Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšený cholesterol

Od: dt odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer,

léčím se několik let se sníženou činností štítné žlázy, každých půl roku chodím na kontrolní odběry.

Minule i teď mi v laboratoři zjistili zvýšený cholesterol a to 6,1

.Minule mi paní doktorka říkala, že uvidíme, co bude za půl roku a teď když k ní půjdu na vyšetření a ta hodnota je stále zvýšená, obávám se toho, že mi řekne, že už je to na medikaci.Docela se toho obávám, těch vedlejších účinků, co se uvádí v příbal.letacích - problémy se žaludkem, s klouby, padání vlasů, atd atd...se docela děsím, přijde mi to více škody, než užitku.

Docela mě to štve, domnívám se, že se stravuju přiměřeně zdravě, ovoce, zeleninka, žádné tučné, uzeniy skoro vůbec a pokud ano, tak plátek šunky na chleba.Někde jsem četla, že na vině může být i stres a v tom jsem v práci bohužel stále, tak nevím...

Poradíte někdo, co s tím?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

junkers*
hodnocení

0x

Poslechněte si

tohle. Myslím, že tam mluví i o tom cholesterolu, jako o typickém případu jak dnešní doktoři "vyrábějí" pacienty.

stirecek*
hodnocení

0x

V první řadě je třeba změnit jídelníček, nic dalšího nehledejte.

wanesa*
hodnocení

0x

Také beru léky nsa cholesterol cca 7 let.jsem štíhlá,stravuji se zdravě ale cholesterol vysoký.Prý je to dědičný.U mě ty prášky působí jeden nešvar a to ten,že se mi zničehonic udělá špatně na omdlení,polévá mě pot a mám nutkání rychle něco sníst a to hodně...když se mi to stalo na dálnici a málem jsem nabourala,doktor mě poslal na test,jestli nemám cukrovku a cukrovku nemám.Dělají to ty prášky.Najednou se vám zvýší nebo zníží rapidně cukr...Je to hnusný.Začala jsem to řešit tak,že si ráno dávám k snídani sladké musli s jogurtem a od té doby (asi ) půl roku se mi to nestalo.Ale pro jistotu nosím sebou vždy malou lahvičku coca coly.Ve vedlejších účincích toto přímo píšou,že se to může stát s mě se to stávalo pravidelně.

leptans

Waneso nechejte si změřit mineralizaci měla jsem stejné problémy musela jsem vystupovat náhle z dopravních prostředků a napít se apod.

Byl to nedostatek hořčíku a tak jej beru a je to ok.ale bez vody v tašce navycházím.

wanesa*

Děkuji,zkusím...

