Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

poskoctví v práci

Od: jararaca* odpovědí: 32 změna:

Dobrý den, v práci jsem se setkal už hodněkrát v dřívějších zaměstnáních a teď opět s tím, že si z vás někdo dělá poskoka. Jedná se momentálně o to,že kolegyně seděla u stolu, dělala nějaké papírování, šel jsem okolo a požádala mě, jestli bych otevřel okna, nestál jsem přímo u nich, okna jsou výš, otevírají se tyčí a kolegyně je menší postavy, ale běžně jsem jí předtím viděl okna otevírat (jestli to pro ní není pohodlné,pak je na místě to zdůvodnit). Je to zástupkyně vedoucí (ta tu momentálně není), takže má nadřízená a je starší (pro úplnost). Myslím, že takové elementární věci si může každý udělat sám a ani vedoucí nemá pro tohle oprávnění ani když je zrovna zaneprázdněná, prostě mi jen přišlo, že nechce "zvednout zadek" ze židle. Je to prkotina, nechci být malicherný a hned se hádat, ale takové věci otráví a už jsem po zkušenostech na takové jednání alergický. Zkušenost mám takovou, že kdykoliv jsem se kvuli něčemu takovému ozval, tak se dotyční sami urazí,pomluví a překroutí to (udělají z vás blbce a urážlivce) a ještě se diví, jak jsem se opovážil vůbec ozvat. Máte podobné zkušenosti, jaký na takové jednání máte názor?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

11x

Dobrý den, v pracovním kolektivu jsou lidé v určitém vztahu a normální člověk se tam asi rychle zorientuje, kdo je "parťák" a kdo je "vyčůránek". Drobná pomoc jeden druhému je normální a má být vzájemná. Není problém vyhovět a příště zase pomoc očekávat. Pokud to bude jednostranné a trvalé, tak až potom se ozvat nebo prostě nevyhovět. Může to být i rozdílem ve věku, kdy starší kolegové (věkem nebo délkou pracovního poměru) mohou využívat ty mladší či tam pracující kratší dobu. Zase se to dá vyřešit elegantně. Někdo do pracovního kolektivu zapadne lépe, není tam "za bubáka" a jiný to řeší jako újmu a velký problém - potom ho kolektiv nepřijme. Zdravím!

jararaca*
hodnocení

Děkuji, rozumná konstruktivní odpověď

fialka*

Bene, napsal jste skvěle*hej* u nás se říká, že v kolektivu jsou tažní a chovní...

to je realita.

hodnocení

11x

U nás v kanceláři je to podobné, ženy rády zapřahují muže, nejen doma, ale i jinde, ALE ... mezitím kdy já něco dělám pro ně - ať už tahám papíry do tiskárny nebo něco jiného, tak se mi vaří káva a u ní vždy najdu něco dobrého na zub. Mám rád svoje kolegyně. Mějte je rád také.

Mike, a o tom to je. Nejen o kolegyních, ale o celém životě! *hej*

Přesně tak *pivo*

hodnocení

6x

Já mám takovou zkušenost s muži, že jsou galantní a rádi udělají práci, která je náročná na fyzičku. Úplně klidně bych muži o tuto službu řekla. Stejně tak, jako požádám muže, jestli mi pomůže s batůžkem, dát si ho na záda nebo pošoupnout skříňku. Stejně tak, jako první nepozdravím muže, ikdyž je starší. Když je to muž, dovolím mu, aby byl galantním Mužem (záměrně velké eM), který tohle všechno udělá sám a rád. Když je to nějaká bábovka, nevychovaný klacek, který si potřebuje dodat na důležitosti, pak se vzteká jako vy. *hej*

doplněno 22.04.15 11:32:

Dobře to říkáte, je to úhel pohledu. Jen nesmíte zapomínat, že člověk nežije na poušti, o samotě, že člověk je tvor společenský. Nikdo přece po vás nechce dlohodobé oběti. Ženy po vás chtějí, ať se chováte jako pozorný, laskavý, usměvavý Muž. Nikdo po vás přece nechce, ať mu uvaříte kafe nebo umyjete hrnek.

jararaca*
hodnocení

Zajímavé, tak každý má na to jiný názor a o důležitost vůbec nejde, mám takovou zkušenost, že to takhle začíná a nakonec zjistíte, že děláte práci někoho jiného nebo si na vás někdo masíruje sebevědomí. O fyzicky náročnou práci právě nejde,to jsem uvedl, kolegyně běžně otevírala okna sama. Možná mě kolegyně vidí jako Vy, v tom případě nechápu proč tedy od takového člověka vyžaduje pomoc a raději se neobrací na pravé Muže, já si lidí, kteří mi nevyhovují, nevšímám a nesnažím se je napravit (problém je,že oni si většinou všímají mne :)

doplněno 22.04.15 11:29:

