Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jít na narozeniny?

Od: kool odpovědí: 6 změna:

Ahoj rádci. Mám partu dobrých přátel z dob studia. Naše cesty se však rozešly, ale i přesto se občas scházíme. Trochu mi začíná vadit neustálé oslavy nečích narozenin nebo svátků. Slavení svátků nechápu vůbec (vymyšlený český nesmysl). Slavení narozenin - proč ne? Ale v pěti lidech má stále někdo narozeniny nebo svátek. Pokaždé se dotyčné osobě koupí několik dárků, nějaká lahev vína popř. piva atd. Navíc to k nim mám cca 150 km, takže včetně dopravy mě ten výlet vždy výjde na cca 1000 kč. Pro mě nikdy žádnou oslavu nezrealizovali, což mi vůbec nevadí, ale vadí, že stále za někoho utrácím, když sám nemám a s penězi bojuji. To tak ale ostatní nevidí. Jsem OSVČ - v jejich očí jsem velký podnikatel co si vše může dovolit, ale vůbec je nenapadne, že auta jsem si nekoupil, kvůli prestiži a machírkování, ale kvůli potřebě vykonávat výdělečnou činnost. Jedno auto jsem zaplatil z úspor, na jedno jsem si vzal kompletně úvěr. Sídlo a provozovna mého malého podnikání je také financována z úvěrů, ale to vůbec nemá cenu mluvit protože pro ně slova živnostník, podnikatel znamenají svobodu, prestiž, spoustu peněz.

Nechci aby mi pořádali oslavy, nechci jezdit na oslavy ostatních (vadí mi to z fin. důvodů a trochu z principu), chci je ale vidět a jen tak nezávazně si dát pár piv a druhý den zase jet. Žádné dárky, žádné gratulace, žádné velké akce. Na příští čtvrtek jsem pozván, tak nevím jak se k tomu postavit.

doplněno 15.04.15 11:55:

Kdyby se jednalo o nějaké kulatiny, tak neřeknu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jumba
hodnocení

1x

Omluvit se, že jste pracovně vytížen. Popřát po telefonu nebo emailem. Klidně bych i napsal, že tak často nemůžete jezdit, ale až někdo bude mít kulatiny, že rád přijedete. Nebo, když budete mít cestu, tak se stavíte na pivko. Já si myslím, že i jiným to třeba vadí. Jen se nedokážou ozvat. Pokud nebydlí někde společně ve stejném městě, jinak by se také cukali, kdyby museli jezdit tak daleko.

Až budete mít kulatiny Vy, tak zorganizujte oslavu u Vás. Uvidíte, zda přijedou.

cuca*
hodnocení

0x

Dobrý den,

bohužel dnes se spousta lidí opravdu kouká na výši hodnoty daru.

Pokud někoho pozvu na oslavu, není to proto, aby mi přinesl hodnotný dar, hlavně pokud vím, že sám penězi neoplývá, ale proto, že ho chci vidět a slavit s ním.

Takže člověka potěší i kytička či ta flaštička, která se dá v rámci oslavy vypít.

A vy, pokud se Vám na oslavu nechce, omluvte se a domluvte se na jindy, na to nezávazné pivo jen tak.

kool
hodnocení

No ty dary se většinou dávají společně. Výběr mají na starost holky a my pak každý zaplatíme daný díl. Tedy 1/4. Už minule jsem se tak trochu vymluvil, tak fakt nevím, aby to nebylo až moc.

jitkabulova*

hodnocení

0x

Ano, v tom máte pravdu, kulatiny by se oslavit měly. Ale jinak v partě 5 lidí je to 10 x do roka, takže imrvére furt. Do toho se třeba někdo ožení či rozvede /další důvod k oslavě/, či se někomu narodí děcko.

A vy se ptáte, proč někdo neudělá oslavu Vám? Oslavu si chystá oslavenec, ne kamarádi. Takže je na Vás, abyste si ji taky připravil a pak přátele pozval. Když tak někoho slavíte, povstaňte, připijte mu a oznamte: ,

TAK A V SOBOTU 31. ÚNORA VÁS VŠECHNY ZVU K SOBĚ NA OSLAVU. BUDU SLAVIT 18, 20, 37 ...NAROZENINY.

No a kamarádi se sejdou. Nevím, kdo jiný by pro Vás měl oslavu realizovat, než Vy sám.

Jinak na to mám stejný názor jako Vy. Příliš mnoho oslav je zbytečných. Posedět, zahrát, zazpívat, opéci si buřty, to ano, ale je zbytečné slavit každého Pepíka, Láďu, Jirku, Standu...

Nejlepší bude, když se s kamarády o tom dohodnete. Co si oni o oslavách myslí a jak by to viděli oni. Možná se sejde plno zajímavých návrhů. To uvidíte sám. A podle toho se pak všichni zařídíte. Jaga.

kool
hodnocení

Princip pořádání těchto oslav je ten, že se oslava pořádá pro někoho a to tak trochu tajně. To znamená, že oslavenec ví, že něco bude, ale neví co. Takže mi kamarádka zavolá: "Hele Tomáš bude mít narozeniny, tak jsme vymysleli, že by jsme podnikli to a to, půjdeme tam a tam, koupíme mu to a to, přípravíme to a to, tak určitě přijeď."

Znova již po několikáté opakuji, že absence pořádání oslav pro mě mi nevadí (nemám rád překvapení). Vadí mi, že se to pořádá pro ostatní. Není to nic moc levného a zabere to i dost času.

doplněno 15.04.15 12:21:

Oslava na 31. února není špatný nápad. Kdyby se to správně prezentovalo, mohlo by snadno vyplynout co tím chci říct ostatním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]