stirecek*

Jestli ještě teda můžu komentovat - nehledal bych problémy u doktora a pokud už přece, nechal bych si udělat jaterní testy. Pak byste možná viděla, jak vám ty léky ničí játra a ty játra nepracují správně. Ty léky samotné jsou horší než ten problém s cholesterolem a kdo viděl to video nahoře, i tam se o tom mluví. Nakonec jsou to ty vedlejší účinky léků, které se projevují svalovou slabostí, bolestí, nevolností případně až infarktem. Ono ten zvýšený cholesterol není ten problém samotný, ale je to jen příčina problému jiného. Jasně, že doktor vám bude léčit cholesterol, protože jsou to jeho body, jeho peníze a ještě k němu přivedete dceru a má dalšího pacienta, další peníze. Kde by k tomu přišel, kdyby vás vyléčil úplně, kdyby vám vyléčil tu příčinu toho, proč je cholesterol vysoký. Měření minerálů vám taky nic moc nenapoví, poněvadž krevní řečiště funguje jako dálnice, kde se vozí zboží sem a tam, tzn že když chybí například vápník na jednom místě, tělo ho dopraví tam, kde ho právě akutně potřebuje. Samozřejmě, že ho veme tam, kde ho momentálně nepotřebuje (pokud chybí ve stravě), ale ten úbytek se zase projeví jindy. Takže se může nakonec ukázat, že v krvi máte vápníku příliš, ale v těle je ho naopak málo. Za další polykání minerálů v podobě tablet jsou opět vyhozené peníze. Vstřebatelnost z tablet je minimální, takže je to vyhazování peněz oknem. Za další - konkrétně hořčík je párový minerál a aby se zabudoval, potřebuje i vápník, jenže nesmí se brát současně. Vápník potřebuje ke svému vstřebání vitamín E, hořčík zase vitamín B6 a plus další kombinace a to nejde těmi tabletami vzájemně v přesném poměru zkombinovat, protože se navzájem ovlivnují i negativně, proto ta nízká vstřebatelnost. Tyhle vitamínové doplňky jsou opět jen a pouze za účelem zisku. Abysme se dostali k tomu problému - vy tady tvrdíte, že jíte zdravě, i dcera jí zdravě, já tvrdím, že zdravě nejíte. Jak už jsem psal, tělo si ten cholesterol vyrábí sám, protože ho potřebuje. Umí si vyrobit zhruba tři čtvrtiny, ten zbyteček se dodává stravou, jenže vy těmi léky se ho snažíte mírnit, ale zbytečně. Jak už jsem psal, existuje zpětná vazba, čím je ho méně, tím více tělo vyrobí, takže proč ho srážet prášky? Hlavní příčina problému je nedostatek vitamínu C. Vitamín C vydrží v těle dvě až tři hodiny, proto je nutné ho doplňovat. Tělo si ho neumí syntetizovat, takže lze brát v tabletách, nicméně především by se měl vyskytovat ve stravě, aby měl člověk stálý přísun. Někde se uvádí doporučená dení dávka okolo 90miligramů ! což je hodně málo! Vy máte zvýšenou zánětlivost organismu a organismus potřebuje poškozené buňky obměňovat a k tomu potřebuje kolagen, ale ten se bez vitamínu C neobejde. Organismus potom tyhle díry látá cholesterolem, proto ho játra vyrábí více. Léky na cholesterol ochuzují organismus o koenzym Q10 z čehož můžou být mimo jiné i ty závratě. Cholesterol hraje významnou roli i při tvorbě vitamínu D a jiných. Zvýšil bych dávku omega 3 mystné kyseliny - ryby, rybí olej - eskymáci nemají vysoký cholesterol a když, tak jen ten hodný HDL a neumírají na infarkt. Taktéž listová zelenina, dýňové semena a jiné zdravé tuky najdete v ořechách a semenech. Určitě bych vynechal pečivo, veškeré výrobky z mouky, maso omezil na minimum, zvláště kuřecí a další živočišné výrobky. Zaměřil bych se na rostlinnou syrovou stravu, tedy ovoce, zelenina, kde budete mít dostatek vitamínů, zvláště pak C, kterého máte chronický nedostatek. Já osobně beru 5-8GRAMŮ! céčka denně plus ten z ovoce a zeleniny. Zbavil jsem se několikaletých problémů chronické rýmy, protože mě nebavilo pojídat stále léky bez nějaké viditelné úlevy, dokonce jsem zrušil plánovanou operaci. Především musíte začít sama u sebe a nehledat problémy tam, kde nejsou. Zvýšený cholesterol není příčina nemoci, ale následek. Pokud vyléčíte tu pravou příčinu, uleví se vám po všech stránkách a nebudet potřebovat žádné léky.

hodnocení

0x

Kolik je vám let? Já jsem přesvědčená, že zvýšený cholesterol není potravou. Omlouvám se za tohle, možná nesmyslné, tvrzení.Když jsem byla mladá, vařilo se jinak. Pekl se bůček stále, chleba se sádlem, hodně se smažilo, milovala jsem kačenu a zelí když v tuku plavalo. A byla jsem čupr a ne štíhlá, ale hubená. S roky se mi chuť začala měnit. Chutnají mi nemastné věci,téměř vůbec nesmažím, sádlo v hrnečku mi vydrží v lednici celé měsíce a cholesterol mám vysoký, bez léků nemohu vůbec být. Sortis, omeprazol, atorvasin a tak. ;) Táta, řezník, když se pekla kačena, tak polovinu toho teplého sádla vypil. A přesto byl štíhlý, zdravý. Rokama se mu chuť změnila, objevil sýry a zeleninu. A s chlesterolem začal mít problémy. :-D Mám pocit, že tělo začne fungovat jinak, ať děláte co chcete. S léky se smiřte, jinak se vám budou ucpávat tepny a žíly. O tlaku nemluvě.

stirecek*

Ty dotazy zde jsou stále stejné. At už se to týká nadváhy nebo zdraví, za vším stojí strava a životní režim. Lidi často tvrdí, že jí zdravě, ale nejí zdravě, jinak by nebyli nemocní a neměli nadváhu. Pokud alespoň z osmdesáti procent není strava zásaditá a správně poskládaná, není to strava zdravá. Mnoho z nich stále tvrdí, že zdědili tu nebo onu nemoc a v zásadě se s tím smířili a pojidají léky, které tělo dále okyselují. I když dalo by se říct, že mají pravdu, jenže ve skutečnosti co zdědili není nemoc, ale stravovací návyky z dětství a s tím si přinesli i ty stejné nebo podobné nemoci jako jejich předci. Cukrovka, štítná žláza, cholesterol, rakovina, vysoký tlak, nadváha, osteoporora a další jsou všechno civilizační nemoci, dalo by se říct, nemoci z nadbytku. Jenže člověk je tvor líný a pohodlný a nemá chuť něco měnit nebo se něčeho vzdát úplně. Motivaci obvykle dostane až s nevyléčitelnou nemocí, ale to už bývá obvykle pozdě.

