Nejste přihlášen/a.
V souvislosti s tímto článkem ...
ekonomika.idnes.cz/...
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit v příkladu co se myslí tím ,že by spekulanti využili silnou korunu před případným přijetím eura? Nejde o to, jestli euro bude nebo nebude. Jde mi jen o ten příklad.
Znamená to spekulace ze strany někoho, kdo má eura? Chápu to správně?
Mám 100 e a při nynějším kurzu 28 je směním za cca 2800 korun. Pak koruna před přijetím eura posílí na kurz třeba 23 e za korunu a já těch 2800 korun směním za cca 120 e. Vydělal jsem tedy 20 e.
Chápu to správně?
Ano. A pokud bude spekulantů dostatek a všichni budou chtít koruny, bude je od nich muset Singer (který chce držet současný kurz) kupovat za koruny, až bude mít těch EUR plnou banku až po střechu. Po ukončení intervence koruna posílí, spekulanti koruny vrátí Singrovi za všechna EURA, co byla v bance + ještě nějaká navíc a vydělají.
V zásadě to chápete dobře, až na pár detailů. Spekulantovi je jedno, jako valutu zrovna drží,využije slabou korunu (=silné euro) dnes 27,500 a silnou korunu (=slabé euro) např. 25,500 v budoucnu. Říká se tomu spekulovat na medvěda. Má se za to, že měna země bude před vstupem do ERM II (předsíň eurozóny) až k zavedení EURa posilovat.
To znamená, že spekulant:
a) včas uzavře forward (odsunutý obchod) na prodej 10 milionů eura za 27,500 => získá příslib na 275 mil. CZK
b) za nějaký čas, až přijde datum plnění forwardu a kurz klesl, zrealizuje se forward
c) vzápětí si nakoupí běžným obchodem za 275 mil. CZK kurzem 25,500 zhruba 10,780 mil. EUR
Tj. získal asi 780 000 €. Forward uzavřel proto, že FW se musí zaplatit až při samém závěru a spekulant tak může svoje € protáčet až do konce bodu b) někde jinde.
Standartní bankovnictví je v niveč, pokud vláda se bude chovat tak jak nyní, bez skrupulí a bezpáteřně tak zbytek světa se bude chovat sociálně, pro sebe. jenom mamlas bude pomáhat prostoru který je víc než arogantní
Sociální stav je euro nebrat, spekulace o profitu z vexlu měn je nasnadě, v podstatě je jedno čím budeme platit za chleba, je to pouze převod z X na Y, púvodní zkušenosti z jiných států tomu dávají za pravdu, Otázka - má význam se bavit o společné měně...je to jiná skladba myšlenky, třeba vlastní identita...banán musí mít svůj reliév a charakter a lidé co jej chtějí konzumovat jsou zřejmě ovce které nevidí, neslyší a jsou totátní idioti, jen mají chuť na banán
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.