Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedeni prace

Od: makula odpovědí: 11 změna:

Dobry den, zajimalo by me, kde musim hlasit uzavreni dohody o provedeni prace jako zamestnanec, a kam to musi nahlasit muj zamestnavatel?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně nehlásí zaměstnanec nikam, jenom se musí (v případě, že za něj není odváděno zdravotní pojištění jinde) přihlásit u zdravotní pojišťovny a hradit si sám zdravontí pojištění (1.242 Kč měsíčně).

Z DPP s odměnou do 10.000 Kč se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

V případě odměny od 10.001 odvede zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatel. (V tomto případě bych doporučila si u zdravotní pojišťovny i u OSSZ po pár týdnech zkontrolovat, jestli Vás zaměstnavatel opravdu přihlásil).

V obou případech odvádí zaměstnavatel daň.

Doporučuji u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani ze mzdy, jinak by zaměstnavatel odvedl srážkovou daň.

—–—

Pro úplnost:

Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin, což odpovídá necelým dvěma měsícům.

[Doufám, že jsem na nic nezapomněla.]

lidus*

Ivzez díky, akorát se mi to hodí. Mám ale ještě jeden dotaz, Manžel dělá na dohodu a jeho zaměstnavatel mu vyplatil 8500,- s tím, že zaplatil daň 1500,- a manžel už daň z příjmu platit nebude. Je to tak výhodné a zprávné? Těch 10 000,- co si na dohodu lze vydělat je hrubého nebo čistého? Pokud dělá na dohodu u dvou různých zaměstnavatelů může si u každého vydělat těch 10 000,-?Dostala jsem za úkol to vše vyhledat ale dovolím si využít vašich vědomostí. Děkuji. Lída

iz*

Mzda (v případě pracovní smlouvy) i odměna (v případě DPČ/DPP) se sjednává v hrubém.

Jestli manžel nepodepsal prohlášení k dani z příjmu, strhnul a odvedl zaměstnavatel srážkovou daň.

Částka 1.500 Kč odpovídá – daň činí 15 %.

Dohod je možné uzavřít více, u každého zaměstnavatele si lze vydělat 10.000 Kč

a u každého zaměstnavatele lze na DPP odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce.

lidus*
webbiecz*

Zaměstnavatel musí daň odvést. Takže ano, udělal to správně.

Na dohodu můe vydělat i více jak 10 000 Kč, od 10 000 výš se z toho ale sráží socka a zdrávka (ta hranice je 10 000 hrubého).

Pokud dělá o dvou různých zaměstnavatelů, může si na dohodu vydělat kolik chce, ale platí výše uvedené. U jednoho zaměstnavateke by ale měl uplatnit slevu na dani, pak dostane reálně do ruky víc peněz. Samozřejmě může slevu uplatnit až celkově na konci roku. O nic nepřijde, ale pokud ty peníze potřebuje průběžně, je lepší uplatňovat slevu už v průběhu roku.

makula
hodnocení

Mám už jednu Dpp na 1400,- měsíčně a tuto novou chci uzavřít od pátku na 1000,- měsíčně. Bylo mi řečenono, že daň platí ten, u koho mám vyšší výdělek, tzn u prvního zaměstnavatele. V této době jsem ve správním rízení na ÚP, tak nevím jestli to hlásit tam, nebo kde.

iz*

Měla jste napsat rovnou, že jste na úřadu práce, tam to samozřejmě nahlásit musíte.

Oznámit i doložit novou DPP musíte nejpozději v den nástupu do nového zaměstnání.

Daň budou odvádět oba zaměstnavatelé, ale prohlášení můžete podepsat jenom u jednoho.

Ten zaměstnavatel, u kterého podepíšete prohlášení, bude odvádět daň zálohovou,

druhý zaměstnavatel bude odvádět daň srážkovou.

Čeho se týká to správní řízení (třeba na něco přijdeme)?

makula
hodnocení

A ta daň srážková se platí kdy? A jak se spočítá? Byla jsem se podívat do budoucí práce na sortiment zbozi a co a jak a přišla ČOI.

iz*

Srážková daň se odvádí z DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně,

pokud zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani z příjmu.

(Prohlášení je možné podepsat jenom u jednoho zaměstnavatele.)

webbiecz*

Daň se platí s každého příjmu. Takže pokud máte třeba několik dohod, daní se samozřejmě každá. Pouze u jednoho zaměstnavatele ale můžete uplatnit slevu na dani.

mp*
hodnocení

0x

To je právě ta výhoda DPP, že se to nemusí nikde hlásit (méně byrokracie). Nevýhoda je, že se to nepočítá do odpracovaných let. Limity jsou jasné - max desítka měsíčně a současně max 300 hodin za rok. Jinak pak platí jiná pravidla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]