Babko ono ten bůček nebo sádlo obsahuje mnohem méně cholesterolu než třeba libové kuřecí prsíčka. A takové máslo má třikrát více cholesterolu než to sádlo, co máte v ledničce. Cholesterol je i v pečivu, proto je třeba vynechat i výrobky z mouky, másla atd, jako třeba zákusky a jiné polotovary. Stejné je to i s mléčnými výrobky, to znamená i jogurty, sýry, tvaroh. Jednoduše řečeno vynechat nebo radikálně omezit živočišnou stravu a zaměřit se z velké části na syrovou rostlinnou stravu. Totéž platí o mouce a všech výrobků z nich, mouka patří mezi bílé jedy. Rostlinné máslo je jenom polotovar a ten do stravy též nepatří. Jinak ty cholesteroly jsou dva, LDL a HDL. Celkově by měla být hladina 5mmol/l, ale je důležité znát i jednotlivé hladiny obou. Ten zlý LDL by měl být max 3mmol/l, spíš méně. Tělo si zčásti vyrábí cholesterol sám, protože ho potřebuje, ten zbytek se do těla dostává jen stravou, žádnou dědičtností. Ale existuje zpětná vazba, tzn pokud se příjem zvýší, tělo vyrobí míň, a naopak, pokud se příjem sníží, tělo vyrobí víc, ale jen tolik, kolik potřebuje. Není ale důležité si hlídat denní příjem samotného cholesterolu, ale hlavně si hlídat samotné složení tuků. Ty nevhodné - živočišné - ovlivńují celkovou hladinu zlého LDL cholesterolu. Naopak HDL pomáhá ten zlý cholesterol odbourávat. Tak co? Jíte zdravě? Chápu, že pro mnoho lidí je jednoduší dát si chleba s máslem a šunkou a k tomu tabletu, než si dát skutečně hodnotnou stravu.

Štírku, děkuji, jen mi začíná vadit, že se všichni k jídlu stavíme jako ke smyslu života. Žijeme proto, abychom jedli. A ne proto, že jíme, abychom mohli žít. Spoustu volného času věnujeme zjišťováním pravidel zdravé výživy, studováním nálepek na nákupu, dlouhý čas u kamen. A to všechno proto, že někdo napsal nějaký výzkum, který už zítra vůbec nemusí platit. Např. vajíčka, máslo. Co to už bylo studií a zjištění a změn a protinázorů! ;) Nemůžu si pomoci, ale když někdo jí všechno a s mírou, neexistuje něco špatně a něco blbě. Je potřeba žít v pohodě a ne se nervovat, že jsem snědla kolečko salámu, místo mrkvičky. A také, tělo a trávení se s věkem mění. ;) Štírku, nehádám se, neoponuji, jen se snažím přátelsky diskutovat. Nesmírně si vašich názorů vážím a s chutí si je přečtu, ale někdy to mám tak, že se musím ozvat. *pusa*

stirecek*
Dnes to funguje tak, ze vše funguje na penězích. Peníze jsou na prvim místě před pravdou a láskou. Výrobci potravin nahrazují výrobky různými nahrazkami a chemii. Jogurty nejsou jogurty a uz vůbec ne s živými kulturami. Dřív jogurt nebo mléko vydrželo 24 hodin, poté ty živé kultury obal nafoukly a praskl. Dnes jogurt nevybuchne, ani kdyz je půl roku po záruce. To samé uzeniny, které se vyrábí i bez masa. Sama dobře víte, jak se uzeniny vyráběly dřív, kdyz byl tatka řezník. Dneska je to samá chemie a potravinářský průmysl vyrábí tomu farmaceutickemu pacienty. A tento průmysl má za úkol léčit, ale nevylecit, protože by přišel o zisky. Takže opět jsou peníze na prvním místě před zdravím. Číst obaly potravin je vcelku zbytečné, polotovary jsou všechny na jedno brdo a člověk z nich nic pozitivního nezíská. Ty cenné výživné potraviny rostou jen na stromě, i když i ty uz mají jen zlomek vitamínů a minerálů než dříve. Stačí porovnat rajčata domácí a z kauflandu. Taktéž jahody z kauflandu jsou bez chuti a plné jedů. Alespoň ze u nás ještě pěstitelé mají kvalitu jakž takz, jsou daleko chutnější i levnější.
doplněno 08.04.15 15:56:

zavináč - s tím souhlasím, ale rozdíl v zelenině vypěstovanou v normálních podmínkách a rozdíl v zelenině vypěstovanou ve španělských skleníkách. Ta půda nemá žádné minerály, je již mrtvá, ale stále se na ní pěstuje a výtěžnost se podporuje různými chemickými přísadami, které jsou pro tělo jedovaté a dokonce toxické. Viděl jsem v tv nějaký dokument, možná by se dal najít i na netu. Pak ta zelenina vypadá sice ukázkově, ale nemá chuť, protože to cenné v ní chybí a naopak to jedovaté přebývá...

