Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Etiketa: Co se v Ázii nesmí?

Od: alisa odpovědí: 6 změna:

Od Japonska až po...(Indonézii?) se třeba musí i malé předměty jako vizitka podávat oběma rukama. Příjmete - li jednou rukou, je to velmi neslušné...Dále jíst jen pravou rukou, pohled do očí...no tyto věci mám na mysli :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dhj
hodnocení

2x

Máte divnou představu o rozloze a kulturních zvycích. Co je slušné v jedné zemi/vesnici, nemusí být slušné v druhé. Řeknu vám svůj příběh, co se mi stal před 4mi lety na Sicilii. Byl jsem na měnší veřejné pláži, kde byl mix lidí, spíše vše v poklidu, pár stánků, pak přízemní stavení se sprchami a převlékacími kabinami včetně stánků. Prostě pohoda. Vyšel jsem z moře, vzal ručník, otřel se a pak velkou osušku, sedl si na své prostěradlo, abych si pod osuškou vyměnil mokré plavky za suché. Vedle mne se slunila rodina s cca 6ti letým synem. Pochvíli ta paní začla vážnivě mluvit s dalšími lidmi (také Itali) a po chvíli paní začala spíše ječet, manžel jí tak nějak uklidňoval a ona ukazovala směrem na mne. Byl jsem už v suchém a ty mokré plavky vyždímal a rozprostřel vedle sebe, aby uschly. Načež paní někam nebubřele šla a za chvíli přišla s ochrankou a rovnou ke mně. Pochopil jsem, že jsem spáchal smrtelných hřích na jejím dítěti, které se muselo dívat, jak se pod ručníkem převlékám (podotýkám, že nic nemohlo být ani náznakem vidět). Byl jsem rád, že mě nesbrali - asi bych seděl dodnes. Když jsem odjel ze Sicilie a slunil se na pláži na pevnině a koukal na ten ostrov "zázraků", žasnul jsem, že na veřelně pláži ve stejné EU, ve stejné Itálii, jen asi 15 km od původního místa mého hříchu, mohou ženy být nahoře bez... Takže hodně štěstí na vašich cestách.

layborr*

Např.

V Koreji se budou lidé cítit velice nepříjemně, pokud se jich dotknete,

v Thajsku je zase posvátná hlava – pohladit po ní třeba dítě je považováno za velmi nespolečenské a urážlivé.

Doteky se nedoporučují i v případě Číny .

hodnocení

1x

Jsou to prostě lidé s jiným životem.

Evropan je zvyklý,že se při hovoru dívá tomu druhému do očí. Tam je to považováno za neslušné, provokativní, ba dokonce drzé. Hovořící má skloněnou hlavu a dívá se dolů k zemi,nebo do strany. Hlavně ne na toho druhého.

Neuvěřitelné je obyčejné smrkání. Oni vůbec nesmrkají, pouze popotahují. Jen to je považováno za slušné. Z nosu prostě nesmí nic vyjít.

Poslední dobou prý se snaží jakž takž s nevolí tolerovat, pokud se člověk vysmrká a papírový kapesník hned odloží do koše. Ale vysmrkat se do látkového kapesníku a strčit ho pak zpátky do kapsy, jak je u nás zvykem, to je naprosto nepřípustné. Nosit obsah nosu v kapse!

Bylo nám to vysvětlováno o Japoncích, se kterými jsme v práci přicházeli do styku. Jak je to jinde, nevím. Ale různé ujeté zvyky mají asi všude. Oni si to zase myslí třeba o nás. Jaga.

paw*
hodnocení

0x
Vizitka je jenom v Japonsku. Leva ruka je necista ve vsech muslimskych zemich, ne jenom v asii. Mate to dost zkreslene, kazda zeme ma neco jineho. V cine se hlasite krka a plive na zem, va Taiwanu ani jedno a to jsou vzdaleni jen pres uzke more. Ale treba hulky se nezapichuji do ryze, to znamena smrt.

mp*
hodnocení

0x

Já si myslím, že oni jsou dost složitý povahy. Moje zkušenost. Před lety jsme spolupracovali s cestovkou, která vozila Japonce. Jednou přivezli VIP skupinu. Agentura zajistila vystoupení, dokonce i naší obsluze sehnali moravské kroje. Myslím, že gastronomicky to bylo zvládnuté (dělám to už 30 let). A najednou se prostě celá slavná squadra Japonců zvedla a odkvačila uprostřed hlavního chodu. Nikdy jsme se nedozvěděli proč. Ani cestovka, která nám to do puntíku uhradila, nevěděla. Tak to je moje zkušenost.

rexona*
hodnocení

0x

Značně neslušné je např. ukazování prstem při rozhovoru - na někoho třetího, ale i pohled do očí je provokující - pokud se přitom usmíváte (a já jsem právě takový "typus"*smich*). Pěkná otázka...patřím k těm, co rádi a často cestují (pokud to tu smím napsat) :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]