Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu jak vymáhat dlužnou částku kterou jsem poskytl. Pujčil jsem finanční častku v unoru a sepsal s ním smlouvu ta částka měla být vrácená do konce dubna 2009 ale do dnešního dne nebyla vrácená a ten dotyčný semnou nechce komunikovat a nereaguje na moje upozornění. Je s ním sepsaná tato smlouva:
Smlouva o půjčce uzavřena v souladu s ustanovením § 657a následujících zákona č. 401/1964 Sb., občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů
pak tam je moje a jeho adresa rodné číslo
Článek I.
Předmět smlouvy
1. Věřitel přenechává touto smlouvou dlužníkovi částku ve výši ... Kč
2. Dlužník podpisem této smlouvy potvrzuje převzetí částky ... Kč, slovy: ... a zavazuje se tuto částku věřiteli splatit do 36 dnů ode dne podpisu této smlouvy, tj. do 30.4.2009
Článek II.
Způsob splatnosti pohledávky
1.Dlužník je povinen splatit dlužnou částku v plné výši věřiteli. Strany si dohodly způsob úhrady dlužné částky ...
Článek III.
Smluvní pokuta
1. Nezaplatí-li dlužník dlužnou částku včas, tak jak je stanoveno v této smlouvě, je povinen zaplatit věřiteli úrok z prodlení ve výši běžné roční úrokové sazby z nezaplacené částky.
Článek VI.
Platnost smlouvy
1.Tato smlouva nabývá platnosti a účinnosti dnem jejího podpisu zástupci smluvních stran.
Článek VII.
Závěrečná ustanovení
1.Ustanovení neupravená touto smlouvou se řídí obecně platnými právními předpisy České republiky, zejména zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění.
2.Změny a doplnění této smlouvy jsou možné pouze v písemné podobě a na základě vzájemné dohody obou smluvních stran.
3.Tato smlouva se uzavírá ve dvou vyhotoveních, z nichž každá smluvní strana obdrží jedno.
4.Obě smluvní strany prohlašují, že si tuto smlouvu před podpisem přečetly, porozuměly jejímu obsahu, s obsahem souhlasí, a že je tato smlouva projevem jejich svobodné vůle.
V ... dne 26.6.2009
... ...
podpis věřitele podpis dlužníka
Prosím o radu jak to řešit dál obrátit se na policii nebo na právníka nebo jak ji vymáhat jiným způsobem a mám li úspěšnost na vrácení této částky.
Předem děkuji za pomoc.
Dobrý den,
policie vám nepomůže, i když trestním oznámením můžete znepříjemnit dlužníkovi život, nic nedostanete. Právník vás bude stát peníze, navíc se asi budete muset obrátit na soud a exekutora (již jsem to dnes psala k jinému dotazu, zkuste najít). To vše stojí peníze, které budete muset nejdřív zaplatit vy a pak doufat, že je dostanete z dlužníka. Pokud nechcete takto riskovat, zkuste raději nějakou firmu na vymáhání pohledávek, takovou, která nechce žádné platby předem, a vezme si jen procento z dlužné částky - není to pro vás riziko, ale zas budete muset poměrně hodně z vymožené částky nechat jim.
Nejdříve bych se pokusila mu zaslat první upomínku o nedodržení smlouvy , pokud to nezabere, podala bych na něj trestní oznámení- jdětě na Policii české republiky, pokud Vám tam nepomůžou alespoń Vám poradí jak dále postupovat, zkuste se poradit taky tady
A na jaký trestný čin máte podezření a jak to pomůže k vrácení dlužné částky? To není moc chytrá rada, spíš naopak.
Měla jsem podobný problém, sepsanou dohodu o půjčce, každy mě jenom radil co mám dělat ale nic konktrétního mě nikdo nedokázal odovědět- šla jsem na policii co mám dělat a poradili mě abych se obrátila na soud a poslala mu sama upomínku o nedodržení dohody- to jsem fakt policii nepotřebovala Stáhla jsem si teda z internetu jak má správně znít upomínka o nedodržení dohody, zaslala jí dotyčnému do vlastních rukou abych měla podepsanou dodejku že dopis obdržel a ehjle měla jsem asi štěstí, dlužník se lekl abych ho nedala k soudu jelikož by platil i veškeré výdaje a vše mě raději zaplatil- ovšem nevím jak uspěje tady dotyčný tazatel.
