Nejste přihlášen/a.
Zdravím,mám dotaz:"Strýček"-přítel mého dědečka měl domek s pozemkem,kde byl kousek vinohradu.Neměl děti a po jeho smrti připadl majetek dětěm jeho dvou kamarádů.Mému otci domek a sousedovi údajně pozemek s vinohradem.Na pozemku s vinohradem stála také studna,která domek celou dobu(95 let) zásobovala vodou.Nyní chce soused vinohrad někomu prodat a studna se tak dostane na úplně cizí pozemek. Bohužel po rozdělění dědictví se otec se sousedem nepohodli,soused předal majetek synovi,s nímž jsou též vztahy na bodě mrazu a nedošlo k zapsání studny jako věcného břemene.Nyní přepsal otec domek na mě a mě zajímá,jak mám nyní postupovat a komu tedy studna patří? Děkuji.
Studna je toho, kdo jí má zapsanou v katastru neboť studna je STAVBA. Nevím v kterém roce byla povinnost majitelů studní vybudovaných před účinností zákona xxx studny zlegalizovat a zřídit si povolení o odběru podzemní vody. Bude-li někdo v dnešní době chtít zlegalizovat starou studnu, tak mimo pokuty hrozí,že za každý neoprávněně odebraný kubík vody Vám musí vodoprávní úřad napočítat 70 Kč tři roky zpětně.
doplněno 18.04.15 21:03:Nejde o to, že je sto let stará ale jde o to, že ji nový majitel používá a neexistuje zde záznam, takže bylo třeba ji "legalizovat" dle nového práva. Soused měl studnu 40 let starou a také využil této možnosti a studnu přihlásil, takže to co píše předřečník bude pravda vcelku.
Vydržet lze myslím po deseti letech. Ovšem užívání musí být poctivé, že jsem přesvědčen, že se jedná o můj majetek. Takže to nepřipadá v úvahu. Ovšem určitě vznikla služebnost. Legalizovat musí vlastník. Ovšem ze studen vybudovaných před rokem 1955 lze vodu odebírat aniž by byla povinnost ji nějak nahlásit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.