční záloha na sociálním pojištění 8413 Kč. Je výpočet správný? Zdá se mi tato částka vysoká, v letošním roce obdržím také jednorázový honorář, ale počítám s částkou už jen okolo 150000 Kč. Za těchto okolností bych na sociálním zaplatila celkem 81399 Kč (zálohy za duben-prosinec 8413 Kč plus za leden-březen 1894 Kč).

Vím, že mohu OSVČ přerušit po dobu, kdy činnost nevykonávám, ale já ji fakticky vykonávám, jen honorář obdržím až opět na podzim. Přerušovat nechci i z důvodu, že chci mít pokrytý pojištěním celý rok kvůli "střádání" doby pojištění 35 let, rozhodně musím platit alespoň minimální zálohy.

Nevíte, jak z toho ven? Honorář z loňska mi pokryl výdaje za loňský rok a letošní rok, než obdržím další honorář a měsíční zálohu 8413 Kč si bohužel nemohu dovolit. Podobná situace je se zdravotním pojištěním, vyšlo mi 3890 Kč.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Obávám se, že od placení nijak neuniknete. Vysoké zálohy jsou způsobené tím, že ŽO za loňský rok máte pouze 3 měsíce. Letos se vám příjem rozmělní do 12 měsíců a budete mít přeplatek. Co letos dělat proto, aby nebyly tak vysoké zálohy, netuším.

Od října 2014 do dnešního dne, jste mohla platit dobrovolné zálohy i když zálohy jste povinné neměla a nebo si střádat do prasátka.

cika*
hodnocení

Při registraci mi na OSSZ řekli, že mám platit 1894 Kč, paní mi to tak napsala na lísteček. Spíše jde o to, že příjem byl jednorázový a myslím, že se už nebude v takové výši opakovat - resp. letos bude mnohem nižší.

hodnocení

0x

Pokud mám informace od pracovnice OSSZ, tak prý se dá napsat jakási žádost o snížení záloh pojistného (tedy daně..s pojištěním to společného nic nemá). Můžete se o to pokusit..

hof
hodnocení

0x

A co zdravotní?

cika*
hodnocení

Vyšlo mi 3890 Kč

cicko*
hodnocení

0x

Pokud byl toto jediný příjem za minulý rok, pak jsou výpočty špatné a záloha na SP by se měla pohybovat kolem 2.000,- a ZP bude v min. základu 1.797,-Kč

Do 1.10. jste neměla žádné příjmy?

doplněno 30.04.15 03:38:

Velice se omlouvám za svoji odpověď, která je pro Vás zavádějící. Je jen mojí chybou, že jsem z nepochopitelných důvodů "přehlédl" dobu Vaši skutečné výdělečné činnosti (jen 3 měsíce) a mylně jsem vycházel z celoroční činnosti. Vámi uvedené výpočty jsou správné a jediné, co můžete pro snížení záloh udělat, je to, co je uvedeno již výše, a to požádat SSZ a ZP o snížení záloh.

cika*
hodnocení

Ano, do 30.9. žádné příjmy, od 1.10. mám registraci na OSSZ a ZP jako OSVČ, předtím jsem platila jen ZP jako OBZP. Do té doby jen drobný příjem z pronájmu (cca 4000 Kč měsíčně), který ale nepodléhá SP a ZP, v přiznání je zdaněn v rámci §9 (Příloha č. 2).

Výpočty vycházejí z PDF formuláře zdravotní pojišťovny a tohoto formuláře eportal.cssz.cz/... po zadání příslušných čísel (příjmu a výdaje z daňového přiznání z Přílohy č. 1). Co je na výpočtech špatně?

Výpočet sociálního pojištění - přehledy OSVČ
cika*
hodnocení

Nic se neděje, já jsem z těch výpočtů také zmatená :) a upřímně, když jsem uviděla výsledek, nevěděla jsem, jestli nemám halucinaci *sok*

cika*
hodnocení

Nenapadá vás ještě, co do žádosti napsat? A mám ji přiložit jako přílohu k přehledu? Přehled odnesu v pondělí přímo na podatelny ZP a OSSZ.

cicko*

Tiskopis lze stáhnout na stránkách ČSSZ, ale vzhledem k určitým nejasnostem v nalezené legislativě Vám doporučím osobní kontakt s příslušným referentem na SSZ i ZP, kde by Vám měli podat konkrétní a snad i platné informace jak dál postupovat a pomohou i s vyplněním formulářů.

joudic*
hodnocení

0x
Mate to spatne. Budete platit minimum tzn cca 2000 + 1600 zdravotni mesicne. Nedelejte to sama, evidetne vam to nejde.

Nemáte pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]