Děkuji za radu taky to vyzkouším jen se chci zeptat už asi nevít kde jste si stáhla tu upomínku o nedodržení dohody předem děkuji za odpověd
Dejte nadpis POSLEDNÍ UPOMÍNKA - POKUS O SMÍR, popište vše co předcházelo a na závěr napiště, že pokud nezaplatí do xxx.xx, podáváte žalobu.
Já to stáhla někde tady již nevím kde přesně a pak si to dle svého přeformulovala- nezapomentě to zaslat raději jako dodejku do vlastních rukou- můžete si zakoupit i v papírníctví obálku s červeným pruhem s dodejkou- má to větší váhu pro adresáta, držím palce aby jste dobře pochodil.Dejte vědět, pokud se jedná o větší obnos chce to raději právníka- jsou poradci i zdarma- když něco hledám na netu vše si zadám do hledání- třeba pravnická poradna zdarma-
Smlouva by měla být bez problémů. Úrok z prodlení můžete účtovat v souladu s občanským zákoníkem. Doporučuji dlužníkovi napsat doporučený dopis a vyzvat ho k úhradě dluhu se splatností třeba 10 dní. Současně ho upozornit, že pokud svůj závazek ve stanovené lhůtě neuhradí, pak budete dlužnou částka vymáhat právní cestou. Pokud neuhradí, pak skutečně podejte soudu návrh na vydání platebního rozkazu, příp. standardní žalobu. Přinejmenším budete mít 10 let jistotu, že vaše pohledávka nebude promlčena a navíc budete mít právní titul pro případnou exekuci.
Jak tady někdo navrhuje vymahače, pak to v této fázi (bez právního titulu - platebního rozkazu, rozsudku) nedoporučuji. Jednak nikdy nevíte, jaké mají praktiky a může se to obrátit proti vám a jednak to je poměrně drahý způsob vymáhání.
děkuji za radu a jen se chci zeptat jak dlouhou dobu bude mít platnost moje pohledávka (smlouva) než bude promlčená
moc děkuji a ještě se zeptám soud a ostatní výlohy to bude muset zaplatit on předem děkuji za odpověd
Tuhle lhůtu lze ještě prodloužit, pokud vám dlužník podepíše uznání dluhu, to ale musí mít všechny náležitosti podle obč. zákoníku. Promlčí se pak 10 let po uznání. Uznat lze i promlčený dluh.
§558 obč. zák.
doplněno 24.07.09 08:29:K těm soudním výlohám - nejdřív je musíte zaplatit vy (soudní poplatek + svého advokáta). Soud pak rozhodne, jestli máte nárok, aby vám to uhradil dlužník. Pokud vyhrajete soud v otázce dlužné částky, s nejvyšší pravděpodobností soud určí i to, že vám má dlužník uhradit náklady. Ovšem počítejte s tím, že po vyhraném soudu budete muset všechno (i ty náklady) vymáhat s pomocí exekutora.
Pokud byste např. neměl dostatečné důkazy a soud prohrál, je naopak téměř jisté, že soud dá k úhradě náklady na právní zastoupení dlužníka vám.
Dobrý den,
nevím jak Vás titulovat, nenašel jsem nikde Vaše jméno. Pokud se týká vymáhání dlužné částky, tak úplně nejlepší by bylo, pokud by Vám dlužník podepsal notářský nebo exekuční zápis s přímou vykonavatelností (tzn. že pokud by ve sjednaném termínu dlužnou částku neuhradil, můžete přímo exekuovat jeho majetek bez absolvování zdlouhavého soudního jednání...). Bohužel mám zkušenosti i s tím, že dlužník se bude podpisu vyhýbat a Vám nezbyde nic jiného, než se obrátit na specializovanou agenturu, neboť pokud do věci vstoupí třetí subjekt, tak to způsobí u dlužníka značnou nervozitu, neboť neví "odkud vítr vane". Pokud byste měl zájem o další informace, tak jsem Vám k dispozici na tel. č. 606 619 333, veverka@dkp.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.