Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaokrouhlování při platbě kartou

Od: quartz odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

chodím prakticky denně do jedné samoobsluhy a pokaždé, když zaplatím kartou, tak je mi částka zaokrouhlena nahoru, například cena 50,60 Kč na 51 Kč. Setkal jsem se s tím pouze v této městské samoobsluze, v jiných větších obchodech vždy zaúčtují cenu i s haléři. Chápu, že nejde o velké částky, nicméně věřím, že za ten rok byste si za to alespoň dvě svačiny koupili, tak proč v dnešní době prodejcům něco nechávat. Je tohle podle vás správný přístup k zákazníkům? Mohou si to prodejci dovolit?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

0x

Pokud byste platil hotově, tak zaplatíte taky 51 Kč.

doplněno 19.04.15 22:45:

Do terminálu se jim načte cena z kasy, tedy už zaokrouhlená.

doplněno 19.04.15 22:46:

Aha ted čtu, že částku zadávají ručně. Tož to bych se jich též poptal, proč to.

quartz
hodnocení

Samozřejmě, nicméně na to jsem se neptal. Platím kartou (bezkontaktní), tak proč nevyužít všech výhod, které tento způsob platby přináší?

hodnocení

0x
Vypadá to, že cenu do terminálu ťukají ručně, že? Poptejte se jich, nebo jim spíš řekněte. Určitě to není správný postup, to co dělají.
quartz
hodnocení

Ano ručně, nicméně jsem se nikde nedočetl, že by to zákon nějak upravoval, proto se ptám :)

sunset*
hodnocení

0x

Ano, haléřové vyrovnání je možné uplatnit ze strany obchodníka. Mělo by být matematické, tj. do 49 hal. dolů, 50 a více nahoru, tím pádem v průměru nepřijdete ani o jedno kolečko salámu.

Příklad - dojdete do stavebnin, cenu bez DPH za materiál 123 Kč * DPH = 148,83. Na faktuře budete mít taky dole dopočet +0,17 hal vyrovnání a součet 149. Když pípnete kartou, taky vám seberou 149.

doplněno 19.04.15 23:07:

Pořád je to korektní zákonný postup obchodníka. Jde evidentně o míru, v jaké jste ochoten ztrácet maximálně několik haléřů na jednu transakci nebo si pracněji zajišťovat jídlo z jiného zdroje. Ale to si samozřejmě musíte rozmyslet vy.

quartz
hodnocení

Dejme tomu, že bych se ze 3/4 pokaždé dostal na částku, která by měla 50 a výše haléřů, tím pádem bych o nějaký ten salám přijít mohl. Přijde mi to s haléři více fér, nikdo nic nemůže říct, cena by byla úplně korektní, protože pokud se někde zaokrouhluje a někde ne, je to tím pádem trochu rozhozené a nesprávné.

eb9duw5

A co když by ses naopak ze 3/4 pokaždé dostal na částku do 49 haléřů? To by si mohl zase nějaké to kolečko salámu za rok získat.

Proto bych si psal každý den částku naúčtovanou a placenou. Po roce dopočítáš rozdíl. V tvém případě už jistě půjde o hodně peněz, takže bych následně podal žalobu na bezdůvodné obohacení. Přece jim to nenecháš.

Další možnost je, že takové blbosti přestaneš řešit a začneš se věnovat smysluplnějším věcem. Protože např. ten obchodník na tvé platbě kartou prodělá i kdyby všechny částky zaokrouhloval nahoru.

quartz
hodnocení

No, většina věcí stojí X,90 nebo X,50, potom také záleží na množství položek. Samozřejmě mi jde o princip, stěžovat se mi nechce, to radši do oné samoobsluhy přestanu chodit, jejich ztráta, alespoň se projdu a zajdu si do Kauflandu kde nakoupím stejně výhodněji. Děkuji za názory :)

hodnocení

0x

Já si myslím, že víc jak o haléře, Vám jde o ten princip, a v tom případě s Vámi souhlasím. Když tedy prodejna využívá svého práva zaokrouhlovat směrem nahoru, měla by se také držet zákona a práva zákazníka směrem dolů. Pod padesát haléřů, částku odečíst, nad padesát přičíst. Já bych na to upozornila. Ale já jsem takovej hnidopich. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]