Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schizofrenik do nájmu

Od: elki odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, vzali byste do nájmu zájemce, který se při prohlídce přiznal, že je schizofrenik? Přišla na to řeč, když jsem se ptal po příjmech, jak bude platit nájem, říká, že má invalidní důchod 3. stupně, což mě překvapilo, protože nemá žádný viditelný handicap, ale právě sdělil, že se léčí na schizofrenii. Vypadá slušně, ale nejsem si jistý. Když přestane brát léky, budoucnost s ním může být nejistá.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

5x

- moje sestřenice trpěla schizofrenií - chovala se ale zcela normálně, o svých "hlasech" normálně hovořila, byla zcela neškodná, ale nešťastná. Nakonec se zasebevraždila, protože, jak nám mnohokrát vyprávěla - hlasy ji k tomu nabádaly.

Nejsem si zcela jistá, zda je tato nemoc vždy příčinou agresivního jednání vůči okolí, schizofrenici bývají často spíše obětí, ale z neznámého nemocného bych taky měla strach, protože "hlasy" jim mohou nařídit cokoliv. Ale dnes se tato choroba dá prý úspěšně léčit .

webbiecz*
hodnocení

4x

Obecně platí, že jen velmi malé procento schizofreniků se dopustí kvůli své nemoci nějakého násilného jednání. Podle některých studií se to procento dokonce příliš neliší od tzv. zdravých jedinců. Dost vysoké procento se ale dopustí nějakého poškozujícího jednání vůči své osobě. Tam pak záleží na přesné diagnóze, jak zabírá léčba, jak pacient léčbu dodržuje.

Takže taková ta představa vraždícího šílence je hodně zkreslená. Na druhou stranu chápu, že člověk se v mnohých případech neřídí dle racionální úvahy a rozumu, ale dá zkrátka na svůj pocit. No a pokud nemáte dobrý pocit z toho, že by zrovna tenhle člověk měl být u vás v nájmu, tak ho do nájmu neberte. To ale obecně platí u kohokoliv. Pokud se vám nezdá, řiďte se svým pocitem.

au1
hodnocení

2x

nadruhou stranu, je to rozdvojená osobnost, třeba nebude jeden o druhým vědět že platil nájem a tak ti dají každej měsíc nájmy dva :)

stano*
hodnocení

1x

Je otázkou, co uděláte, když přestane platit. Vesměs mají sníženou odpovědnost nebo nemají občanku vůbec. Všeobecně je to takový problém, který vám jistě nestojí za to absolvovat.

evulinka*
hodnocení

1x

Tak to byl frajer,taky vám nemusel říkat vůbec nic a peníze na nájem by posílal z účtu a nikdy by jste se nedozvěděl že je nemocný*jasne*

culdabulda1*

hodnocení

0x
Ne,nevzala bych ho ani omylem.S prominutím,rupne mu v kouli a může i zabít...
Zrádná nemoc !

hodnocení

0x

To je problém. Ten člověk za svou nemoc nemůže a nelze ho za ní diskriminovat. Pokud dodržuje pravidla léčby, nebývá žádný problém. Na druhou stranu, pokud je nezodpovědný a poruší léčbu, může být značně nebezpečný. Měl jsem v domě schyzofreničku (s vysokoškolským titulem), která se "jen" občas hádala s kýmsi (pravděpodobně se svou zesnulou matkou) a dělala kravál po domě. Většinu času se chovala naprosto normálně, ale ostatní nájemci se jí báli. Nikdy nikdo totiž neví, co takový člověk provede. Pak přestala platit nájem a dostala výpověď. Celý dům si oddechl.

hodnocení

0x

Já osobně bych ho sice litovala, ale do nájmu bych ho nevzala. Nikdy nevíte, co udělá. Nikdy nevíte, jestli zapálí nebo vám nezaplatí. A vy se ho nezbavíte. Všechny komplikace okolo za to nestojí.

hahanaj*
hodnocení

0x

ne nevzala...

repkin*
hodnocení

0x

NE nevzal,mám se schozofreniky zkušenosti z práce, nechtěl bych ho za příbuzného, nájemce, partnera, kamaráda ani souseda ani cokoliv jiného.

serghwec
hodnocení

0x

Ne. Znala jsem z práce (teda z té krátké chvíle, kdy byla schopná pracovat) schizofreničku, věčně byla bez peněz, protože pracovat nebyla kvůli schizofrenii skoro vůbec schopná a ten důchod je směšný. Takže podle mě dřív nebo později dojdeš do fáze, kdy bude bez peněz a ty budeš řešit neplacení nájmu. Krom toho když ona byla zrovna "nemocná", tak byla třeba půl roku úplně mimo nebo rovnou v léčebně a pak se s ní na něčem domlouvej.

Ale agresivní (jak tu lidi píšou) nebyla nikdy, to schizofrenik nutně být nemusí. Byla ale mimo a bez peněz.

bender*
hodnocení

0x

omlouvam se za capslock:

ANI NAHODOU!

ale treba tenhle schizofrenik bude jako jeden ze sta v pohode. Ja bych to ale neriskoval

Kdybys měl jistotu že s ním bude bydlet někdo, kdo ho ohlídá aby bral pravidelně léky a abstinoval tak dejme tomu. Bohužel naprostá většina schizofreniků dojde po období pod léky k názoru že je bude lepší vysadit aby člověk nebyl jako mátoha. A že má nemoc pod kontrolou a pozná kdy to na něj leze. Takže prášky začne brát až to bude cítit. To je ale krok do pekla. Případně prášky berou ale zapíjejí je alkoholem aby nebyli otupělí a to je sešup na dno ještě rychlejší.
Píšu podle své zkušenosti se sousedem. Když má své období je u nás v ulici policie a sanitka prakticky denně. Opravdu není o co stát. Dobrovolně si někoho takového natáhnout do baráku by byla chyba.

hodnocení

0x

Ikdyby byl neustále pod dohledem a choval se vzorně, stále by tady byla hrozba recidivy a komplikací. To za ten strach, obavu, nejistotu, nestojí.

A to nemluvim o tom, že kdykoli jsme se dostali do konfliktu tak s tím nechce mít nic ani policie ani magistrát. Přehazují si takové věci jako horký brambor. On uvede do protokolu že ho k činu donutily ty jeho hlasy a nikdo na něj nemůže. Když vyvede něco horšího co se na policii nedá hodit pod stůl tak se na dva měsíce ztratí na psychiatrii a když vyleze tak se vám směje do očí. Vám zbydou škody a vztek a on je před úřady čistý jak lílium.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma schíza

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]