Upřesnění: prosím lidi, kteří se mým příspěvkem cítí dotčeni, aby neodpovídali, spíše hledám někoho s podobnými zkušenostmi

lidus*
hodnocení

5x

Aha pán tvorstva se cítí dotčený, že měl udělat maličkost nad rámec své pracovní smlouvy. No tak příště řekněte, rád bych vyhověl ale ...Buďte si jistý, že příště už vás o nic nikdo nepožádá a myslet si o vás budou své. Poskoka by si z vás snad někdo dělal když by si vás posílal pro svačinu a vy si zrovna nešel koupit tu svoji. Pokud máte v zaměstnání většinu žen je normální, že nebudou tahat těžké šanony, lézt po žebříku ale požádají vás. Vidím, že i ta vaše okna není snadné otevřít a je na místě požádat chlapa. Jistě byste byl za hrdinu když byste se sám zeptal zda není třeba ta okna otevřít.

doplněno 22.04.15 13:40:

"vklus" vy jste idiot a to píši s vědomím, že je to proti pravidlům a syslíci nebo admin mě smáznou. Omlouvám se, že jim přidělávám práci.

Víte když ještě manžel dělal ředitele jedné firmy nebylo mu zatěžko svlíknout sako a pomoct i uklízečce s nějakou těžkou věcí. Někdy přišel domů s umazaným sakem nebo košilí a jen řekl, nezlob se, pomáhal jsem holkám ve skladu (ty "holky" byly důchodového věku). Holt někomu je to dané a někdo jen hledá výmluvy aby pomáhat nemusel a nejlíp kdyby nemusel dělat vůbec nic ale bral za to slušný plat. Tak to vidíme my slepice.

jararaca*
hodnocení

aaach jo, dotčení je právě na vaší straně, proto mi sem píšete tyhle uražené odpovědi,nechci aby se dotaz obrátil v osobní dohadování, viz Upřesnění...nashledanou

webbiecz*
hodnocení

4x

Nevím, mě na tom nepřijde nic divného. Když jeden sedí a dělá svou práci, může požádat o otevření okna kolegu, který jde zrovna kolem...U nás se to tak dělá taky a vzájemně si vyhovíme. To znamená - dnes otevřu okno já, zítra třeba zase někdo jiný. Děláme to tak napříč pracovními pozicemi - tedy někdy dělá takové menší službičky kolegům nadřízený, jindy podřízený... nijak si na to u těhle ptákovin nehrajeme.

A musím přiznat, že v případě některých obtížnějších věcí primárně požádáme mužského kolegu. Ti to ochotně udělají a my je pochválíme, jak jsou hodní a šikovní :)) Rozhodně to neberu tak že jsou to poskoci. Já jsem opravdu ráda, když mi kolega, který má dva metry něco podá z horní police a já tam nemusím balancovat na židli. A jsem moc ráda, že u nás máme naštěstí samé ochotné muže, kterým to nedělá obtíž...

hodnocení

4x

to, co "jararace" popisujete, není "dělání poskoka", ale obyč.lidská slušnost a vzáj.pomoc - u nás v práci je to běžné - když je potřeba něco těžšího, poprosíme chlapy a oni zas přijdou, když jim dojde cukr, kafe a nebo se utrhne knoflík... a všechno v dobré náladě - vás bych teda do kolektivu nechtěla...

hodnocení

4x

Myslím, že už vám odpovědělo dost lidí, jenže vy očekáváte úplně jiné odpovědi, zřejmě hledáte někoho, kdo vám poradí jak s ostatními v kolektivu bojovat.

Mám podobné zkušenosti jako vy. Vždy jsem to ovšem bral jako kolegiální záležitost a od starších (zejména žen) jsem moc neočekával reciprocitu. Ano, znal jsem i takovou kolegini jako jste vy, byla velmi neoblíbená a vyčleňovalo ji to z kolektivu.

Je toto odpověď na vaši otázku?

pfpetr*
Milane jak píšeš o te kave tak nějak tak jsme to mely na stavbách. Reklo se je cas a někdo sel dělat většinou ten co zrovna nic nedržel. No a jednou se pak stalo ze kolega do toho jedné kávy co byla pro druhého kolegu při vareni flusnul a dal mu ji. Ja si od té doby říkal jestly jsem někdy mel také to štěstí. Nevedomost neboli ale kávu si od té doby raději zalevam sam.

lokinia
hodnocení

3x

Mě kdysi " takové poskoctví,jak vy říkáte" zachránilo " pozadí". Pracovala jsem u jedné soukromé společnosti, a i když jsem měla svoji práci , nebylo pro mě problém, při požádání, kolegou či kolegyní i jiným nadřízeným,ne přímo mým

cokoliv udělat.Říkali mi " holka pro všechno" . Když došlo na kruté léta a " zeštíhlení objemu pracovníků" ti co se smáli se dosmáli a dostali výpověď.Já zůstala, dnes již na pozici " nadřízené".

