Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Před rokem malovali nové stání parkoviště pro osobní automobily. Neprováděli rekonstrukci parkoviště, ale měnili změnu malování čar pro více stání osobních vozidel. Zde nepamatovali na obecního invalidu. Při dotazu na magistrát mi sdělili pokavad se neprovádí rekonstrukce parkoviště, není potřeba vytvořit obecního invalidu. Myslím si, ale že byla provedena změna v územním plánu (vyhláška č. 398/2009), když povolili změnu malování čar pro více parkovacích míst. Je možné, když se zpracovává projektová dokumentace pro vydání územního plánu, aby nepamatovali na obecního invalidu. Nejbližší obecní invalida je cca. 1000 m. Koho mohu požádat nebo koho se obrátit, aby mi tam pomohli, vytvořili obecního invalidu. Magistrát se mnou nechce komunikovat.
Děkuji Roman.
Ano máte pravdu, že každý invalida má u své trvalé adresy vyhrazené parkoviště, ale jedná se mi o to, že za mnou jezdí vozíčkáři a parkoviště je u nás k prasknutí a měská policie je nekompromisní. Že jsem napsal obecní invalida, tak to to mi bylo řečeno študovanými lidmi na magistrátu. Otázka zněla: mám šanci někam se obrátit, abych pro ně dokázal alespoň jedno místo invalidy. Děkuji Roman.
Zákon 369/2001 upravuje opravdu jaké podmínky musí splňovat veřejná parkoviště pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Tedy jaké procento z celkového počtu parkovacích míst na nově zbudovaném parkovišti. Do 20ti park. míst 1 stání, u 20-40 stání 2 místa a 5 procent u parkovišť nad 40 míst. Počet ,,vozíčkářů,, se zaokrouhluje nahoru. Jak je velké Vaše město, jak je velké Vámi zmiňované parkoviště? Pracovníci by se měli vyjadřovat tak, aby jim každý rozuměl. Ten člověk není profesionálně zdatný a má komunikační nedostatky, právě proto, že pracuje na takovém místě a je placený z našich daní. Město by Vám mělo dát seznam s parkovacími místy pro invalidy.
Prozože se již razí otevřená radnice, nebylo by na škodu na portále města zadat veřejný dotaz /u nás je ,,Ptejte se starosty,, kde všude -seznam- se nacházejí ve Vašem městě takto označená místa. Tato stání je pro všechny, kteří přijíždějí na návštevu, něco vyřizovat apod. Jako je stání u obchodního domu apod. Tedy na tomto stání není umístěná značka konkrétního auta pro určitého invalidu.
Na takto označeném stání, může zaparkovat držitel, který má oprávnění, ale musím říci, že se to mnohdy zneužívá, proč by mladý člověk i když má průkaz, ale chodí, vidí. slyší nemohl zaparkovat na běžném místě? Kdo pak má nárok na sto procent, tak to je ten vozíčkář, ten potřebuje určitě co nejvíce bezbarierový přístup. O tomto již byla debata p. Krása, pí Filipiová. Ale každý, kdo má jekékoliv omezení a znepříjemňuje mu život, je rád za každé zlehčení v jeho tíživé situace.
doplněno 18.04.15 18:54:I když parkoviště jenom přemalovávali, tak by radnice měla uvést kolik máte celkem parkovacích míst a kolik z nich je vyhrazeno vozíčkářům, bez těch soukromých, Vám se přece jedná o ty pro všechny. Oni dokáží vše překroutit, tak dejte pozor, co Vám odpovědí.
doplněno 18.04.15 21:29:Města by si měla vzít příklad z Pardubic. Služby města Pardubic nabízejí tato místa jak pro fyzické osoby, okolním obcím, tak i pro firmy zbudování těchto vyhrazených míst, sice za poplatek, ale funguje to velmi dobře.
Děkuji Vám za informaci, ale doplním to. Sice asi na mail se vajadřovat nemusí, ale zasílal jsem mail místostarostovi města ohledně místa pro invalidu. Bohužel asi mu nestojím za to, aby mi odpovědět.
Jestli to mu dobře rozumím, když malovali nové označení, tak vytvořili 60 parkovacích míst, 20 míst je rezervace a invalidé mají 7 rezervovaných míst se značkou. Značka pro vozíčkáře, zde neni žádná. Dalo by se na tom stavět, abych získal místo vyhrazené pro invalidu.
Jestli to lze pochopit takto, 20 míst je rezervé pro uřady a firmy, 7 míst pro konkrétního invalidu s uvedenou SPZ a žádné místo s označením vozíčkáře pro náhodného uživatele? Podle mého laického pohledu by tam měla ještě být místa vyznačena pro jakoukoliv osobu - třeba návštěvníka s označením vozíčkáře. Otázka je, ale jestli by opravdu zůstala tato místa volná a někdo z místních by je neobsadil a parkoval tam stále. Nechcete nastínit situaci ve Vašem městě a požádat o pomoc na poradně třeba na www.Helpnet.cz , nebo na www.ligavozickaru.cz, www.bezbarier.cz, www.vaclavkras.cz - diskuze, kde mužete napsat Váš podnět. a podobné internetové stránky, které se přímo zabývají životem tělesně postižených?
doplněno 20.04.15 07:45:oprava u poslední adresy vypadlo a na konci vaclavkrasa.cz
Těch 20 míst je rezervace pro soukromé vozidla. Od roku 2007 je zakázaná soukromá rezervace, tak nemi ani šance místo za poplatek. S tím, že to to místo vozíčkáře bude využívat místní s tím já počítám, ale budeme tam mít, alespoň jedno místo pro vozíčkáře. Děkuji za internetové poradny, kde se budu informovat.
