Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změny v platbě elektřiny?

Od: rybana odpovědí: 5 změna:

Větší roli bude hrát jistič? Rada odborníka: Když si chcete pořezat dříví pronajměte si generátor *bum**smich*. Co to je zas za novotu? Znamená silnější jistič pro distributora el.

vyšší náklady? Nerozumím tomu, nechám se poučit. Vidím to na další diktát ze strany státu k občanovi. /čti článek na centrum.cz/

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zas až tomu nerozumím, ale táta, aby mohl pustit cirkulu, převrtával něco na el. vedení, protože byl motor na třífázový proud. Nemůže dopuručení k zapůjčení mít tenhle důvod. Nevrtej do vedení, půjči si generátor! *nevi*

hodnocení

0x
Já o žádných změnách neslyšel a to mi právě na chalupě firma dělá rekonstrukci rozvodů. Myslím že ti by to měli z první ruky a řekli by mi to.
Pravda je, že platby za povolený příkon čili za "velikost " jističe jsou pro distributora nejpříjemnější položkou. Rozdíl v pravidelných měsíčních platbách mezi jističem 3x 42A a 3x 25A je takový že by se možná opravdu vyplatilo při použití cirkulárky týden v roce platit celoročně slabší jistič a za ušetřený peníz koupit motorovku. Ale těch 42A v baráku mají stejně jen lidi kteří elektrikou topí. Ostatním těch 25 k normálnímu provozu baráku většinou stačí.

rv*
hodnocení

0x

Paušál za jistič se zvedá, protože cena za kWh klesá. Alternativní zdroje (hlavně fotovoltaika) už začínají být konkurenceschopnými i bez dotací. Pokud by nedošlo ke změně, i malospotřebitelé by si pořizovali FV elektrárny pro svou spotřebu a ušetřili by. Po zvýšení platby za jistič se jim to nevyplatí. Museli by přejít na ostrovní provoz, který prodražují baterie a generátor na zimu.

bambula*
hodnocení

0x

Rybana, já to pochopil jako s vodou, prostě menší odběr, tak se to kapitalisticky vykutá jinak

hodnocení

0x

Větší jistič znamená pro distributora větší náklady. Musí táhnout silnější kabely a někdo to musí zaplatit. V současné době to platiti ti co odebírali více elektřiny. Když to zjednoduším:

Náklad na jistič 25A ze strany distributora je třeba 18.000,-. V současné době za něj platíme 6.000,- a zbytek se doplácí v ceně elektřiny a tudíž kdo málo odebírá, ten nedoplatí celou částku, ale doplácí to ten co odebírá více elektřiny.

Na přkladu odběr 1.000kWh a 20.000kWh s cenou 1,90/kWh a po změně s cenou 1,-/kWh.

V současné době s menším odběrem zaplatí 7.900,- a větší odběr zaplatí 44.000,-.

Po změně s menším odběrem zaplatí 19.000,- a s větším odběrem zaplatí 38.000,-.

Pak mi vyjde jevněji snížit jistič a za část ušetřených peněz si pronajmu elektrocentrálu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]