To co označujete za poskoctví podle mého poskoctví není. Vím to z vlastní jiné zkusšenosti, když jsem pracovala jako sekretářka a svém šéfovi jsem musela chodit nakupovat, vyzvedávala jsem jeho milenku a vozila jeho děti ze školy...

majsterjoe*

někdy takovému poskoctví můžeme říkat vlezdoprdelství a ano, někdy to přináší ovoce. Otázka za jakou cenu, že.

davina

Podle mne vlezdoprdelství začíná slovy : nechtěl bys, já to udělám, já to zařídím aniž by mě někdo žádal...

pokud někdo slušně požádá a druhý uzná že je to přijatelné nevidím důvod proč ne...

hm*
hodnocení

1x

Taky si myslím, že tento případ z tebe poskoka udělat neměl. Jestli se okna otvírají špatně, asi je baba ráda, když se tomu může vyhnout, ačkoliv to sama dokáže. Vzhledem k tomu, že je starší, nadřízená a ještě ženská, tak cítila morální právo si o to říct. Formálně jsi jí sice mohl říct, ať si je otevře sama, ale slušné by to nebylo. Myslela by si své a příště by si nejspíš neřekla, jiné následky by to pravděpodobně nemělo. Ale byl bys za namyšlenýho blbouna.

mp*
hodnocení

1x

To je přesně to, jak jsem psal v souvislosti s tou smečkou. Prostě někdo je lídr, tím samozřejmě dělá dojem na ostatní. Někdo se přizpůsobí, někdo protestuje, snaží se to změnit. Ale vždy se ptejte, kdo Vás platí. Protože ten má rozhodující slovo na Vaší životní úroveń. Dnes je spíše problém vsadit na správného koně.

hodnocení

1x

Járo, asi Vás nepotěším, já mám na pracovišti několik poskoků, když zvolím Vaší terminologii.

Jeden kolega mi vaří denně v 10 hodin kávu, a ještě mi přijde sdělit.. je zalito..

Druhý často chodí odpoledne, ťuká na hodinky a sděluje... šéfe je čas jít domů...

Ale když se kočky vykálejí před čí okolo dveří, klidně chodí okolo, ale uklízet to musím já..

To Vaše poskoctví je jen v tom otvírání okna, nebo je to více činností, kde musíte poskakovat?

mp*
hodnocení

1x

Vidíte, přesně takových problémových lidí, jako jste Vy, bych se první zbavil.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 06. 05. 2015 07:38:49
mp, prosím, kdybyste doplnil na koho reagujete, bylo by to OK.Děkuji

alisa
hodnocení

0x

A o co ti jde? O to, že máš málo času? Pak to chápu. Jinak bych radši otvírala okna celý den, jen aby mi ten čas strávený v práci nějak utekl. *ee*

bbb*
hodnocení

0x

Je to vaše nadřízená je. Vy musíte udělat všechno co vám dá za úkol, v tomto případě otevřít okna a vůbec o tom nepřemýšlet. Bude tam fičák, rozhází se jí papíry, bude ona kdo za to bude odpovídat. Nadřízení se musí poslouchat bez odmluvy, když vám řekne, to co děláte nechte, budete dělat něco jiného, tak musíte také poslechnout. Málokdy jsem v práci slyšela, že by někdo nadřízenému oponoval, to si rovnou mohl balit věci.

majsterjoe*

To je ironie nebo to myslíte vážně? Nadřízená může dávat úkoly pouze ve smyslu pracovního zařazení a smlouvy a nesmí tím porušovat zákoník práce.

Otázka slušnosti je o něčem jiném. žádat může kdokoliv cokoliv a je pouze na daném člověku, jak se zachová.

NIkdy bych nepracoval pod takoým vedením, které si dělá ze zaměstnanců otroky.

bbb*

Jistě ve smyslu pracovního zařazení, ale když mi řekne nadřízená abych zavřel nebo otevřel okna, to je pro někoho takový problém, že kvůli tomu musí poradit zda ano, či ne?

