Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v září nastupuji na vysokou školu ve velkém městě vzdáleném 200km, až na pár známých, co do toho města půjdou taky, mě tam nikdo nebude znát a ani já nebudu znát nikoho.
Rád bych si tam našel přátelé, na střední jsem s tím měl celkem problém, nikam jsem s nimi nechodil, ikdyž mě zvali, a věnoval jsem se hlavně počítačům (programování). Teď je mi to líto, že jsem ten čas nevyužil líp - s přáteli.
Ale je tady vysoká škola! 5 let nových příležitostí navázat kontakt a získat (možná i celoživotní) přátele. Můj dotaz je zaměřený na první dojem a začátek prvního semestru. Nebudu vůbec nikoho znát, nikdo nebude znát mě, a nikdo se nebude znát navzájem (až na partičky), ale všichni budou začínat hodně zjednodušeně řečeno od nuly. Jak si tedy najít přátelé, když školní rok začíná? Jak se seznámit? Budeme na různých přednáškách a cvikách a složení studentů nikdy nebude stejné. Navíc spousta dalších lidí bude např. v menze, i lidé z jiných škol.. dále seznamovací akce, večírky, atd...
Na koleji bydlet nebudu, mám domluvený privát blíž ke škole a menze, než nejbližší koleje. Budu mít aspoň klid ke studiu.
Ahoj, jak si najít přátele, to je těžká otázka. Zvlášť pro tebe, protože tohle ses měl učit už na střední, ale ty jsi moc nikam nechodil a seděl u PC. Tudíž teď začínáš úplně od začátku. Důležitý je první dojem. Ale záleží na tom, jaký ty přátel hledáš. Jestli jenom takové to povrchní přátelství, abys měl s kým jít do baru, na nějakou akci nebo s někým občas pokecat, tak se vyplatí přetvařovat se, hrát si na extroverta, být něčím zajímavým a mít charisma, nebo si na to aspoň hrát. Pokud hledáš opravdové přátelství, tak to bude trvat hodně dlouho. Musíš být v tohle druhém případě sám sebou. A pokud jsi sám sebou, že nikoho moc nechceš oslovovat, tak budeš dlouho sám, než se oťukáš s podobně smýšlejícími lidmi, kteří mají taktéž problém oslovovat. To jsou dva různé přístupy, ze kterých si můžeš vybrat. Jinak ses ptal, kdy začíná na VŠ škola. To je různé, škola od školy, dokonce fakulta od fakulty, na té samé školy. Obecně platí, že by se mělo začínát v půlce září. První týden bývá na všech školách (kromě medicíny, kde lijí informace do studentů hned na prvních hodinách) volnější, jsou úvodní hodiny, kde se řeší organizační pokyny apod. Je pravda, že budete různě pomíchaní na přednáškách, ale na cvičení bývají většinou celý semestr stejný spolužáci, tam se dá seznámit velmi dobře (já jsem se taky seznámila se dvěma kamarádkami, chodily jsme společně na jeden seminář). A ještě když vám vyučující zadá nějakou společnou práci, myšleno v týmu, tak to jde hned, sejdete se po škole, makáte, pak zajdete třeba na jedno... To že budeš bydlet na privátu je mínus ohledně toho seznamování, protože právě na kolejích je ideální prostředí, jak se seznámit, jsou tam společné kuchyňky, sprchy apod. Na privátu budeš sám a pokud nemáš silnou vůli, tak po škole přijedeš na privát a nebude se ti chtít vylézt do společnosti. Obecně platí, kdo chce kamarády, musí vynaložit určitou snahu.
- zajímavé - nikdy mne nenapadlo ptát se, jak se seznámit - jakmile vyjdu ze svého soukromí, potkám hned spoustu lidí, se kterými mohu navázat kontakt, budou-li mne zajímat. Zvláště na škole a jste-li mladý, tak to jde samo !.
Záleží na tom, jestli se seznámit chcete a jestli Vás problémy ostatních a nebo vůbec lidi obecně zajímají. Pokud chcete jen sedět u PC a nikam nechodit, resp. se s nikým nebavit, tak přátele nenajdete a vlastně je ani nepotřebujete ! Proč se tím trápit?
Je nejvyšší čas začít se seznamovat, ale musíš opravdu o to stát! Pokud se s někým seznámíš a pak budeš po škole celé dny sedět doma u PC, tak si přátele neudržíš. Já tedy nevím, ale z mých zkušeností jsme v prvním ročníku jako kruh měli stejné cvičení i přednášky, takže pokud bys to měl taky tak, tak se pořád se stejnými lidmi budeš setkávat denně a můžeš si najít lehce přátele. Ona nějaká zaručená rada neexistuje, prakticky to přijde samo. Buď ty můžeš někoho oslovit a nebo někdo osloví tebe. Nejdříve určitě ohledně školních věcí, jako například, že sis nestihnul něco zapsat nebo si přeslechnul profesora a zeptáš se spolužáka, který sedí vedle tebe, aby ti poradil. Samozřejmě to nemusí hned být tvůj přítel, nemusí ti padnout do oka nebo ty jemu, ale to poznáš brzy, že ti nebude chtít odpovědět nebo tě bude ignorovat. Ale pokud ti ten člověk bude sympatický a i ty jemu, tak se mu představíš a následná další konverzace může být o tom jak se mu líbí na této škole, proč si jí vybral, kde studoval předtím atd atd. Uvidíš, to půjde samo, hlavně buď přirozený a na nic si nehraj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.