Nejste přihlášen/a.
Dobry den, zajimalo by me, kde musim hlasit uzavreni dohody o provedeni prace jako zamestnanec, a kam to musi nahlasit muj zamestnavatel?
DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně nehlásí zaměstnanec nikam, jenom se musí (v případě, že za něj není odváděno zdravotní pojištění jinde) přihlásit u zdravotní pojišťovny a hradit si sám zdravontí pojištění (1.242 Kč měsíčně).
Z DPP s odměnou do 10.000 Kč se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.
V případě odměny od 10.001 odvede zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatel. (V tomto případě bych doporučila si u zdravotní pojišťovny i u OSSZ po pár týdnech zkontrolovat, jestli Vás zaměstnavatel opravdu přihlásil).
V obou případech odvádí zaměstnavatel daň.
Doporučuji u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani ze mzdy, jinak by zaměstnavatel odvedl srážkovou daň.
—–—
Pro úplnost:
Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin, což odpovídá necelým dvěma měsícům.
[Doufám, že jsem na nic nezapomněla.]
Ivzez díky, akorát se mi to hodí. Mám ale ještě jeden dotaz, Manžel dělá na dohodu a jeho zaměstnavatel mu vyplatil 8500,- s tím, že zaplatil daň 1500,- a manžel už daň z příjmu platit nebude. Je to tak výhodné a zprávné? Těch 10 000,- co si na dohodu lze vydělat je hrubého nebo čistého? Pokud dělá na dohodu u dvou různých zaměstnavatelů může si u každého vydělat těch 10 000,-?Dostala jsem za úkol to vše vyhledat ale dovolím si využít vašich vědomostí. Děkuji. Lída
Mzda (v případě pracovní smlouvy) i odměna (v případě DPČ/DPP) se sjednává v hrubém.
Jestli manžel nepodepsal prohlášení k dani z příjmu, strhnul a odvedl zaměstnavatel srážkovou daň.
Částka 1.500 Kč odpovídá – daň činí 15 %.
Dohod je možné uzavřít více, u každého zaměstnavatele si lze vydělat 10.000 Kč
a u každého zaměstnavatele lze na DPP odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce.
Zaměstnavatel musí daň odvést. Takže ano, udělal to správně.
Na dohodu můe vydělat i více jak 10 000 Kč, od 10 000 výš se z toho ale sráží socka a zdrávka (ta hranice je 10 000 hrubého).
Pokud dělá o dvou různých zaměstnavatelů, může si na dohodu vydělat kolik chce, ale platí výše uvedené. U jednoho zaměstnavateke by ale měl uplatnit slevu na dani, pak dostane reálně do ruky víc peněz. Samozřejmě může slevu uplatnit až celkově na konci roku. O nic nepřijde, ale pokud ty peníze potřebuje průběžně, je lepší uplatňovat slevu už v průběhu roku.
Mám už jednu Dpp na 1400,- měsíčně a tuto novou chci uzavřít od pátku na 1000,- měsíčně. Bylo mi řečenono, že daň platí ten, u koho mám vyšší výdělek, tzn u prvního zaměstnavatele. V této době jsem ve správním rízení na ÚP, tak nevím jestli to hlásit tam, nebo kde.
Měla jste napsat rovnou, že jste na úřadu práce, tam to samozřejmě nahlásit musíte.
Oznámit i doložit novou DPP musíte nejpozději v den nástupu do nového zaměstnání.
Daň budou odvádět oba zaměstnavatelé, ale prohlášení můžete podepsat jenom u jednoho.
Ten zaměstnavatel, u kterého podepíšete prohlášení, bude odvádět daň zálohovou,
druhý zaměstnavatel bude odvádět daň srážkovou.
—
Čeho se týká to správní řízení (třeba na něco přijdeme)?
A ta daň srážková se platí kdy? A jak se spočítá? Byla jsem se podívat do budoucí práce na sortiment zbozi a co a jak a přišla ČOI.
Srážková daň se odvádí z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně,
pokud zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani z příjmu.
(Prohlášení je možné podepsat jenom u jednoho zaměstnavatele.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.