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Je možný, aby volné parkovací místo pro vozíčkáře řešil dopravní inspektorát policie České republiky. Tvrdí mi, že po konzultaci s odborným projektantem a dopravním inspektorátem Policie ČR dohodnuto, že stav parkoviště bude neměněn. Děkuji.
No já jsem se též tomu obecnímu invalidovi podivil, z historie znám obecní... Ale pak mi to v souvislosti s parkováním došlo, tazatel zřejmě myslí obecně místo pro parkování invalidů, ne pro konkrétního, kdy je uvedena na DZ RZ invalidy.
doplněno 18.04.15 17:57:A podal jste si žádost písemně?
Já asi budu za pitomce, ale kdo je obecní invalida? Nevím to. Jaký je rozdíl mezi obecním ivalidou, na kterého pamatuje územní plán a třeba mým sousedem na vozíku?
Také nevím, co je to obecní invalida, nicméně se jedná pravděpodobně o to, že při rekonstrukci či výstavbě nového parkoviště je nutno 1 či více míst patřičných parametrů označit jako stání pro invalidy.
Za pitomce nebudete, ale obecního invalidu mě zdělil študovaný člověk na magistrátu. Zajímá mě jestli změna malování nových parkovacích míst je taky změna v územním plánu a jestli na tomto základě můžou vytvořit místo invalidy. Děkuji Roman.
To že je člověk zaměstnán na magistrátu neznamená že je "študovaný" a že tomu rozumí!
Jinak běžně na sídlištích místa stání označené dopravím značení pro invalidy se při "lajnování" nedělají a není to ani změna územního plánování!
Člověk splňující podmínky pro "soukromé" vyznačené parkoviště invalidu zažádá a zaplatí malý poplatek ,pak mu technické udělají stání-vyznačí nové čára,staré zatřou černě,doprostřed namalují znak a osadí svislou DZ s dodatkovou tabulkou pro vyhrazené číslo.
Jinak -nově budovaná parkoviště musí ze zákona na x normálních stání mít x stání pro invalidní osoby.
Tuším že Vás chápu, jedná se vám o bezplatný nárok na parkování pro zdravotně postižené. V tomto případě úřad rozhodl o tom, že místo zde vytvořeno nebude a pokavaď si jej někdo nezaplatí, pak ani vytvořeno nebude.
Zkráceně k dotazu. Za vyhrazené místo pro vozidla s přiznaným průkazem ZTP je třeba zažádat na obci s rozšířenou působností - odbor dopravy. Toto místo podléhá určitým poplatkům a to dle města.
Dále pokud to ještě platí, tyto osoby mají nárok stát na po dobu nezbytně nutnou v zákazu
Ano magistrát( přímo odbor dopravy ) jsem žádal, aby vytvořili 1.místo pro zdravotně postižené, ale bylo mi sděleno, že neproběhla rekonstrukce parkoviště, ale jenom malovali nový parkovací místa pro více míst na parkování. Tím si myslím, že už byl změněn územní plán. U nás je zákaz zastavení. Placená rezarvace místa je od roku 2007 zakázán.
Namalování nových čar na parkovišti není změnou územního plánu. Pokud by došlo k nějakm stabením úpravám toho parkoviště - nějak by se stavebně zvětšovalo například, tak pak by se o tom už dalo uvažovat. Ale pokud tam v podstatě jen namalovali čáry, tak bych to moc neviděla.
Pokud tomu dobře rozumím, jde vám o to, aby tam vyhradili jedno parkovací místo oběcně pro invalidy. Aby na něj nikdo jiný nemohl. Já bych se snažila jednat s příslušným úřadem. Najít tam nějakou úřednici, lidsky jí vysvětlit co byste potřeboval, spíš tak nějak - poradila byste mi, jak se to dá udělat...bla, bla bla, trochu si jí naklonit... prostě tak no Mohla by vám poradit. Mnozí úředníci dovedou zařídit spoustu věcí, jen se k nim musí najít ten správný přístup
Už jsem jednal s příslušnou osobou na magistrátu, ale bohužel s neúspěchem. Jeho odpověď zněla: Budu citovat. Když Vám tam vytvořím 1. místo pro invalidy, ostatní motoristé mě ukamenují, protože nemají, kde parkovat. Nejbližší místo pro invalidu je cca. 1Km. Mály někdo postižený pohybový aparát je to pro tu osobu problém. Tak se snažím najít skulinu v zákoně nebo alespoň radu koho mohu požádat. Magistrát se pro místo invalidy staví zády.
Soucítím s Vámi, mám bratra, který je od narození na invalidním vozíku, a občas je najít volné parkovací místo nadlidský úkol. K Vašemu dotazu: I když se Vám po dlouhém shánění podaří toto místo obstarat, myslíte si, že na Vás nebo Vaše známé, bude prázdné čekat? Za oknem má tuto značku spousta vozidel a podle mého názoru tam bude stejně plno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.