Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dioptrické brýle - proti slunci?

Od: bryle odpovědí: 3 změna:

Hezký večer všem, potřeboval bych poradit ohledně dioptrických, které mají alespoň nějakou ochranu proti slunci.

Mám docela dost dioptrií a zvlášť teď v létě mě slunce hodně obtěžuje, když nosím jen klasické brýle. Nenavrhujte mi čočky, ty by mi byly nepříjemný ještě víc.

Zjistil jsem, že mám asi teda dvě možnosti
- zatmavovací diotrické brýle a dioptrické sluneční brýle. Jaké jsou podle vás lepší (z hlediska alespoň nějaké ochrany proti slunci). Četl jsem, že vzhledově jsou sice nic moc, ale na to kašlu, nejde mi o módu, jde mi o zdraví očí.

Další moje otázka je, v jaké cenové relaci se přibližně tyto brýle dají pořídit (komplet, i obroučky) a zda mi je také předepíše můj oční lékař, zda je na to nějaký příspěvek od pojišťovny. Na oční se v dohledné době chystám, takže bych rád věděl, s čím tak nějak počítat. Děkuji všem za ochotu a rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Samozabarvovací kvalitní skla Vás při více dioptriích vyjdou na cca 4500Kč/ks.
Je to dobrá věc, ale pro některé účely použití může být samozabarvovací sklo problém..Např. já mám problém při fotografování, tam potřebuji čirá skla.., při přechodu z venku do místnosti trvá relativně dlouho, než se skla odbarví.Další problém mám na horách, kde se skla ztmavují třeba i v silné mlze bez slunce, protože reagují na UV záření, kterého je ve vysoké nadmořské výšce dost a dost.
Všechno má svá pro a proti.

hodnocení

0x

Mám samozabarvovací a mám i sluneční - ty sluneční mají tu výhodu, že se dělají i tmavší, než kolik se stačí zabarvit ty samozabarvovací, takže pro silnější světlo jsou lepší. Nechal jsem si je udělat u www.zennioptical.com , 80% ztmavení + zrcadlová úprava + oleofobní (proti otiskům prstů), přišly mě na cca 40 dolarů i s poštovným - no neber to.

honzik*
hodnocení

0x

zdravím, možností je vícero, ale v zásadě záleží na tom, kolik máte peněz, resp. kolik do toho chcete dát. Před lety jsem si pořídil sportovní adidas s dioptickou vložkou. Výborný na sport, případně do auta. Na ulici to moc není. Nevýhoda je, že koukáte vlastně přes dvoje čočky. Takže "skla" (ve skutečnosti je to samozřejmě plast) mají vrstvy, které by měly potlačit odrazy. Rušivě může působit, že jsou vidět obroučky diop. vložky. Ta je malá, prostě je podstatně menší ostré zorné pole. Nicméně na sport, kolo, do auta velice dobré. Je možné měnit vnější čočky, dělají se různé zabarvení podle určení. Nicméně je to plast, tedy náchylné na poškrábání a hůře se celkově čistí.

Dělají se dioptrické klipy na běžné brýle. Ale podle mě to vypadá strašně.

Další možnost jsou zabarvovací - nemám a neměl jsem. Na řízení to není vhodné, na stálé nošení také ne. Nikdy jsem nenašel pro sebe opodstatnění. Zabarvování reaguje různě rychle, různě v ruzných situacích (venku, v autě, v tunelu, uvnitř). Je to takový kočko-pes.

Vloni jsem si nechal udělat klasické sluneční brýle s diotrickými skly. Jsem velice spokojen. Ale zjistil jsem, že v reálu je situace (při výběru) velmi náročná, aby výsledek stál za to. Úzké obroučky nejsou vhodné. Nevypadá to dobře a navíc paprsky Vám budou pronikat okolo obroučků do očí, což je velice nebezpečné. Za tmavými skly se rozšíří zorničky a proto do oka může pronikat okolo obroučků mnohem více parsků, než bez tmavých skel, kdy se zorničky zúží a oko se tak samo přizpůsobuje. Dnes módní a dobře vypadající velké obroučky jsou fajn, ale zřejmě narazíte na fakt, že do toho nelze udělat čočku (s Vašimi dioptriemi), nebo jen velmi drahou. Nejsem znalec, ale dioptrická brýlová čočka je vlastně výřez z nějaké zakřivené plochy a to prostě nelze napasovat do všech obroučků. U více dioptrií se přidává síla (tloušťka) čočky. Navíc čočka je vždy kompromis, nejostřejší obraz má být nastaven správně "doprostřed zorného pole". Po stranách vždy zvnikají různé nedokonalosti (menší ostrost, zkreslení). Běžné brýle se nosí dnes většinou menší a tam to tak není. Ty módní velké čočky slunečních brýlí - tam už je to jinak. Ale pokud se povede výsledek stojí za to a velice doporučuji. Nicméně je třeba velice pečlivě volit spolehlivého optika. To je asi nejdůležitější.

Nicméně vždy zůstane fakt, že když jdete po ulici tak se hodí tmavé. Vlezete do obchodu a lepší jsou normální. Tahat sebou dvoje brýle? No není to snadné.

Nicméně doporučuji vybírat pečlivě optika i brýle a pokud možno nešetřit za kažkou cenu. Výsledek pak nemusí zdaleka odpovídat představám. Ono přeci jen přes běžné brýle se kouká jinak, než přes tmavé. Běžné Vám jen zostří zrak. Tmavé (navíc dioptické) Vám opticky změní svět okolo nějakým způsobem. Dost dobře to nelze dopředu vyzkoušet. Za sebe doporučuji zabarvení dohněda. A nedoporučuju klasické černé. Dobrý optik Vám to vysvětlí a ukáže. Můžete zkusit. Každému je příjemné něco jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]