A když si nadřízená zasedne na podřízeného a šikanuje ho, tak si to má nechat líbit? Tzv. bossing, víte co to je? Pokud by vaše kolegyně, kamarádka vedoucí nedělala nic a Vy jste dělala za tři lidi, tak byste bez řečí poslechla? I za cenu, že si uděláte něco se zády?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A co ti brání, zvednout ten tvůj zadek a odejít někam jinam? Někam, kde tě třeba bude prohánět nějakej nepříjemnej chlap a ještě tě oseká na prémiích, za drzé chování.

magdalen*
hodnocení

0x

Můžete předstírat, že jste neslyšel. Takhle to praktikuje můj manžel doma a celkem mu to vychází. Zkuste a uvidíte.

takyjednowindow

Moc ráda vzpomínám na rána s jednou kolegyňkou užívá si již zaslouženého důchodu. Od provopočátku kdy jsme se sešly jedna druhé po ránu zalévala šálek a ani jedna v tom nic nehledala. Bylo zkrátka milé.

A proto z jiného soudku zkuste si to otočit...Sedíte v zubařském křesle posvítí na Vás reflektor, polije vás horkem obava ze zákroku / pro úplnoust představy trhání 8/ a vy blahem chrochtáte, když sestřička na Vás otevře windouws :) z obavy o Vaše zdrav, aby se Vám neudělalo špatně strachy.

doplněno 22.04.15 23:04:

Bylo by to také poskoctví?

hodnocení

0x

Dříve býval v kancelářích opravdu poskok, který přinesl, odnesl, otevřel, podržel dveře, skočil na poštu...dneska se už objevuje jen ve filmech s Vlastou Burianem. Říkalo se mu poslíček.

Ale: pracujete v kanceláři, jste mladý. Paní třeba bolí klouby, má nadváhu, okno se jí špatně otvírá. Proč jí tedy nevyhovět? Nebo jste tak neschopný? Můžete jí v legraci říct, že jí přijdete okno otevřít zase, ale že byste rád, kdyby u ní na Vás čekalo kafíčko, které si spolu vypijete. Uvidíte, jak by se cítila polichocená.

Jinak se také může stát, že časem při neochotě třeba skončíte u pásu. Skončila jsem, vím, o čem píšu. Kromě oběda 30 minut /neplacené/ 2 přestávky 8 minut. Byly původně 10 minut, ale někteří lidé z nich chodili pozdě, proto byli potrstáni zkrácením. Nemožnost si dojít na WC /odpověď: nejste děti z mateřinky, abyste museli kaqždou chvíli CHCÁT!/ *ee*. Nemožnost se napít. Pití na lince bylo tvrdě trestáno - i vyhazovem. Brala jsem léky na diabetes, malou lahvičku s vodou na zapití léků jsem měla schovanou v umolousaném odpadkovém koši. Jinde nebylo kde. Ohledy nebral nikdo. Potopila jsem se pod linku, hodila do úst prášek, zapila a znovu lahvičku do odpaďáku. Chodily kontroly a běda, kdyby mi ji našly.

Pokud se Vám Vaše práce nelíbí, odmítejte, brblejte, buďte neochotný. Nastínila jsem Vám v krátkosti, jak skončíte. Zatím můžete chodit na záchod kdykoliv. Až budete montovat rádia pro Japonce, budete míň než otrok.

Proto se musíte rozhodnout sám, zda budete za džentlmena a okno otevřete, nebo za rebela a burana. V tom případě tam asi dlouho nevydržíte. Jaga.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- tak mne napadlo - jakpak byste reagoval, kdyby Vás o to požádala nějaká "bardotka" , nebo "Claudia Schiffer" ! (- sexsymboly dnešních mladých neznám). Řekla bych, že byste se mohl přetrhnout, že?!

jararaca*
hodnocení

Nevěděl jsem, že se z této otázky vyvine nějaká nesmyslná "genderová diskuze", pár lidí smysl otázky pochopilo a odpovědělo normálně. Takže pro upřesnění: kolegyně není žádná nemohoucí stařenka,není jí ani 50 let, otevření zmíněných oken je asi stejně fyzicky náročné jako otevření dvířek od ledničky, já si svou práci dělám a běžně nabídnu pomoc, když vidím, že toho má někdo hodně, těžší práce apod.. jde tu o to,že občas narazíte na lidi, u kterých vám přijde,že na vás zkouší, co si můžou dovolit a zkouší někoho komandovat, jsou podle mě drobnosti, které si každý může udělat sám, proto jsem tak nazval i celý příspěvek, pokud to někdo bere v práci jako normální,jen proto,že je starší apod., je to smutné a samozřejmě je mi jasné,že jsou zaměstnání, kde si z podřízených dělají úplné otroky, ale to není předmětem tohoto příspěvku...takže jestli má někdo podobnou zkušenost a způsob jak jí řešil ať klidně napíše, lidé,kteří se cítí dotazem osobně dotčeni, ať prosím nepíšou!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]