souhlasím,ale i na zahradě se zelenina musí stříkat proti plísni a pod,,tak se mi ani nezdá,že je to zdravější.

pb®

Nemusí se stříkat. Tchán takhle pěstuje léta, něco pohodí do půdy, věnuje tomu pramalou péči a ono se přeci jen urodí. Nestříká ničím, neinvestoval by do postřiků. Já jsem první rok běhala a stříkala, druhý jsem to udělala jako on a sklidila jsem jak rajčata, tak okurky. Absolutně bio, hnojené koňským hnojem a zalévané vodou ze studny. Proti mšicím jsem měla ve skleníku nasázené afrikány, to je zázračná rostlina. Rajčata jsem měla vlastní ještě v listopadu a okurky sice plíseň měly, ale než úplně zašly byl skoro podzim a plodily jak divé, až jsem sklízet nestačila.

doplněno 09.04.15 12:16:

No a? Rajčata jsou trifidi, je to plevel, nestačím to zaštipovat, pořád hází výhonky. Z jedné rostliny jde vypěstovat x dalších. Loni jsem takhle měla 3 generace rajčat, od konce června do listopadu vlastní rajčata. Ve skleníku, tedy prostředí, kde se plísním daří. A když nějaký list je přeci jen hnusný, ale to až v létě, tak se prostě ustřihne, vyhodí a jede se dál. Ale možná to je tím, že rajče chytá rádo plíseň bramborovou a brambory široko daleko nikdo nemá.

Každý nadává na plísně u rajčat,,černají .

honzajs122

Mám pocit, ne spíš jsem někde četl, že je cholesterol a cholesterol... Já to řešit nemusím, ale něco bych si přečet a zkusil upravit jídelníček třeba směrem k tomu bůčku, abych upravil poměr cholesterolu.
Nemyslím si, že mírně zvýšená hladina cholesterolu a to tazatelka nepíše jakého, může škodit víc, než trvalá zátěž prášky ...Ale vzhledem k tomu, že je to její zdraví, musí se postarat sama...ale klidně bych tak +- rok laboroval s jídelníčkem, bez prášků. To ničemu asi neublíží
Dříve nikdo cholesterol neměřil...člověk prostě umřel...na něco ..

Pěkný den

wanesa*

Ano,psala jsem pouze odpověď na to,jak působí vedlejší účinky těchto prášků.Kdybych nešla na preventivní dvouletou prohlídku,tak to nikdo ani já nevěděl,že mám vysoký cholesterol.A potom ho zjistili i mé dceři(tehdy 17 let)a říkali,že je to rodové.To se bohužel stává,protože dcera jí abnormálně dietně...zelenina,kuřecí maso,vše skoro na vodě atd...

hodnocení

0x

V práci mám kolegyni která váží 54 kg i s postelí.Absolutně nejí tlusté,jen to vidí a je jí špatně.Jí nízkotučné jogurty a vůbec takové ty "zdravější" věci.Bere už léta prášky na cholesterol a i s nimi ho má vysoký.Nevědí co s tím.Vyzkoušela už plno druhů pilulek a pořád ho má vysoký.V rodině se cholesterol vyskytoval hodně ale možná stravou(domácí zabíjačky ap.)Jenže ona jediná tohle nejí.No po práškách jí žádné vlasy nevypadaly,ani nemá problémy se žaludkem.V těch návodech je tolik vedlejších účinků.Ale to neznamená,že Vy je hned budete mít.Jinak ten stres jak píšete,ten je prevít a způsobuje kdeco.

mp*
hodnocení

0x

To je přesně ten případ, kdy se zaměňují příčiny a důsledky. Když žijete relativně spokojeně, tak nehledáte. Ale když Vám něco chybí, tak hledáte. A to je ta rodná půda pro všechny ty podvodníky, kteří Vám dají snadnou odpověď (za Vaše peníze). Přitom je to tak jednoduché.

hodnocení

0x

Je mi 49 let a každý druhý rok absolvuji od zaměstnavatele preventivní prohlídky,kde mimo jiné se provádí i vyšetření z krve,z toho tedy i na cholesterol.Nijak zvlášť se nehlídám,mám nadváhu (cca 15kg),rád si dám tučnou uzeninu,1x za týden sporcuji 150gr pytel chipsů,1-2 pivka denně.Každý den užívám doplněk stravy,buďto (v tobolkách) Lecithin,nebo Omega 3,dost často jen tak samotné rozinky (zlaté).Před dvěma lety jsem měl cholesterol asi 5,4-5,5 teď 4,5. Je to možný?Nebo by bylo lepší nějaké speciální vyšetření?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]