Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhledy fotek - je to krádež nebo ne

Od: wafer odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych k prezentaci našeho malého obchůdku udělat seznam cca 500-1000 položek a k nim přiřadit ceny a fota. jednalo by se o pečivo, ovoce, kyselky atd atd atd...

Je krádež to, když si dám napříkad banán do google do obrázků a nějaký obrázek z tama si vložím na stránku? Stačí mi ty malé náhledy, ne fotka velká přes celý monitor. Úplně košér to asi nebude, ale může mě s tím někdo napadnout?

Jde o to, že takových fotek je tam mraky, jen se podívejte. A když nemají vodoznak, měly by být volně veřejné a přístupné. Nikde není ani psáno, že se na ně vztahuje autor.právo.

Například:

google.cz/...

jde mi jen o ty náhledy přes printscreen, na stránku kde je foto umístěné bych ani nešel.

Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

i google vám umí najít free obrázky

Náhledy fotek - je to krádež nebo ne
wafer
hodnocení

Ano, to jo, ale zajímá mě nyní spíše problematika:

Dám si google, dám si vyfiltrovat free obrázky, stáhnu jich 5000 a dám na web. Kde mám jistotu, že je někdo předemnou neukradl a nevyvěsil do free? Jak to pak té fotobance, autorovi atd dokážu? Teoreticky by nemělo nic hrozit, protože když koupím nevědomky kradené auto, taky mi ho samozřejmě zabaví, ale nebude mi hrozit postih.

Spíše kdyby se k tomu vyjádřil někdo právně kvalifikovaný.

Trefil jste se do problému free fotobank. Abyste byl z obliga, musel byste dokázat, že je obrázek z té fotobanky a že jste jej nestáhl od autora. Pokud v okamžiku zkoumání obrázek ve fotobance už není, máte problém.

wafer
hodnocení

Dovolím si nesouhlasit. Není důkazní břemeno na jejich straně? Neměli by oni naopak dokázat, že došlo ke stažení jinde, nežli u nich? Pokud někoho obviním, přeci musím mít důkazní břemeno, ne?

hodnocení

0x

Ano, je to krádež. Otázka je, jestli to někdo bude řešit - ale možné to určitě je.

Existují spousty webů, kde získáte volně šiřitelné obrázky. Pokud potřebuje banán a kyselku, je to to nejjednodušší řešení, takových jsou tam mraky. Např. http://pixabay.com/ nebo commons.wikimedia.org/... - když strýčkovi Googlovi zadáte "free pictures", vyplivne jich Vám víc.

S vodoznakem šiřitelnost nesouvisí. (Snad nekecám, tady si nejsem jistá. Někdo mě v tomto určitě doplní. Každopádně náš vyučující na informatiku v tom měl jasno: "Pokud jste ten obrázek sami nevytvořili - nenakreslili, nevyfotili - není Váš a ke komerčním účelům jej NELZE využít.")

wafer
hodnocení

Jasně, tak ono ale zase není to krádež auta, že. Jde o to, jeslti by to opravdu někdo řešil, jesti by jen upozornil, smazal by se. K soudu by to asi nikdo nedával. Zdarma na tom pixabay fota sice jsou, ale některé produkty bych potřeboval dost určit, jako Hanácká kyselka, Mattoni apod. To už tam není...

webbiecz*

A co si některé fotky (které na volně šiřitelných fotkách nenajdete) jednoduše nafotit sám?

Je zřejmé, že váš vyučující byl informatik a ne právník. Ostatně ani právníci v tom nemají jasno.

Měla jsem za to, že ohledně komerčního využití jasno mají *cteni* ale ano, to je jen můj dojem :)

hodnocení

0x
Ano, je to krádež.
Můžete legálně použít pouze fotografie k volnému šíření, ale to by u nich muselo být výslovně uvedeno.
Na velikosti fotografie nezáleží.

webbiecz*
hodnocení

0x

Raději bych být vámi šla do volných obrázků (odkazy vám tu již někdo dával). Ty ostatní obrázky skutečně použít nesmíte. Pokud se ptáte spíš na to, jestli se může někdo ozvat a můžete z toho mít nějaké popotahování, tak ano,můžete. Pozor si dejte zejména na fotobanky. Kamarádka měla problémy s jednou z nich, která se po ní rozhodla vymáhat náhradi za použití fotografie, kterou sama nafotila a která byla pouze velmi podobná fotce, kterou oni prodávají ve své fotobance. Argumentovali tím, že je záměrně podobná a bla bla bla (přesně už si obsah toho dopisu nepamatuji - byla to mimochodem zahraniční fotobanka). Nakonec musela požádat o pomoc právníka a nějak to vyřešili.

Když se po tom pídila dál, zjistila, že fotobanky záměrně vyhledávají shodné, nebo hodně podobné obrázky a pak rozesílají dopisy, ve kterých žádají náhradu.

Takže bych, být vámi, raději volila bezpečně volné obrázky, které smíte legálně použít.

hodnocení

0x
Ne, není to krádež. Mohlo by to být porušování cizích práv. Je to taky špatně, ale není to totéž.
(Ale i nemuselo - ne každý obrázek je autorským dílem.)

kradez
hodnocení

0x

Poškození cizích práv jsou i zde použité Atavary

doplněno 18.04.15 00:33:

buss
hodnocení

0x

Nastudujte si autorský zákon a k tomu i tr. zákoník. Je tam psáno k volnému požití? Má to autora? Ale, není-li žalobce není soudce. Je to na odvaze. A proč si něco nevyfotíte sám?

hodnocení

0x

Na stránkách výrobce bývají někdy free obrázky. Taky pokud obrázek použijete k propagaci jejich výrobku, snad by nemuseli protestovat.

Já mám na svém webu několik tisíc cizích obrázků a zatím jsem měl jen jedno skoro omluvné upozornění od výrobce, že autor obrázku si to nepřeje.

wafer
hodnocení

Díky za odpověďi, tak nějak jsem to předpokládal, že budou vypada.. a teď mi řekněte:

co když nastane situace, že někdo ukradne fotku za mě, vloží ji do té free fotobanky a já ji odtamtud stáhnu v domění, že je legální a přijde mi potom obvinění, že legální není a ukradl jsem ji?:)

P.S: K tomu proč to nenafotím.. je opravdu jednoduchí nafotit cca 5000 produktů a odebrat jim pozadí v programu? vždyť to je práce na měsíce..

hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]