Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propuštěni z prace

Od: mira* odpovědí: 7 změna:

Zaměstnavatel nmě oznamil že mne propoušti z prace z duvodu meho zdravotniho stavu -choroba z povolani-kdy mam vzit nemocenskou před koncem vypovědni lhuty nebo před podanim vypovědi a jak dlouho budu za zakona chraněn

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Pracovní neschopnost "se nebere".

O pracovní neschopnosti vždy rozhoduje lékař na základě zdravotního stavu pacienta.

Výpověď není důvodem k vystavení neschopenky.

Onemocníte-li nyní, nebude Vám zaměstnavatel moci dát výpověď před skončením pracovní neschopnosti, jež může trvat maximálně 380 kalendářních dnů. Od této doby se odečítají všechny nemoci v předchozích 380 kalendářních dnech, odečítají se i dny, za něž zaměstnavatel vyplácel náhradu mzdy za nemoc.

Pokud byste onemocněl v průběhu výpovědní doby, zastavil by se na konci výpovědní doby běh výpovědní doby a pracovní poměr by skončil až odpracováním zbytku pracovní doby po skončení nemoci.

Kdybyste onemocněl v ochranné lhůtě 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání, neměl byste v prvních 14 dnech nárok na nic, teprve od 15. dne nemoci by OSSZ začala vyplácet nemocenské. Podklady pro výplatu nemocenského byste předával bývalému zaměstnavateli.

—–—

Obdržíte-li výpověď od zaměstnavatele, budete mít pravděpodobně nárok na odstupné. Pokud by zaměstnavatel v písemné výpovědi uvedl § 52 písm. d) (ztráta zdravotní způsobilosti pro nemoc z povolání), měl byste nárok na odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku. Pokud obdržíte výpověď pro nadbytečnost, půjde o trojnásobek. O důvodu výpovědi ale rozhoduje zaměstnavatel a podle mých zkušeností dávají zaměstnavatelé v těchto případech radši výpověď pro nadbytečnost.

vklus

Zeptám se i když v mém případě už je to celkem fuk. Byl jsem zaměstnán přes pracovní agenturu s klasickou smlouvou. Onemocněl jsem ani ne po měsící práce. Po asi 14 dne nemoci jsem dostal výpověď s datem, ke kterému jsem dostal slíbenou výpověď i když nemoc stále trvala.

Je to v pořádku?

iz*

Ve zkušební době nešlo o výpověď,

ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(to je jiný způsob ukončení zaměstnání).

V průběhu zkušební doby mohou obě strany pracovní poměr zrušit z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Ruší-li pracovní poměr zaměstnavatel v době nemoci zaměstnance, musí počkat až po uplynutí prvních 14 dnů nemoci (i ve zkušební době musí zaměstnavatel zaměstnanci vyplatit náhradu mzdy za nemoc). Podle mne to bylo v pořádku, zaměstnavatel dodržel dobu prvních 14 dnů nemoci.

hodnocení

0x

Pokud jste chodil až do současnosti do práce, proč najednou nemocenská? Onemocněl jste? Pokud ano, jít na nemocenskou hned, jedná-li se o něco vážného.

Zaměstnavatel vás propustí nejdříve k 1. červenci /2 celé měsíce běží výpověď/.

Proto se už mezitím začněte poohlížet po nějakém jiném místě. Vím, že na hledání místa byla v té výpovědní době dokonce i nějaká úleva - volno, ale už je to hodně let a nevím, zda to tak dosud platí. Myslím, že to byly 2 hodiny týdně a šlo to sčítat. Třeba poradí někdo zkušenější. Jaga.

iz*

Nejde-li o dohodu nebo o smlouvu na dobu určitou, končí pracovní poměr

posledním dnem posledního měsíce výpovědní doby.v měsíci, nikoliv prvním dnem následujícího měsíce.

Volno na hledání volného místa náleží ve výši jeden půlden týdně. Volno lze sčítat.

pohanka*
hodnocení

0x

Vaše informace o propuštění z důvodu nemoci z pov. zaměstnavatelem mě trochu mate. Zeptám se, jestli byl učiněny opravdu ty správné kroky, tedy jestli zaměstnavatel postupuje podle zákoníku práce a jestli Vy jste byl odborně vyšetřen ve středisku nemocí z povolání? Máte nějaké lékařské zprávy atd? Zaměstnavatel má povinnost Vás přeřadit na jinou práci, máte doplatek na rozdíl mezd mezi původní a novou výši /pokud jste přešel na méně placenou/. Takhle mě to připadá, že se Vás chce zaměstnavatel zbavit. Ovšem pokud máte mezi sebou nějakou dohodu, tak je to vaše věc, podle toho, co Vám je. Abyste si nezavíral vrátka před případným invalidním důchodem z důvodu nemoci z povolání. Finančně jste vždy na tom lépe, pokud získáte lékařský posudek! Takže odchodem a hledání nové práci si snižujete svoje nároky. Zůstaňte tam, kde jste a řešte vzniklou situaci, aby zaměstnavatel z toho nevyklouzl lehce a Vám se dostalo to, na co máte ze zákona právo.

mira*
hodnocení

Na ochp to potvrdili +si vyžadali ještě dodatečne vyšetřeni .A zaměstnavatel mně zatim postavil mimo službu s doplatkem mzdy než bude zavěrečna zprava z ochp ale oznamil mi že pro mně neni v okd pracovni misto

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]